Πιθανή απόκλιση 0,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 εξετάζουν οι δανειστές - Free Sunday
Πιθανή απόκλιση 0,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 εξετάζουν οι δανειστές

Πιθανή απόκλιση 0,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 εξετάζουν οι δανειστές

Το ενδεχόμενο να υπάρχει στον Προϋπολογισμό του 2018 απόκλιση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ, σε ότι αφορά στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, εξετάζουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών
Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται προς ώρας από την ελληνική πλευρά, αλλά στέλεχος της Επιτροπής δήλωσε ότι
«θα πρέπει να δούμε αν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018, σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτοσκοπός».

Το θεμα θα εξετασθεί στις συζητήσεις που θα αρχίσουν την Δευτέρα στο ξενοδοχείο Hilton, ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).
Στη συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%.

Σε ότι αφορά ςτο 2017, τόσο το ΔΝΤ, όσο και οι Ευρωπαίοι, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ χωρίς όμως να μπορούν ακόμη να προβλέψουν αν υπέρβαση του στόχου θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα, άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Η υστέρηση στην περιοχή του 1 ευρώ στα φορολογικά έσοδα που καταγράφεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου αντισταθμίζεται επί του παρόντος από τους έμμεσους φόρους και τις κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη προηγούμενων ετών. Ωστόσο το ΔΝΤ έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις και ανησυχίες για το πολύ χαμηλό επίπεδο των δαπανών θέλοντας να εξετάσει κατά πόσον εκδίδονται νέες συντάξεις.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και να αναχωρήσουν για να επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου για τον επόμενο γύρο της αξιολόγησης.