Ο Τσίπρας προσπαθεί να βγάλει «πολιτικό ξίγκι» από το συλλαλητήριο - Free Sunday
Ο Τσίπρας προσπαθεί να βγάλει «πολιτικό ξίγκι» από το συλλαλητήριο

Ο Τσίπρας προσπαθεί να βγάλει «πολιτικό ξίγκι» από το συλλαλητήριο

 

Σε μια εναγώνια προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικό «ξίγκι» στο εσωτερικό από την πειθήνια υιοθέτηση της απόφασης των ΗΠΑ για την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη Συμμαχία έχει αποδυθεί ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να περιορίσει την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη αναγορεύοντας ως συνομιλητή του τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος όμως έχει ήδη αποκηρύξει τα συλλαλητήρια ως μέσο προώθησης των απόψεων για τον αποκλεισμό της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Πρόκειται για μία ακόμη στροφή στην κυβερνητική πολιτική, καθώς πριν από μόλις μία εβδομάδα, όταν η Εκκλησία ανακοίνωσε τις συγκεκριμένες θέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς της καταλόγισε ότι συμβαδίζει με τη Χρυσή Αυγή.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να τετραγωνίσει τον πολιτικό κύκλο καταλογίζοντας ακροδεξιά επιλογή στη συμμετοχή, έστω ιδιωτική, βουλευτών της ΝΔ στο συλλαλητήριο και αφαιρώντας από το πολιτικό κάδρο το ότι οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, που στηρίζουν την κυβέρνηση, συμμετέχουν επισήμως σε αυτό.

Οι οργανωτές του συλλαλητηρίου, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί ως συλλογικότητα, αισιοδοξούν ότι θα έχουν ευρεία συμμετοχή, καθώς εκτιμούν ότι θα προσέλθουν πολλοί Θεσσαλονικείς, ενώ λέγεται ότι έχουν μισθωθεί και εκατοντάδες λεωφορεία, σε μια κίνηση η χρηματοδότηση της οποίας δεν έχει γίνει γνωστή. Πολλοί τη συνδυάζουν με τις σχέσεις του απόστρατου στρατηγού με τον κ. Ιβάν Σαββίδη, καθώς η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο κ. Σαββίδης δηλαδή, προέτρεψε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Το πρόβλημα των οργανωτών του συλλαλητηρίου προέκυψε όταν προχθές, Πέμπτη, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ανακοίνωσε ότι 7-11 το πρωί, λίγες ώρες πριν από το συλλαλητήριο που θα γίνει στις 2 το μεσημέρι, θα τελέσει «πανστρατιά προσευχής» στον Άγιο Δημήτριο «με κύριο αίτημα, πρώτον, να διατηρηθή για πάντα η μεγάλη δωρεά της ΕΙΡΗΝΗΣ στην πατρίδα μας και στην περιοχή μας και, δεύτερον, να αποδοθή στην ΕΛΛΑΔΑ μας η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, σχετικά με το όνομα της ελληνικωτάτης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μας». Μέχρι στιγμής δεν έχει αποτιμηθεί αν η κίνηση του κ. Άνθιμου θα προκαλέσει εκτόνωση της επιθυμίας για διαμαρτυρία ή θα αποτελέσει μία ακόμη πηγή προσέλευσης στο συλλαλητήριο.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου, πάντως, εμφανίζονται ανταγωνιστικοί προς τη ΝΔ, καθώς ένας εκ των ομιλητών, ο στρατηγός Φραγγούλης Φράγγος, φέρεται να έχει δηλώσει ότι «για την ονομασία των Σκοπίων δεν θα αποφασίσουν μόνο οι άνθρωποι που μέχρι χθες ακόμη έλεγαν τα Σκόπια Μακεδονία, είμαστε κι εμείς εδώ», φράση που ερμηνεύεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ίδρυσης κόμματος με κεντρικό άξονα το θέμα της Μακεδονίας, αν η συγκέντρωση αγγίξει τις προσδοκίες του. Είναι προφανές ότι οι βλέψεις του στρατηγού είναι ευθέως ανταγωνιστικές προς τις επιδιώξεις του έτερου κυβερνητικού εταίρου, με τον οποίο επίσης έχει πολύ καλές σχέσεις ο κ. Σαββίδης.

Η επίσημη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως την εξέφρασε η εκπρόσωπος Μαρία Σπυράκη, απενοχοποιεί τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια, θέτοντας και την οπτική της ΝΔ σε αυτά. «Το Σκοπιανό δεν λύνεται με συλλαλητήρια, αλλά εφόσον κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να εκφραστεί μέσα από αυτά, είναι ελεύθερος να το πράξει» είπε η κ. Σπυράκη.

Την πρόθεσή τους να προσέλθουν στα συλλαλητήρια έχουν εκφράσει τουλάχιστον τρεις βουλευτές της ΝΔ, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Καράογλου της Β΄ Θεσσαλονίκης και Κασαπίδης της Ημαθίας, ενώ αναμένεται ότι το ίδιο θα κάνουν και οι βουλευτές της Α΄ Θεσσαλονίκης, καθώς θεωρούν ότι οι συμμετέχοντες ανήκουν στο εκλογικό τους ακροατήριο.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο διακινείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως, ενώ τη συμμετοχή προωθούν και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Εγνατία και Βεργίνα. Ο ιδιοκτήτης του τελευταίου, Στέργιος Καλόγηρος, θα είναι ομιλητής μαζί με τον στρατηγό Φράγγο, τον δημοσιογράφο Κώστα Καραΐσκο, τον ιερέα Ανδρέα Κεφαλογιάννη και τον στρατηγικό αναλυτή Νίκο Λυγερό.