Πρόβλεψη ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από τον στόχο του 2018 - Free Sunday
Πρόβλεψη ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω  από τον στόχο του 2018

Πρόβλεψη ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από τον στόχο του 2018

 Tις δημοσιονομικές προβλέψεις του για το 2018 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα το ΔΝΤ

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες, πλην ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι προβλέψεις του Ταμείου για πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2,6% (αντί 3,5% που είναι ο στόχος στο 3ο Μνημόνιο), γεγονός που θα σημάνει πρόσθετα μέτρα που μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1,6 δισ. ευρώ (ή 0,9% του ΑΕΠ).
Χθες το Ταμείο ανακοίνωσε ότι «ψαλιδίζει» για άλλη μια φορά τις προβλέψεις του για Ανάπτυξη, που αποτελούν «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ μιλά για αύξηση του ΑΕΠ 2,6% το 2018 και αυτό είναι υψηλότερο εκείνου που έχει θέσει ως βάση η κυβέρνηση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (2,4%), το Ταμείο «προσγείωσε» ως υπεραισιόδοξες όλες τις προηγούμενες προβλέψεις του για φέτος και του χρόνου.

Προβλέπει ότι η οικονομία τα επόμενα χρόνια θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης 1% ως το 2022 δημιουργώντας πίεση είτε για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους, είτε για επιπλέον νέα μέτρα λιτότητας από το 2018, προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να μετάσχει ως χρηματοδότης το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ στέλνει και ένα αρνητικό μήνυμα στις αγορές, την ώρα που η Αθήνα προσκαλεί ξένους επενδυτές και σχεδιάζει νέες εκδόσεις ομολόγων.