Συλλαλητήριο κατά της χρήσης του ονόματος Μακεδονία από την πΓΔΜ - Free Sunday
Συλλαλητήριο κατά της χρήσης του ονόματος Μακεδονία από την πΓΔΜ

Συλλαλητήριο κατά της χρήσης του ονόματος Μακεδονία από την πΓΔΜ

 

Σε περίπου 200.000 υπολόγισαν οι διοργανωτές τους συμμετέχοντες στο σημερινό συλλαλητήριο, που έγινε στη Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του ονόματος Μακεδονία, στο όνομα της πΓΔΜ.

Όμως πήγες της αστυνομίας έκαναν λόγο για 40.000 ενώ ανεξάρτητες εκτιμήσεις ανθρώπων που είχαν πλήρη εικόνα του συλλαλητηρίου του 1992, υπολόγιζαν ότι πήραν μέρος 30-40.000 άτομα.

Οι διοργανωτές έκαναν επίσης λόγο για 1500 λεωφορεία ενώ η επίσημη εκτίμηση μιλά για 500.

Το συλλαλητήριο ενίσχυσε με δημόσια προτροπή του από άμβωνος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο οποίος αν και μέχρι σήμερα εμφανιζόταν επιφυλακτικός, απηύθυνε και χαιρετισμό, μαζί με εκπροσώπους ομογεειακών οργανώσεων.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα όπως «Ελλάς -Ελλάς Μακεδονία», «Όχι στη διπλή ονομασία - Όχι σε νέα προδοσία» και τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή» και πριν τις ομιλίες από τα μεγάφωνα ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. 

Κάποιοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σημαία της ΠΓΔΜ και φώναξαν συνθήματα κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ομιλητές στο συλλαλητήριο ήταν, ο απόστρατος αρχηγός του ΓΕΣ Φραγκούλης Φραγκος, ο κ. Νικος Λυγερός, ο φερόμενος ως ο άνθρωπος με τον υψηλότερο δείκτη ευφυίας στον πλανήτη, ένας ιερωμένος Ανδρέας Κεφαλογιάννης από την Κρήτη, ο ιδιοκτήτης του TV Βεργίνα, Στέργιος Καλόγηρος και ο δημοσιογράφος Κώστας Καραϊσκός από την Κομοτηνή.

«Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση καθαρό δημοψήφισμα, δηλαδή να αποτραπεί να υφίσταται η λέξη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων και το ερώτημα να είναι μονολεκτικό: ναι ή όχι», ανέφερε κ. Φράγκος.

Παρόντες ήταν βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ και η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.

Επεισόδια καταγράφηκαν μεταξύ αντιεξουσιαστών που είχαν οργανώσει αντισυγκέντρωση στην Καμάρα και κάποιων διαδηλωτών, ενω η αστυνομία έκανε και χρήση χημικών για να τους διαλύσει στην πλατεία Ναυαρίνου,