Τα δίνει όλα για συμφωνία με τους θεσμούς μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση - Free Sunday
Τα δίνει όλα για συμφωνία με τους θεσμούς μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση

Τα δίνει όλα για συμφωνία με τους θεσμούς μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση

Να κλείσει μέσα στην εβδομάδα η πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση έχει ως στόχο η κυβέρνηση καθώς ξεκινούν αύριο στην Αθήνα οι συζητήσεις με τους δανειστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχουν στείλει μια λίστα προόδου με τα 63 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που μένουν ανοιχτά πάνω στην οποία θα βασιστούν και οι συζητήσεις ενώ στα τέσσερα μεγάλα ανοιχτά θέματα διαφαίνεται συμφωνία μετά από τις παραχωρήσεις που αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση.

Στο θέμα της πώλησης λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ που παράγουν το 40% του δυναμικού της επιχείρησης μετά από σύμφωνη γνώμη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα πουληθούν

Σε ιδιώτες θα πουληθούν οι μονάδες στο Αμύνταιο στη Φλώρινα μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή και σύγχρονες οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 ενώ σε επενδυτές θα δοθούν τα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν με καύσιμο τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί).

Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά μεθαύριο Τετάρτη 29 του μήνα υπάρχει εκ των προτέρων δέσμευση για μαζικές πράξεις πρώτα για δάνεια κακοπληρωτών και στη συνέχεια και των υπολοίπων ώστε να καλυφθεί η καθυστέρηση στην εκκαθάριση κόκκινων δανείων.

Παράλληλα αναλαμβάνονται νέες δεσμεύσεις για κλείσιμο του θέματος του Ελληνικού πριν το τέλος του χρόνου αλλά και πλήρη λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων στις αρχές του 2018 ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας.

Σε ότι αφορά στα κοινωνικά επιδόματα, τα 260 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει ως εξοικονόμηση από την ανασκόπηση δαπανών είναι αβέβαιο αν καλύπτει τη χρηματοδότηση εκτός των πολυτεκνικών και άλλων επιδομάτων που βρίσκονται υπό επανεξέταση όπως τα αναπηρικά, τα επιδόματα κατοικίας και τα μεταφορικά.

Στα τέσσερα αυτά θέματα αλλά και τα υπόλοιπα 60 προαπαιτούμενα (με εξαίρεση της προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές που έχει ήδη αναβληθεί για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση) θα πρέπει να υπάρξουν μέσα στην εβδομάδα οδικός χάρτης και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Αν υπάρξει συμφωνία σε όλα αυτά, οι θεσμοί θα εισηγηθούν πολιτική συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 4 του μήνα ώστε να οριστεί και η δόση που θα πάρει η Ελλάδα με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.