Νέες προσφυγές για τις τηλεοπτικές άδειες - Free Sunday
Νέες προσφυγές για τις τηλεοπτικές άδειες

Νέες προσφυγές για τις τηλεοπτικές άδειες

Ακόμα μια διαμάχη έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αδειοδότηση των καναλιών εθνικής εμβέλειας. Αφορμή στάθηκε η προσφυγή των καναλαρχών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τηλεοπτικές άδειες.

Έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ προσέφυγαν η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και Star Channel ζητώντας να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών και για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης (35 εκατ. ευρώ) για καθεμία από τις επτά δημοπρατούμενες άδειες.
Ειδικά για την τιμή εκκίνησης υποστήριξαν ότι δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης. Όπως τονίστηκε στις προσφυγές, «η τιμή μειώνει το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων, παραβιάζοντας ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτόν την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας». Η ΕΙΤΗΣΕΕ και οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί επισήμαναν ότι «η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια χωρίς άλλα κριτήρια, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών του άρθρου 14 και της ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ».

Ομόφωνη η απόφαση του ΕΣΡ

Απαντώντας με non paper το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έκανε λόγο για «ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης(ΕΣΡ). Η ανεξάρτητη αρχή και το ΣτΕ έχουν κρίνει ότι το φάσμα είναι σπάνιος πόρος του Δημοσίου, ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουν τίμημα. Οι καναλάρχες μπορούν να προσφεύγουν όπου και όπως επιλέγουν. Κυβέρνηση και κοινωνία έχουν εμπιστοσύνη ότι το ΕΣΡ θα ολοκληρώσει την αδειοδότηση και, μετά από 30 χρόνια, το άναρχο τηλεοπτικό τοπίο θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν».
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο το ΕΣΡ έπειτα από μακρά έκτακτη συνεδρίαση είχε καταλήξει στον αριθμό των επτά αδειών ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία, με βάση το γνωστό «νομοσχέδιο Παππά» και τον διαβόητο περσινό διαγωνισμό, προτίθετο να δώσει μόνο τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας
Λίγες ημέρες μετά, με κοινή υπουργική απόφαση που είχε υπογράψει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης η τιμή εκκίνησης για καθεμία εκ των επτά δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών είχε καθοριστεί στα 35 εκατ. ευρώ.

Κόντρα Παππά-Κικίλια

Η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ότι «πρέπει τα κόμματα να τοποθετηθούν για τις άδειες, εάν θέλουν να στηρίξουν το Σύνταγμα και τους νόμους» προκάλεσε την αντίδραση του μέχρι πρότινος εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παππά «αποτυχημένο υπουργό-καναλάρχη» και τον κάλεσε «να απολογηθεί για τον αντισυνταγματικό του νόμο».
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «η ΝΔ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, την οποία έχει εγκαίρως υποβάλει στο ΕΣΡ. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, σύμφωνα με τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής». Πρόσθεσε, δε, ότι οι αποφάσεις του ΕΣΡ ως ανεξάρτητης αρχής «είναι απολύτως σεβαστές, όπως σεβαστά είναι και τα δικαιώματα άμυνας όλων».
Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Παππά, ο οποίος έκανε λόγο για «μονότονους και προβλέψιμους χαρακτηρισμούς» από την πλευρά της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «το ΕΣΡ έχει ήδη κρίνει και έχει γνωμοδοτήσει τόσο για τη δημοπράτηση επτά τηλεοπτικών αδειών όσο και για το ύψος της τιμής εκκίνησης, η οποία ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ». Όσο για τις αναφορές περί αντισυνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, η ανακοίνωση του κ. Παππά τόνιζε ότι «κάποιοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί», καθώς «η ΝΔ στηρίζει πλέον την πλειονότητα των άρθρων του».

ΣΥΡΙΖΑ: Εθισμός στο τζάμπα

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως «η προσφυγή των καναλαρχών εναντίον της ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποδεικνύει τον εθισμό τους στο τζάμπα και στην ασυδοσία».
«Η στάση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών καναλιών δεν μας εκπλήσσει. Ούτε βεβαίως και η στάση της ΝΔ, η οποία φανερώνει πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως “βασιλικότερο του βασιλέως”» συνέχιζε η ανακοίνωση. «Η αρχική τοποθέτηση της ΝΔ έκανε λόγο για αντισυνταγματικό νόμο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση με τον νόμο αυτό με επιστολή του προς το ΕΣΡ τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά τον περασμένο Αύγουστο ψήφισε στη Βουλή υπέρ οκτώ άρθρων του. Σήμερα, ο κ. Κικίλιας “ξέχασε” πως το ΕΣΡ έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στη διαδικασία του διαγωνισμού και έκανε λόγο πάλι για αντισυνταγματικό νόμο. Τελικά ποια είναι η θέση της ΝΔ; Επιθυμεί ή όχι την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών; Πρέπει να γίνει ή όχι διαγωνιστική διαδικασία;»
Πάντως, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο κ. Παππάς ερωτηθείς για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο» και ότι σε λίγες μέρες θα έχει ετοιμαστεί και η προκήρυξη.