Ο Κοντονής δεν αποκλείει νομιμοποίηση της ευθανασίας - Free Sunday
Ο Κοντονής δεν αποκλείει νομιμοποίηση της ευθανασίας

Ο Κοντονής δεν αποκλείει νομιμοποίηση της ευθανασίας

Ανοιχτό αφήνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, το ενδεχόμενο στον νέο Ποινικό Κώδικα να συμπεριληφθεί διάταξη που να νομιμοποιεί ην ευθανασία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Όπως αναφέρει στην απάντηση του σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, το θέμα “θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία”.

Μάλιστα ο κ.Κοντονής καλεί τον βουλευτή να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση ενώ τον διαβεβαιώνει ότι το κείμενο του διαβιβάστηκε εγκαίρως «στον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αντικείμενο τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να τεθεί υπόψη των μελών της Επιτροπής.

Στην ερώτηση του, ο κ.ΑΜυρας, είχε επισημάνει ότι «η ηθική της ευθανασία συνεχίζει να παραμένει ένα επίμαχο ζήτημα, διεθνώς» αλλά, «όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν τη νομιμοποίησή της, υπό προϋποθέσεις» και είχε σημειώσει πως «στην ελληνική έννομη τάξη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που να αναφέρονται στα δικαιώματα του ανιάτως πάσχοντος και στις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με την ευθανασία».

Ο βουλευτής είχε ρωτήσει τον υπουργό:

  • προτίθεστε να νομοθετήσετε υπέρ της ευθανασίας και τις ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας;

  • Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σχετικός διάλογος ελληνικής πολιτείας με την Εκκλησία;

  • Υπάρχει διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία κοινού θεσμικού πλαισίου;