Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες τηλεοπτικές άδειες - Free Sunday
Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες τηλεοπτικές άδειες

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες τηλεοπτικές άδειες

 

Δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η προκήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, θα χορηγηθούν επτά τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

Η διαδικασία

Βάσει της προκήρυξης, η οποία είναι στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τον φάκελο της υποψηφιότητας έως τις 8 Ιανουαρίου 2018 και να υποβάλουν συμπληρωματικές πληροφορίες έως τις 18 Ιανουαρίου. Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από επτά, θα διενεργηθεί δημοπρασία σε επτά φάσεις πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, μία φάση για κάθε άδεια.
Το ελάχιστο τίμημα είναι καθορισμένο στα 35 εκατ. ευρώ και το βήμα αύξησης είναι 500.000 ευρώ για τον πρώτο γύρο κάθε φάσης. Η αύξηση των επόμενων γύρων θα ορίζεται από το ΕΣΡ και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ.
Το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξη του οριστικού υπερθεματιστή, ενώ καθεμία από τις επόμενες δόσεις καταβάλλεται εντός του Ιανουαρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση που ο οριστικός υπερθεματιστής δεν καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος εντός της οριζόμενης προθεσμίας, κηρύσσεται έκπτωτος και καταπίπτει η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στη διαγωνιστική διαδικασία. Τότε τη θέση του καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης επιλαχόντων.
Οι επτά φάσεις της δημοπρασίας θα διενεργηθούν την ίδια μέρα, εκτός εάν συντρέξει περιστατικό ανωτέρας βίας ή υποβολή ένστασης.
Σε περίπτωση που με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας κάποιες από τις προκηρυσσόμενες άδειες παραμείνουν αδιάθετες, το ΕΣΡ θα τις επαναπροκηρύξει με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία παρόχων περιεχομένου και για δεκαετή διάρκεια.
Σημειώνεται ότι δεν θα προκηρυχθούν επιπλέον άδειες γενικού περιεχομένου, ωστόσο θα προκηρυχθούν άλλες κατηγορίες παρόχων περιεχομένου, ανάλογα με τις τεχνολογικές εξελίξεις και την εκάστοτε χωρητικότητα του φάσματος.

Προσφυγές στο ΣτΕ

Μετά τον ΣΚΑΪ, το STAR και την Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), ο Alpha και ο ANT1 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές και οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.
Τόσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί όσο και η ΕΙΤΗΣΕΕ χαρακτηρίζουν υπερβολικά υψηλή την τιμή εκκίνησης των 35 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι για τη διαδικασία της αδειοδότησης έπρεπε να είχε εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα και όχι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοιχτής εσωτερικής αγοράς, προσθέτοντας ότι παραβιάζονται οι σχετικές οδηγίες της Ε.Ε., όπως και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ν. Παππάς: Μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο

«Με τη δημοσίευση της προκήρυξης του ΕΣΡ για τη δημοπρασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας η Ελλάδα εισέρχεται στην τελική ευθεία για τον τερματισμό μιας ανομίας που εσκεμμένα συντήρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις επί 30 ολόκληρα χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε προεκλογικά να βάλει τέρμα στην άνευ τιμήματος εκμετάλλευση του φάσματος, ενός περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού. Και το πράττει, με την πολύτιμη συμβολή του ΕΣΡ» σχολίασε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι «μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, κανόνες στην πολιτική ζωή του τόπου, κανόνες στην ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος, κανόνες στις εργασιακές σχέσεις. Το 2018 θα ξημερώσει μια νέα μέρα στα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας. Προς μεγάλη απογοήτευση όλων όσοι αγωνίστηκαν σκληρά για το αντίθετο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πληρώσουν τίμημα, ο αριθμός των εργαζομένων δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος των 400, η συνταγματική υποχρέωση για πλουραλισμό στην ενημέρωση θα προστατευτεί».
Ο κ. Παππάς, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, υπογράμμισε ότι η ουσία του νόμου έχει υπερψηφιστεί και από τη ΝΔ και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και εξέφρασε την ελπίδα η ΝΔ θα στηρίξει το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Την ίδια ώρα, με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «καθοριστικό βήμα για την παύση του άναρχου καθεστώτος εντός του οποίου λειτουργούν τα κανάλια για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ένα καθεστώς που υπονόμευσε διαχρονικά το δημόσιο συμφέρον, έχοντας ως μοναδικό σκοπό τη διατήρηση των σχέσεων διαπλοκής ανάμεσα στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών».

Ποτάμι: Ο Παππάς συνεχίζει το βιολί του

Σκληρή κριτική στον υπουργό Νίκο Παππά ασκεί με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, αναφέροντας ότι «συνεχίζει το βιολί του και επιχειρεί ξανά να ράψει τον διαγωνισμό στα μέτρα του».
«Εκεί που χωρούσαν μόνο τέσσερα κανάλια, με βάση την περιβόητη έκθεση της Φλωρεντίας, να που χωράνε επτά» σημειώνεται. «Δυστυχώς, η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες δεν δημιουργεί τις συνθήκες για αδιάβλητο διαγωνισμό. Το φαινόμενο με βοσκοτόπια και “λαγούς” ενδέχεται να το ξαναδούμε». Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «το Ποτάμι είχε προτείνει αλλαγές που δεν έγιναν δεκτές. Έτσι, με βάση τις ρυθμίσεις, δεν προβλέπεται η έκδοση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης που να αποδεικνύει τη φερεγγυότητα υποψήφιων επενδυτών, ο ουσιαστικός έλεγχος πόθεν έσχες δεν προβλέπεται πριν από τον διαγωνισμό ώστε να αποκλείονται οι “λαγοί” και οι συμμετέχοντες των οποίων η προέλευση των χρημάτων δεν είναι διαφανής, ενώ η εφαρμογή διατάξεων του νόμου Παππά εγείρει ξανά σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Βασικές διατάξεις πρέπει να αλλάξουν, κάτι που έχει επισημάνει και το ίδιο το ΕΣΡ. Ο κ. Παππάς όμως συνεχίζει ακάθεκτος στον ίδιο δρόμο».