Τσίπρας: Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει - Free Sunday
Τσίπρας: Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει

Τσίπρας: Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει

Για πολιτικές δυνάμεις οι οποίες «δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει» έκανε λόγο σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ. του κόμματος την Τετάρτη.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει σημαντικές συμμαχίες στο πλαίσιο της Ε.Ε., το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο ώστε να επιτευχθεί η οριστική έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Ως προς τη συζήτηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην κατεύθυνση της αναγκαιότητας να ενημερωθεί η κοινωνία για το ζήτημα και να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενημερώνοντας για την πραγματική διαπραγματευτική διπλωματική ιστορία από το 1992 έως σήμερα.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στη συνεδρίαση της Π.Γ. τοποθετήθηκαν πολλά μέλη του Οργάνου, μπήκαν οι βασικοί άξονες του επόμενου διαστήματος και έγινε σύντομος απολογισμός της γ' αξιολόγησης. Επί των ζητημάτων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τη Δευτέρα, δεν έγινε εκτεταμένη συζήτηση, ενώ αποτιμήθηκε θετικά το γεγονός ότι ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος.

Το ένα εκ των δύο θεμάτων στα οποία εστιάστηκε η συζήτηση, είναι το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται σε ένα εξάμηνο που θα χαρακτηριστεί από τις τελικές διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκφράστηκαν προβληματισμοί και απόψεις αναφορικά με το ποιες θα πρέπει να είναι οι κεντρικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτό.

Τονίστηκε επίσης το γεγονός ότι ούτως ή άλλως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε φάση όπου τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δείχνουν προς μια πολύ θετική κατεύθυνση. Επισημάνθηκε, δε, μεταξύ άλλων, ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα αποτελέσει μια θεμελιώδη αλλαγή στο καθεστώς και τις ελευθερίες άσκησης πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση - κάτι που όμως δεν σημαίνει πως θα είναι και τα πάντα δυνατά.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκε η συνεδρίαση αφορά στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Επ' αυτού παρουσιάστηκε και από τον Πρωθυπουργό η εικόνα των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέθηκε από όλους πως είναι εξαιρετικά αναγκαίο να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος, να ηττηθούν οι εθνικιστικές θέσεις και την ίδια στιγμή να κατανοήσουν όλοι ότι έχουν τεράστια ευθύνη να τοποθετηθούν με σαφήνεια, «χωρίς να παίζουν κρυφτούλι».

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει μια διαφορετική τοποθέτηση, αλλά έχει πει πως εφόσον υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, καθώς και πως έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Πηγή: ΑΜΠΕ