Ευρωπαϊκή παρέμβαση για λύση στο όνομα μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ - Free Sunday
Ευρωπαϊκή παρέμβαση για λύση στο όνομα μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ευρωπαϊκή παρέμβαση για λύση στο όνομα μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

 

Ένα σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό, στέλνει ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Handelsblatt. στην οποία επικροτεί τις κινήσεις της κυβέρνησης Ζάεφ στα Σκόπια για εξομάλυνση των διαφορών στην περιοχή.

Η πΓΔΜ έχει κάνει καλά βήματα μεταρρυθμιστικής προόδου και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να εμποδιστεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή προοπτική της, δηλώνει ο κ.Χαν, απαντώντας σε ερώτηση για το όνομα και επισημαίνει οτι η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια κάνει ουσιώδη βήματα να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία καλώντας Σόφια και Αθήνα να τα αναγνωρίσουν.

Παράλληλα κάνει αναφορά στο χρονικό πλαίσιο που υπάρχει για το θέμα, δηλαδή τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, το οποίο, όπως λέει, πρέπει να εκμεταλλευτούμε για λύση.

Η πλήρης απάντηση του κ.Χαν στην ερώτηση για το όνομα, έχει ως εξής:

«Οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας προχωρούν πολύ σοβαρά και εποικοδομητικά μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει καταβάλει μια πραγματική προσπάθεια για να βελτιώσει ουσιωδώς τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, κάτι που και αυτές θα πρέπει από την πλευρά τους να αναγνωρίσουν.

Φυσικά στηρίζω αυτές τις προσπάθειες με όλη μου τη δύναμη και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε στο θέμα αυτό.

Έχουμε ένα χρονικό πλαίσιο και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε προς το συμφέρον των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, της ΕΕ και συνολικά της περιοχής.

Η πΓΔΜ έχει κάνει καλά βήματα μεταρρυθμιστικής προόδου και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να εμποδιστεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή προοπτική της».