Η… αυτοκριτική του Γιώργου Καμίνη - Free Sunday
Η… αυτοκριτική του Γιώργου Καμίνη

Η… αυτοκριτική του Γιώργου Καμίνη

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς Γιώργος Καμίνης στη διάρκεια μιας προεκλογικής του ομιλίας στον «Πανελλήνιο» θέλησε να υπογραμμίσει ότι, παρά την τεράστια κρίση, η Αθήνα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της. Ωστόσο, ενδεχομένως χωρίς τη θέλησή του, ο κ. Καμίνης φάνηκε να κάνει και έμμεση αυτοκριτική στο έργο του.

«Εικόνες που μας πληγώνουν»

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Καμίνης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ναι, απαντώ σε κάποιους: η Αθήνα δεν είναι καρτ ποστάλ. Ατσαλάκωτη, αρωματική και επιτηδευμένη. Δεν έχει μικροαστική ευπρέπεια, δεν έχει τον αποστειρωμένο καθωσπρεπισμό των νεογιάπηδων. Είναι η πόλη που δείχνει τα σημάδια της νέας της ταυτότητας. Που σήκωσε κεφάλι. Δεν ντρέπεται πια για το τι είναι. Κι ας έχει εικόνες που μας πληγώνουν. Κι ας έχει ανθρώπους απελπισμένους, άστεγους, κι ας έχει σκοτάδι από κατεβασμένα ρολά στα μαγαζιά της. Κι ας μην είναι η πιο καθαρή, φωτισμένη και λαμπερή».

Αν ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν «χθεσινός», θα μπορούσε κανείς να πει ότι η αποστροφή του λόγου του απευθυνόταν στους προκατόχους του. Ωστόσο, μετά από σχεδόν επτά χρόνια στη δημαρχία, μοιάζει παράξενο ο κ. Καμίνης να παραδέχεται ότι η πρωτεύουσα δεν είναι «η πιο καθαρή, φωτισμένη και λαμπερή» πόλη. Δυστυχώς, πάντως, ο κ. Καμίνης έχει δίκιο και τα στοιχεία συνηγορούν σε αυτό που ο ίδιος περιέγραψε.

Τα σκουπίδια παραμένουν πρόβλημα

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που η Αθήνα αντιμετωπίζει, αυτό των σκουπιδιών, παραμένει άλυτο, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται από τον δήμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σε live streaming από το Facebook ο κ. Καμίνης παραδέχτηκε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ δήμαρχος που να είναι απολύτως ευχαριστημένος με την καθαριότητα στην πόλη του, αν και έσπευσε να τονίσει ότι με την προμήθεια απορριμματοφόρων και κάδων, καθώς και με τη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης, χάρη στον οποίο θα πυκνώσουν τα δρομολόγια στην πόλη, η κατάσταση την ερχόμενη άνοιξη θα είναι διαφορετική για όλη την Αθήνα.

Για την ώρα, πάντως, τα πράγματα κάθε άλλο παρά θετικά δείχνουν. Ο Δήμος Αθηναίων «υπολείπεται» περίπου 8.000 κάδων για σκουπίδια, καθώς η εταιρεία που είχε κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό χρεοκόπησε και ο δήμος έπρεπε να τον επαναλάβει. Σύμφωνα με τον δήμο, μάλιστα, από το 2011 έως σήμερα έχουν καταστραφεί σχεδόν 2.500 κάδοι, ενώ κάτοικοι της πρωτεύουσας με τους οποίους συνομίλησε η FS υπογράμμισαν ότι και πολλοί από τους εναπομείναντες είναι βρόμικοι και με προβλήματα (π.χ. χωρίς καπάκι). Παράλληλα, σε κεντρικές αρτηρίες της πόλης δεν υπάρχουν καν μικρά επιστύλια καλαθάκια για να πετούν οι πολίτες απορρίμματα μικρού όγκου (εκτιμάται ότι σχεδόν τα 2/3 τους έχουν καταστραφεί και δεν έχουν επιδιορθωθεί ή αντικατασταθεί). Επίσης, ο στόλος των απορριμματοφόρων του δήμου παρουσιάζει συχνά βλάβες, με αποτέλεσμα κάποιες φορές πολλά από τα οχήματα να είναι ακινητοποιημένα.

«Σημειακά» προβλήματα

Από τις συνομιλίες της FS με κατοίκους του Βοτανικού και του Ρουφ προέκυψε ότι στις διαβάσεις για τους πεζούς των γραμμών του ΟΣΕ στην οδό Κωνσταντινουπόλεως παρατηρείται σημαντική αύξηση των εμφανίσεων τρωκτικών. Κατά τα φαινόμενα, ο δήμος έχει ενημερωθεί για το φαινόμενο και έχει με τη σειρά του ενημερώσει τον ΟΣΕ, ως καθ’ ύλην αρμόδιο, ωστόσο σύμφωνα με κατοίκους το πρόβλημα παρουσίασε έξαρση από τη στιγμή που πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή και, κατά συνέπεια, πολλαπλασιάστηκαν και τα σκουπίδια που αυτά παράγουν. Στο σημείο αυτό, πάντως, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, παρά τις προσπάθειες του δήμου για αποτροπή του φαινομένου, σκουπίδια από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, ταχυφαγεία, μπαρ κ.λπ.) πετάγονται χωρίς οι σακούλες να είναι ασφαλισμένες κι έτσι γίνονται εύκολη «λεία» για ποντίκια, αδέσποτα σκυλιά και γάτες ή ακόμα και για άστεγους που αναζητούν τροφή. Το φαινόμενο είναι, δυστυχώς, πολύ συνηθισμένο, παρά τις προσπάθειες αλλά και τις διοικητικές ποινές που επιβάλλει ο δήμος.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς ο δήμος ξεπλένει τους δρόμους, τα πεζοδρόμια είναι κατά τεκμήριο βρόμικα. Πέρα από εστίες μικροβίων, που οι πεζοί μεταφέρουν με τα παπούτσια τους και στο σπίτι τους, τα πεζοδρόμια με την παραμικρή ψιχάλα ή ακόμα και με έντονη υγρασία στην ατμόσφαιρα σκεπάζονται από γλίτσα η οποία, σε συνδυασμό και με κακοτεχνίες, τα μετατρέπει σε πραγματικές παγίδες για τους πεζούς.

Εγκατάλειψη και tagging

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σχετικά πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ αποκάλυψε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας υπάρχουν σήμερα περίπου 1.600 εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία αποτελούν πραγματικές εστίες μόλυνσης και κινδύνου για τη δημόσια υγεία, εκτός από τις αμφιβόλου ποιότητας αισθητικές «παρεμβάσεις» που τους έχουν γίνει με tagging, graffiti ή και πολλά στρώματα από πολιτικές και άλλες αφίσες. Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Αθηναίων κατά καιρούς προσπαθεί να παρέμβει θετικά σε όλα αυτά τα φαινόμενα, ιδίως σε κεντρικά σημεία της πόλης (π.χ. στην οδό Αιόλου), καθαρίζοντας τις επιφάνειες από τα graffiti (τουλάχιστον εκείνα που είναι απλές μουντζούρες) και από τα στρώματα αφισών κολλημένων η μία πάνω στην άλλη, ωστόσο πολύ σύντομα τα πράγματα επιστρέφουν στην πρότερη κατάστασή τους.
Τέλος, κάτοικοι της πρωτεύουσας επισημαίνουν ότι οι περίπου 1.200 άστεγοι που ζουν στους δρόμους της Αθήνας και οι οποίοι κοιμούνται και ανακουφίζονται στο κέντρο της πόλης, μέσα στη δυστυχία τους και στην απόγνωσή τους, είναι ένας ακόμη παράγοντας επιδείνωσης μιας ούτως ή άλλως μέτριας έως κακής εικόνας.