Στις περιφέρειες τα αντιπλημμυρικά έργα, στη Δούρου το «κόντεμα» - Free Sunday
Στις περιφέρειες τα αντιπλημμυρικά έργα, στη Δούρου το «κόντεμα»

Στις περιφέρειες τα αντιπλημμυρικά έργα, στη Δούρου το «κόντεμα»

«Υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα, ώστε επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτή τη φορά κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν» δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αμέσως μετά την έξοδό της από το γραφείο του εισαγγελέα την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου. Λίγη ώρα αργότερα διευκρίνισε ότι αν οι ευθύνες βαραίνουν την ίδια, θα τις αναλάβει. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς έκαναν οι άλλες περιφέρειες της χώρας στο συγκεκριμένο θέμα.

 Στη Μακεδονία

Ο ομόλογός της της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη δήλωση που έκανε στις 5 Οκτωβρίου χρησιμοποίησε την οπτική της για την επιδείνωση της κατάστασης από την κλιματική αλλαγή και για το κενό δεκαετιών στη λήψη μέτρων, για να ανακοινώσει δύο αντιπλημμυρικά έργα στην Έδεσσα, συνολικού κόστους 4 εκατ. ευρώ.

«Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δέσμευσε σημαντικά κονδύλια, που τα διαθέτει για την υλοποίηση των πιο αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, ώστε αφενός να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, αφετέρου να παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους, αλλά και του περιβάλλοντος, φυσικού και δομημένου» ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας.

Λίγες ημέρες αργότερα και στην ίδια λογική εξήγγειλε αντιπλημμυρικά έργα 6 εκατ. ευρώ στις Σέρρες και στις 9 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2018 αναλαμβάνει την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, την οποία μέχρι τώρα έκανε η ΕΥΑΘ χωρίς, όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης κ. Βούλα Πατουλίδου, να έχει την υποχρέωση.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2017 ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης είχε αναφέρει ότι στον Έβρο, ο οποίος είχε πλημμυρίσει, «περαιώθηκαν δέκα έργα προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ εκτελούνται δέκα έργα προϋπολογισμού 11,9 εκατ. ευρώ».

«Προχωρήσαμε σε έργα άμεσων παρεμβάσεων αρχικώς, με πιστώσεις της περιφέρειας, μετά από ιεράρχηση των πιο κρίσιμων σημείων, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, ώστε να προστατευτεί το αγαθό της ζωής των πολιτών, των περιουσιών και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου» ανέφερε ο κ. Μέτιος παρουσιάζοντας τον απολογισμό της διοίκησής του για το 2016.

Στις 4 Οκτωβρίου του 2017 η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προκήρυξε την επιλογή αναδόχου για το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία ποταμού Αλιάκμονα στην περιοχή Γέφυρας Ποριάς» με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ με ΦΠΑ, από τα οποία τα υδραυλικά έργα είναι αξίας 96.774,19 ευρώ και ο ΦΠΑ (24%) 23.225,81 ευρώ, ενώ έναν μήνα αργότερα, στις 12 Νοεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την έγκριση επαναδημοπράτησης του έργου «Αντιστήριξη πρανών – Αντιπλημμυρική προστασία ποταμών Ν. Φλώρινας», προϋπολογισμού δαπάνης 250.000 ευρώ.

 

Στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα

Στις 15 Νοεμβρίου η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, ενέκρινε τη δημοπράτηση των παρακάτω αντιπλημμυρικών έργων:

  • Αποκατάσταση συρματοκιβωτίων Κομποτέικου ποταμού (Π.Ε. Άρτας), προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.
  • Βελτίωση τεχνικών έργων πεδιάδος Άρτας για την αντιμετώπιση πλημμυρών, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ.
  • Καθαρισμός αποστραγγιστικών τάφρων στην περιοχή Φαναρίου Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 55.000 ευρώ.
  • Η επιτροπή αποφάσισε την επαναδημοπράτηση του έργου επειδή ο αρχικός απέβη άγονος, ενώ ανέδειξε ανάδοχο (ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.) για το έργο «Καθαρισμός του ποταμού Λούρου – Αποκατάσταση αντιπλημμυρικών αναχωμάτων στην περιοχή Βούλιστα - Παναγιά - Κερασώνα», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

Σε αποκατάσταση ζημιών σε αντιπλημμυρικά έργα και ρέματα του Δήμου Τυρνάβου προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του έργου «Αποκατάσταση ζημιών & αντιπλημμυρικά έργα σε ρέματα του Δήμου Τυρνάβου (Ασπρολεύκα & Καναρά)», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πρόκειται για έργα άρσης καταπτώσεων και καθαρισμού ποταμών και χειμάρρων και, όπως είπε ο κ. Αγοραστός, «σε μια δύσκολη συγκυρία η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκει πόρους και δημοπρατεί έργα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, στηρίζουν θέσεις εργασίας και διαχέουν χρήματα στην τοπική οικονομία».

«Η θωράκιση της Στερεάς Ελλάδας από τις φυσικές καταστροφές συνεχίζεται» είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης όταν πριν από έναν χρόνο είχε ανακοινώσει την ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας έργο για την αντιπλημμυρική προστασία στη Λαμία, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.

«Σήμερα εντάξαμε ένα σημαντικό έργο για την Ανατολική Φθιώτιδα, το οποίο και αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Συνεχίζουμε με αντίστοιχες παρεμβάσεις σε ολόκληρη τη Στερεά. Ξεπερνάμε τη γραφειοκρατία, παίρνουμε άμεσα αποφάσεις, χρηματοδοτούμε έργα ουσίας» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος στα σημεία όπου θα γίνουν τα έργα, τα οποία αφορούν την κατασκευή ή αντικατάσταση αγωγών ομβρίων, ακαθάρτων και ύδρευσης και την αποκατάσταση του οδοστρώματος.

 

Στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο

«Τα αντιπλημμυρικά έργα, οι αποκαταστάσεις των επαρχιακών οδών, οι τοποθετήσεις στηθαίων και οι διαγραμμίσεις, οι οδοφωτισμοί, είναι έργα που έχουμε δώσει προτεραιότητα και υλοποιούμε, με γρήγορο ρυθμό, με σκοπό να θωρακίσουμε τις υποδομές του νομού μας και να διασφαλίσουμε τους συμπολίτες μας έναντι των καιρικών φαινομένων» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γρηγόρης Αλεξόπουλος παρουσιάζοντας τη σύμβαση για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων για τον ποταμό Σελινούντα.

Το προϋπολογισμού 700.000 ευρώ έργο προβλέπει αναβαθμούς, κοιτοστρώσεις και τοιχία κατά μήκος του ποταμού, για την προστασία των παρόχθιων ιδιοκτησιών, οδών, του ζωικού κεφαλαίου και της αγροτικής παραγωγής από τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

Στις 29 Αυγούστου με ομόφωνες αποφάσεις της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προχώρησε στη δημοπράτηση των αντιπλημμυρικών έργων και του καθαρισμού χειμάρρων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, με προϋπολογισμό 375.400 ευρώ.

Στις 27 Σεπτεμβρίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποφάσισε να διαθέσει 1,4 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, από τα οποία για την Αργολίδα και την Αρκαδία θα διατεθούν από 500.000 ευρώ και για τη Λακωνία 400.000 ευρώ.

 Το «κόντεμα» της Δούρου

Ουσιαστικά η μήνυση της κ. Δούρου ήταν μια μήνυση στο κενό, καθώς, όπως προκύπτει, το σύνολο των περιφερειών της χώρας είχε λάβει αποφάσεις για ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας. Όμως, πέρα από τη μήνυση, οι πλημμύρες χρησιμοποιήθηκαν από κύκλους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για να «κοντύνει» η περιφερειάρχης, που πρόβαλλε ως μια πιθανή λύση στο πρόβλημα ηγεσίας του κόμματος, εάν και εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα μετά τις εκλογές. Η θητεία της στην περιφέρεια της εξασφάλιζε μια καλή εικόνα, η οποία στα 3,5 χρόνια από την εκλογή της δεν είχε τσαλακωθεί.

Όμως το βασικό πρόβλημα της κ. Δούρου, όπως και του κ. Τζιτζικώστα, είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 μπορούν να αναλάβουν πρωθυπουργικά καθήκοντα αλλά δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές, καθώς έχει θεσπιστεί ασυμβίβαστο για όλη τη διάρκεια της θητείας των περιφερειαρχών, ακόμη και αν παραιτηθούν.

Ουσιαστικά, όποτε κι αν γίνουν οι περιφερειακές εκλογές, η κ. Δούρου θα πρέπει να επιλέξει αν θα είναι ξανά υποψήφια. Αν συμβεί αυτό, η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν θα μπορεί να γίνει πριν από το 2024.