Ικανοποιημένη η κυβέρνηση που στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπήρχαν θύματα... - Free Sunday
Ικανοποιημένη η κυβέρνηση που στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπήρχαν θύματα...

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση που στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπήρχαν θύματα...

Τους πλημμυροπαθείς της Αιτωλοακαρνανίας επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και οι αυτοδιοικητικές αρχές παρέχουν οδηγίες στους πληγέντες για τις αιτήσεις αποζημιώσεων.
«Το σημαντικό είναι ότι σήμερα δεν είχαμε θύματα» δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είπε το σημαντικότερο είναι η ανθρώπινη ζωή.Σύμφωνα με το agrinionews.gr, το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Μωραΐτη, κάνει λόγο για «οργή και αγανάκτηση των κατοίκων που έχουν αφεθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων».

Σύμφωνα με τον κ.Μωραϊτη, οι κάτοικοι «κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, της περιφέρειας και της δημοτικής αρχής που, παρά τις υποσχέσεις, σε προηγούμενες πλημμύρες δεν έκαναν απολύτως τίποτα».

Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην Δυτική Ελλάδα και δήμοι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ η λάσπη έχει καταστήσει αδιάβατες ακόμη και κεντρικές οδικές αρτηρίες.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από την Παρασκευή το βράδυ, έχουν προκαλέσει κατά περιοχές ανυπέρβλητα προβλήματα και δυσχέρειες στο σύνολο του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στους δήμους Θέρμου, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Αμφιλοχίας. Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν στους ποταμούς Αχελώο και Ίναχο. Τα ρέματα Μακρυνείας, Παραβόλας, Ερμίτσας, Κλεισούρας και στον κάμπο Λουτρού-Αμπελακίου ξεχείλισαν.

Υπολογίζεται ότι οι ποσότητες νερού που έπεσαν στην Αιτωλοακαρνανία μέσα σε 24 ώρες ισοδυναμούν με εκείνες ολόκληρου του μήνα Νοεμβρίου παρελθόντων ετών.

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε απαγόρευση έως τις 22 Δεκεμβρίου της κυκλοφορίας οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τη διασταύρωση Αγγελοκάστρου έως το κόμβο Συκιάς, λόγω της καθίζησης που υπέστη το οδόστρωμα από την έντονη βροχόπτωση. Η απαγόρευση θα διαρκέσει και έως τότε η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται, είτε μέσω της Ιόνιας Οδού, είτε μέσω του παράπλευρου επαρχιακού οδικού δικτύου, ανάλογα με τον προορισμό των οχημάτων.Σύμφωνα με το epiruspost.gr, ο Αχέροντας υπερχείλισε και ολόκληρη η περιοχή του Φαναρίου έχει πλημμυρίσει.

Στην Παραμυθιά ο κεντρικός δρόμος του χωριού μετράπηκε σε χείμαρρο. Στάβλοι εγκαταστάσεις, σπίτια, καταστήματα, εργαστήρια συνεργεία στη βιοτεχνική περιοχή Καναλακίου πλημμύρισαν.

Στο χωριό Μυρσίνη, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, πνίγηκαν ζώα που εγκλωβίστηκαν στους πλημμυρισμένους στάβλους.

Στον Λούρο το φουσκωμένο ποτάμι πέρασε μέσα από τα σπίτια και υπολογίζεται ότι πενήντα κατοικίες πλημμύρισαν.

Σύμφωνα με το agrinionews.gr, «η στοχευμένη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, σε τουλάχιστον 15-20 περιπτώσεις αποσόβησε τραγωδίες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις μιας ηλικιωμένης γυναίκας στο χωριό Ζευγαράκι η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φερόταν να έχει παρασυρθεί, και μιας νεαρής γυναίκας που κινδύνεψε από την παράσυρση του οχήματος στην Άνω Τραγάνα. Πολίτες με τη βοήθεια πυροσβεστών την έσωσαν απεγκλωβίζοντας την. Κατοικίες, επιχειρήσεις, χωράφια και καλλιέργειες έχουν πληγεί σε πολλές περιοχές του νομού ειδικά στην Παρατριχώνια περιοχή και την Παραχελωίτιδα, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και στα Κλεισορεύματα. Οι κάτοικοι δίνουν μάχες με τις λάσπες και συνεργεία με μηχανήματα των δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου αλλά και της Περιφέρειας καθαρίζουν το οδικό δίκτυο και η Πυροσβεστική και η Αστυνομία είναι σε γενική επιφυλακή.Στον οικισμό Καμαρετσέικα του Ζευγαρακίου, ενός χωριού κοντά στο Αγρίνιο, ο κύριος δρόμος μετατράπηκε σε ρέμα, η άσφαλτος μπαζώθηκε με φερτά υλικά και καταστράφηκε ολοσχερώς. Πολύ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια κατά μήκος της οδού και κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, καθώς τα νερά εισήλθαν ορμητικά, καταστρέφοντας τον οικιακό εξοπλισμό. Ο οικισμός απαρτίζεται από περίπου 15 σπίτια στα οποία κατοικούν ηλικιωμένοι αλλά και μικρά παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο.Εκτεταμένες καταστροφές έχουν προκληθεί σε βασικές υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικό εξοπλισμό, φυτικό (εκατοντάδες στρέμματα βαμβακιού, αρκετά στρέμματα ρυζιού στις εκβολές του Αχελώου) και ζωικό κεφάλαιο σε διάφορες περιοχές τόσο στον Δήμο Μεσολογγίου, στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μεσολογγίου, Αιτωλικού και στις Τοπικές Κοινότητες (Αγίου Γεωργίου, Κατοχής, Νεοχωρίου, Ευηνοχωρίου, Αγγελοκάστρου, Αγίου Θωμά και Σταμνών), όσο και στον Δήμο Αγρινίου που πλημμύρισαν μέχρι και κεντρικές οδοί. Στα χωριά Καινούργιο, Παναιτωλιο, Παραβόλα, Μακρυνεία, Παπαδάτες σημειώθηκαν υπερχειλίσεις ρεμάτων, ενώ κλειστή είναι και η περιφερειακή της Μακρυνείας.Μετά από κατεπείγον αίτημα του Δημάρχου Αμφιλοχίας, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας κήρυξε άμεσα με απόφασή της το Δήμο Αμφιλοχίας σε έκτακτη ανάγκη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές και τα μεγάλα προβλήματα. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το δήμο Μεσολογγίου, για λόγους που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών, σήμερα Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν το 1ο δημοτικό σχολείο Κατοχής, το νηπιαγωγείο Κατοχής και 1ο νηπιαγωγείο Νεοχωρίου. Λόγω των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν από κλιμάκια μηχανικών, δεν θα λειτουργήσουν το δημοτικό σχολείο Ελληνικών, το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Κεφαλοβρύσου, το δημοτικό σχολείο Χαλικίου, καθώς και το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χρυσοβεργίου.