Η διάταξη που αντιπροτείνει η ΝΔ για τις απεργίες - Free Sunday
Η διάταξη που αντιπροτείνει η ΝΔ για τις απεργίες

Η διάταξη που αντιπροτείνει η ΝΔ για τις απεργίες

 

«Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι για την κήρυξη απεργίας είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Έτσι εξορθολογίζεται η διαδικασία λήψης της απόφασης και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται η ρύθμιση από την Κυβέρνηση μας βρίσκει αντίθετους», τονίζει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει:

«Η προτεινόμενη διάταξη είναι κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Μοιραία, λοιπόν, θα προκαλέσει νέα προβλήματα που θα οδηγήσουν σε νέες δικαστικές διενέξεις και καταστρατηγήσεις που τελικά θα υπονομεύσουν την απεργία. Συγκεκριμένα:

  • Η απαίτηση να προσέλθουν στο ίδιο μέρος το 50%+1 των (εκατοντάδων ή και χιλιάδων) οικονομικώς τακτοποιημένων μελών ενός σωματείου πανελλαδικής εμβέλειας, προκειμένου να συζητήσουν, είναι παράλογη και ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος για τα σωματεία αυτά. Επομένως, η ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στην αναγκαία πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης, όχι στη συζήτηση.
  • Η απαίτηση για αυτοπρόσωπη παρουσία είναι παρωχημένη. Η ψηφοφορία πρέπει να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι. Η χρήση του ΑΜΚΑ μπορεί να διασφαλίσει την ψηφοφορία.

Εκτός, βέβαια, αν ο στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει στην πράξη το απεργιακό δικαίωμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας! Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Πιστή στις αρχές και την ιδεολογία της και στοχεύοντας στη διευκόλυνση των εργαζομένων, προτείνει την εξής διάταξη:

Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση του μισού (50%) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους. Αν η συνδικαλιστική οργάνωση είναι πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τη λήψη της σχετικής απόφασης διεξάγεται και ηλεκτρονικά, προκειμένου οι εργαζόμενοι να διευκολυνθούν στην άσκηση του δικαιώματός τους. Η συμμετοχή των εργαζομένων στις σωματειακές διαδικασίες λήψης απόφασης γίνεται με βάση τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ενός εκάστου από αυτούς, σύμφωνα με τις διατυπώσεις που Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας θα καθορίσει».