Πρώτο Eurogroup χωρίς Σόιμπλε και χωρίς πολύ Ελλάδα - Free Sunday
Πρώτο Eurogroup χωρίς Σόιμπλε και χωρίς πολύ Ελλάδα

Πρώτο Eurogroup χωρίς Σόιμπλε και χωρίς πολύ Ελλάδα

Συνέρχεται σήμερα στο Λουξεμβούργο, το άτυπο Eurorgoup, στην ατζέντα του οποίου δεν υπάρχει πρόβλεψη για συζήτηση σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Γάλλο επίτροπο αρμόδιο για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί, για μια άτυπη ανασκόπηση του ελληνικού προγράμματος και κυρίως της πορείας των προαπαιτουμένων που βρίσκονται σε καθυστέρηση εν όψει και της τρίτης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του μήνα.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης κρίσιμων προαπαιτουμένων που έχουν συμφωνηθεί από τη 2η αξιολόγηση και εκκρεμούν και ειδικότερα για την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, των αλλαγών στο ασφαλιστικό, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων, τις αλλαγές στο Δημόσιο και τις αποκρατικοποιήσεις.

Κρίσιμο θέμα θα αποτελέσει και το δημοσιονομικό και ειδικά οι διαβεβαιώσεις που θα βασίζονται σε στοιχεία με βάση τις οποίες η Ελλάδα θα πετύχει και το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Μετά το Λουξεμβούργο, ο κ.Τσακάλωτος θα μεταβεί απευθείας στην Ουάσιγκτον όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει όχι μόνο την ηγεσία του ΔΝΤ αλλά και των Ευρωπαίων δανειστών και να οριστικοποιήσει και τις ημερομηνίες επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση.

Η συζήτηση σε επίπεδο ΔΝΤ – Eurogroup σχετικά με τις απαιτήσεις του Ταμείου για το ελληνικό χρέος μάλλον θα αναβληθεί για την εαρινή σύνοδο του Ταμείου τον ερχόμενο Απρίλιο, έτσι ώστε να έχει σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση και κατά συνέπεια να έχει νέο μόνιμο υπουργό Οικονομικών αφού ο κ Πέτερ Αλμάιερ που ανέλαβε μετά τη μετακίνηση Σόιμπλε είναι «υπηρεσιακός».