Τσίπρας: Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε την ατυχία να έχει ως ΥΠΕΞ τον κύριο Σαμαρά - Free Sunday
Τσίπρας: Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε την ατυχία να έχει ως ΥΠΕΞ τον κύριο Σαμαρά

Τσίπρας: Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε την ατυχία να έχει ως ΥΠΕΞ τον κύριο Σαμαρά

 

«Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανφερόμενος στο Σκοπιανό, κατά την ομιλία που άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός ξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα,  είχε την ατυχία να έχει ως υπουργό των εξωτερικών τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον, δηλαδή με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα».

«Και σήμερα, πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ αυτών στη ΝΔ, προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας», τόνισε. 

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Αρχιεπισκόπου, «ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία».
 
Αντίθετα με τον αρχηγό της ΝΔ, όπως είπε, «προσθέτει τον τελευταίο καιρό στο παλμαρέ των επιτυχημένων του παρεμβάσεων για την οικονομία, τα εργασιακά, τα κοινωνικά θέματα και μια στάση εθνικής επιπολαιότητας. Αντιμετωπίζει ένα μείζον εθνικό θέμα με όρους μικροκομματικής μιζέριας. Προφανώς δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κος Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης. Τόσες μέρες κρύβεται και δεν παίρνει θέση. Βεβαίως, λέει και αντιφατικά πράγματα. Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει, όμως, τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια. Τη μια αναφέρεται στον Καραμανλή, την άλλη στον Σαμαρά. Τη μια επαινεί τη στάση του πατέρα του ως πρωθυπουργού το 1992, την άλλη ακολουθεί τη στάση αυτού που ανέτρεψε τον πατέρα του.  Είναι πράγματι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις αντιφάσεις και μεταμορφώσεις του κου Μητσοτάκη. Ένα ξέρω, όμως, ότι, σε τόσο δύσκολα ζητήματα ουδείς μπορεί να δοξαστεί κρυπτόμενος.

Το ονοματολογικό δεν είναι ένα ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης, όπως ο ίδιος νομίζει, για συνεχίζει για πολύ να παίζει παιχνίδια.  Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την εξέλιξη των πραγμάτων να πάρει θέση. Όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν».

«Εμείς θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα να δουλεύουμε προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα, με στόχο όχι να παίξουμε παιχνίδια αλλά με στόχο να λύσουμε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη πολιτική ζωή, αλλά και το φέρει βαρέως και η εξωτερική μας πολιτική και διπλωματία πάνω από 25 χρόνια. Και πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν», κατέληξε για το θέμα των Σκοπίων ο πρωθυπουργός.

ΝΔ: Είναι πια προφανές ότι ο πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος

 

«Για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, όπως είναι το Σκοπιανό, ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να μην ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα, τους βουλευτές, το λαό και να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα της ΠΓΔΜ, το βράδυ της Πέμπτης.

«Είναι πια προφανές ότι ο πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος», προσθέτει η Πειραιώς και καταλήγει:

«Σήμερα μάλιστα έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή. Πρωτοφανής ανευθυνότητα, από μια επικίνδυνη Κυβέρνηση που αναλαμβάνει πλέον αποκλειστικά τις ευθύνες της για ό,τι συμβεί».