Η κυβέρνηση μετριάζει τους πανηγυρισμούς μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ - Free Sunday
Η κυβέρνηση μετριάζει τους πανηγυρισμούς μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ

Η κυβέρνηση μετριάζει τους πανηγυρισμούς μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ

Σε επικοινωνιακή αναδίπλωση με χαμήλωμα των τόνων ενθουσιασμού μετά από την συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, στρέφεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρώτη αποτίμηση που έκανε το Μαξίμου για τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο για θετικό πρόσημο, παραπέμποντας στην εμπιστοσύνη του προέδρου των ΗΠΑ στην ελληνική οικονομία, το άνοιγμα διαύλου για την εισροή αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και την αναγνώριση του γεωστρατηγικού ρόλου της Αθήνας στην Αν.Μεσόγειου.

Η ελληνική κυβερνητική αποστολή που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζεται ικανοποιημένη από την αναγνώριση δια στόματος Τραμπ, των προσπαθειών που έχει κάνει Αθήνα, για αλλαγή σελίδας στην οικονομία.

Στο μείζον ζήτημα της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, κυβερνητικές «πηγές» σημειώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση και δη ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον και βούληση για αγαστή συνεργασία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε στο τετ α τετ με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα του τουρισμού.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, τέθηκαν ισχυρές βάσεις για συνεργασία των δύο χωρών, φέρνοντας ως τρανταχτό παράδειγμα το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δεκτή την πρόταση της ελληνικής αποστολής, για τη διαμόρφωση ομάδων εργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα έχουν ως αντικείμενο την οικονομία, τις επενδύσεις και το εμπόριο.

Μάλιστα, μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα αμερικανική επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γούλμπορ Ρος και με τη συμμετοχή Αμερικανών επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο και τη μεταποίηση.

Η χαμηλών τόνων προσέγγιση οδήγησε την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για πολύ ακριβό φωτογραφικό ενσταντανέ, με αναφορά στη συμφωνία ύψους 2,4 δισ. για τα F-16.

«Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F -16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανάφερε στην ανακοίνωση της η ΝΔ.

 Ενδεικτικό του κλίματος της αναδίπλωσης είναι το νυχτερινό tweet του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, το οποίο διόρθωνε την εκτίμηση Τραμπ για 2,4 δισ. και την κατέβαζε στο 1,1 δισ.