«Ιδέες από το παρελθόν» θα προτείνει ο Νίμιτς για το όνομα - Free Sunday
«Ιδέες από το παρελθόν» θα προτείνει ο Νίμιτς για το όνομα

«Ιδέες από το παρελθόν» θα προτείνει ο Νίμιτς για το όνομα

«Υπάρχει μια θετική δυναμική στο θέμα του ονόματος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μάθιου Νίμιτς, ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το θέμα.

«Δεν έχω νέα ονομασία, θα προτείνω ιδέες που έχουμε συζητήσει στο παρελθόν», είπε ο κ.Νίμιτς.

«Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια που ενδιαφέρεται πολύ να θέσει το θέμα. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση επίσης αναγνωρίζει ότι είναι καλό να επιλυθεί και θα είναι ένα καλό βήμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική στην περιοχή να βρεθεί λύση στο μακροχρόνιο ζήτημα. Για τους λόγους αυτούς και στις δυο χώρες υπάρχει θετική δυναμική και νομίζω ότι και οι πολίτες στις δυο χώρες είναι ίσως έτοιμοι να ακούσουν για κάποιες λύσεις που είναι σύμφωνες με τα εθνικά τους συμφέροντα αλλά έχουν και κάποια στοιχεία συμβιβασμού που θα επιλύσουν το θέμα», είπε ο κ.Νίμιτς.

Σημείωσε πως υπάρχει μια οπτική που βλέπει με ανησυχία τα θέματα της περιοχής, όπως το προσφυγικό ή θέματα τρομοκρατίας και αστάθειας που οδηγεί τον κόσμο να σκέφτεται ότι πρέπει να λυθεί το θέμα.

«Δεν έχω νέα ονομασία, θα προτείνω ιδέες που έχουμε συζητήσει στο παρελθόν», ανέφερε ενώ μεθαύριο Τετάρτη στη Νέα Υόρκη θα γίνει η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στις συζητήσεις για το όνομα, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, υπό την αιγίδα του..

Στόχος των δύο πλευρών είναι τον ερχόμενο μήνα οι ομάδες εργασίας να έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για το θέμα του ονόματος, αλλά και για την αλλαγή στο Σύνταγμα της πΓΔΜ και τα άλλα θέματα των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογο του, της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός για τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ (23-26 Ιανουαρίου).

Η κυβέρνηση επιμένει ότι προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τη γραμμή του 2007.