Κύκλωμα εντός ΟΑΣΑ κατά του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, παραδέχεται ο Σπίρτζης - Free Sunday
Κύκλωμα εντός ΟΑΣΑ κατά του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, παραδέχεται ο Σπίρτζης

Κύκλωμα εντός ΟΑΣΑ κατά του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, παραδέχεται ο Σπίρτζης

Την ύπαρξη κυκλώματος μέσα στις αστικές συγκοινωνίες το οποίο προσπαθούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κατήγγειλε σήμερα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είπε ότι στην ίδια κατεύθυνση λειτουργούσε και δεύτερο κύκλωμα που είχε να κάνει με το εργοστάσιο που εντοπίστηκε να τυπώνει εισιτήρια.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ετέθη το όριο για την εφαρμογή του νέου συστήματος, στο τέλος Οκτωβρίου, γιατί κάθε μήνα ο ΟΑΣΑ έχανε χρήματα από τα κυκλώματα.

«Προφανώς θα έχουμε ταλαιπωρία μερικές ημέρες με τις κάρτες, αλλά το πρόβλημα θα επιλυθεί άπαξ καθώς οι προσωποποιημένες κάρτες θα εκδοθούν μια φορά και στη συνέχεια οι πολίτες θα μπορούν να τις φορτίζουν στα μηχανήματα», είπε ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία των πολιτών που θα εκδώσουν προσωποποιημένες κάρτες».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, έχουν εκδοθεί μέχρι 32 χιλιάδες προσωποποιημένες κάρτες ηλεκτρονικού εισιτηρίου και απομένουν ακόμη δύο εβδομάδες για την έκδοση των υπολοίπων.

 Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης εισοδηματικά κριτήρια στο ύψος των προστίμων για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εισαγωγή νέων κατηγοριών παραβάσεων (π.χ για αντικοινωνική συμπεριφορά) αλλά και ποινών χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

«Θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική «έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο στο εγγύς μέλλον οι ποινές θα ομαδοποιηθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες παραβάσεων: μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας αντίστοιχα, ενώ θα προβλέπονται ποινές και για περιπτώσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς, «όπως το πέταγμα του τσιγάρου από το παράθυρο») και συχνής πρόκλησης ατυχημάτων από ενασχόληση του οδηγού με το κινητό του τηλέφωνο ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει.

Σε αρκετές περιπτώσεις η παράβαση δεν θα συνοδεύεται καν από χρηματικό πρόστιμο αλλά θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης και η πινακίδα, πρώτα για έναν-δύο μήνες και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Αν ο ίδιος οδηγός συνεχίσει τις παραβάσεις τότε θα πρέπει να ξαναδίνει εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός, ο οποίος προανήγγειλε και αύξηση των ορίων ταχύτητας καθώς και εισαγωγή σημάτων για τα ποδήλατα.

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα που εφαρμόζεται στον ΟΑΣΘ με το ενιαίο εισιτήριο είπε ότι τα μηχανήματα δεν έδιναν ρέστα, διότι ήθελαν να τα καρπώνονται οι μέτοχοί τους.