Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι «ιερό κείμενο» ούτε «ιερό βιβλίο» - Free Sunday
Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι «ιερό κείμενο» ούτε «ιερό βιβλίο»

Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι «ιερό κείμενο» ούτε «ιερό βιβλίο»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σε ομιλία του σε συνέδριο για την ασφάλεια στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. τόνισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι «ιερό κείμενο», ούτε «ιερό βιβλίο» που δεν μπορεί να τεθεί σε συζήτηση, προσθέτοντας ότι «θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο», είπε ο κ. Ερντογάν.

«Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ό,τι κερδίσαμε στη Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε» συνέχισε. 

«Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχουμε δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα» συμπλήρωσε.

«Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο», κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ερωτηθείς για τις νέες αναφορές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα», όχι δηλώσεις και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές θέσεις και οι θέσεις της διεθνούς κοινότητας είναι γνωστές. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δηλώσεις τουρκικής ηγεσίας σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, δήλωσε τα εξής :

«Στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας. Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι απαράδεκτες».

«Πρόσθετη ανησυχία και ακόμα πιο έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», επισημαίνει σε δήλωση του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και προσθέτει: 

«Οι επαναλαμβανόμενες, από την Άγκυρα, δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, που - εδώ και σχεδόν έναν αιώνα - έχει καθορίσει τις ισορροπίες και τη σταθερότητα στην περιοχή, συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη».

«Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους», καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, σχολίασε μέσω Twitter: «Μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε, τις δηλώσεις Ερντογάν. Τουλάχιστον στα εθνικά θέματα σοβαρευτείτε».