Οι Βρυξέλλες συνδέουν άμεσα την τρίτη αξιολόγηση με τους πλειστηριασμούς - Free Sunday
Οι Βρυξέλλες συνδέουν άμεσα την τρίτη αξιολόγηση με τους πλειστηριασμούς

Οι Βρυξέλλες συνδέουν άμεσα την τρίτη αξιολόγηση με τους πλειστηριασμούς

Με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου συνδυάζουν πλέον στις; Βρυξέλλες την τρίτη αξιολόγηση, η οποία διαβεβαιώνουν ότι δεν θα προχωρήσει χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της διενέργειας τους.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, φέρονται να δηλώνουν ότι “οι πλειστηριασμοί πρέπει να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου και να διεξαχθούν σε όλη τη χώρα αλλιώς η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί” ενώ αμφισβητούν τα κίνητρα της κυβέρνησης για την διαχείριση των επιθέσεων στα ειρηνοδικεία κατά τη διάρκεια των πλειστηριασμών.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους, θα βρει τον τρόπο να το πετύχει. Αν θέλουν να σταματήσουν τη βία μπορούν να τη σταματήσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν «όλα τα μέτρα, ώστε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να μην κρύβονται πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων».

Χθες έγινε συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με το διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, κατά την οποία αποφασίστηκε αποφασίστηκε:

• Αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση όπως ισχύει σήμερα κατά όσων διαπράττουν το αδίκημα της απειλής ή της διατάραξης της οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς και

• Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Παράγοντες που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη παραπέμπουν στην εμπειρία των διοδίων, όταν θεσμοθετήθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων συμμετείχαν στο κίνημα «Δεν πληρώνω» για τον έλεγχο του φαινομένου που είχε πάρει ανάλογες διαστάσεις ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ,  υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι πλειστηριασμοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Με δεδομένο, όπως είπε, ότι έχει προβλεφθεί «η προστασία της πρώτης κατοικίας έως τις 300.000 ευρώ εμπορικής αξίας, το να προστατεύουμε πλειστηριασμούς ακινήτων εμπορικής αξίας 500 χιλ. ή 1 εκατ. ευρώ δεν είναι υπερασπίσιμο και δεν έχει κοινωνικό χαρακτήρα». «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα και ενόψει των stress tests».

Σε δηλώσεις του στους Financial Times ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, επισήμανε την επίπτωση που θα έχει η καθυστέρηση στη διενέργεια πλειστηριασμών τόσο στο ύψος των προβλέψεων που θα πρέπει να σχηματίσουν μελλοντικά οι τράπεζες, όσο και στη ρευστότητά τους, καθώς τα δάνεια αυτά θα παρέμεναν στα βιβλία τους. Μετά τις χθεσινές δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας τους, οι συμβολαιογράφοι θα κληθούν να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους ως προς την απόφασή τους να απέχουν από τους πλειστηριασμούς έως και τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να τεθούν υπό την κρίση της γενικής συνέλευσης που θα συγκληθεί τις προσεχείς ημέρες – ενδεχομένως σήμερα ή αύριο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι εφόσον σήμερα αποφασιστεί η αναστολή της αποχής από τους συμβολαιογράφους– η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά όχι σε πλήρη λειτουργία, δηλαδή με βάση το πρόγραμμα των τριών ημερών ανά εβδομάδα, κάτι που επίσης απαιτεί νομοθετική αλλαγή και σε κάθε περίπτωση συμφωνία με τους θεσμούς.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν χθες ότι «η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων».