Διχασμός Ανατολής - Δύσης στην ΕΕ για τους πρόσφυγες - Free Sunday
Διχασμός Ανατολής - Δύσης στην ΕΕ για τους πρόσφυγες

Διχασμός Ανατολής - Δύσης στην ΕΕ για τους πρόσφυγες

Την κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θέσουν σήμερα στη συνάντηση που θα έχουν σημερα το πρωί στις Βρυξέλες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, οι πρωθυπουργόί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Στις χώρες του νότου έχει προκληθεί ανησυχία εξαιτίας της πρότασης του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να αλλάξει η απόφαση για την ποσόστωση και τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται καμία αλλαγή στην πρόβλεψη της συμφωνίας για υποχρεωτική μετεγκατάσταση,αναμένεται να θέσει θέμα επιστροφών των μεταναστών των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου και να ζητήσει την παράταση της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά αυτά, λόγω του βάρους που σηκώνουν για την προσφυγική κρίση.

Ο κ.Τσίπρας θα θέσει και την η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει από τις 12 Νοεμβρίου τη Συνθήκη Σένγκεν και να επιβάλει ελέγχους διαβατηρίων στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα, επικαλούμενη εισόδους προσφύγων με πλαστά έγγραφα.

Ο κ. Τουσκ υποστήριξε πάντως, προσερχόμενος στη σύνοδο, ότι όπως στο θέμα της ΟΝΕ υπάρχει διχασμός Βορείων και Νοτίων, έτσι και στο προσφυγικό υπάρχει διχασμός Δύσης και Ανατολής.

Χθες ο κ. Γιούνκερ συναντήθηκε με τους ηγέτες της Τσεχίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Πολωνίας (χώρες του Βίσεγκραντ) που στηρίζουν τη θέση Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων.

Πάντως η κυρία Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν διαχώρισαν τη θέση τους από την πρόταση Τουσκ,, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιλεκτική αλληλεγγύη δεν είναι αποτελεσματική και πως πρέπει να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος.Χαρακτηριστικό της έντασης στο Συμβούλιο το γεγονός πως οι συνομιλίες άρχισαν στο δείπνο των ηγετών και υνεχίστηκαν ως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

«Ηγέτες έκαναν ασυμβίβαστες μεταξύ τους προτάσεις», ανέφεραν διπλωμάτες ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Κατηγόρησε ευθεώς τον Ούγγρο ομόλογο του:

«Αυτό που κάνει ο Όρμπαν είναι ντροπή», φέρεται να είπε ο Ρούτε σύμφωνα με τη Die Welt.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα βάσει του οποίου οι χώρες ψωνίζουν ό,τι τους αρέσει από την Ε.Ε., αλλά δεν δείχνουν καμιά πρόθεση να επιδείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη», προσέθεσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός