Α. Μπαλωμενάκης: «Για πρώτη φορά σχηματίζονται στέρεες προϋποθέσεις να σταματήσουν τα διαδοχικά προγράμματα» - Free Sunday
Α. Μπαλωμενάκης: «Για πρώτη φορά σχηματίζονται στέρεες προϋποθέσεις να σταματήσουν τα διαδοχικά προγράμματα»

Α. Μπαλωμενάκης: «Για πρώτη φορά σχηματίζονται στέρεες προϋποθέσεις να σταματήσουν τα διαδοχικά προγράμματα»

Θετικά αποτιμά ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Κατά τον κ. Μπαλωμενάκη, η απόφαση θέτει τις βάσεις για να σταματήσουν τα προγράμματα προσαρμογής για την Ελλάδα.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου;

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για θετική κατάληξη μιας πολύ μεγάλης σε διάρκεια, σκληρής και βασανιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης να κάμψει αντιρρήσεις, να συνδυάσει προτάσεις, να εκμεταλλευτεί συσχετισμούς, να αξιοποιήσει ανταγωνισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μερικά σημεία της συμφωνίας δεν είναι τόσο νέα όσο ίσως νομίσει κάποιος. Παράδειγμα: την ανάγκη να τεθεί ρήτρα ανάπτυξης την πρότεινε η Ελλάδα ως έναν τρόπο δημιουργικής αντιμετώπισης του προβλήματος του χρέους εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Η σύνδεση του ρυθμού απομείωσης του χρέους με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης αποτελεί σημαντική καινοτομία, που δίνει ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεών μας. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη φέρνει πιο κοντά τη δυνατότητα να αναζητούμε τη χρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεών μας στη διεθνή αγορά χρήματος και, με τον τρόπο αυτόν, για πρώτη φορά να σχηματίζονται στέρεες προϋποθέσεις να σταματήσουν τα διαδοχικά «προγράμματα».

Μπορεί η κυβέρνηση να είναι ικανοποιημένη ή θεωρείτε ότι η Ελλάδα έπρεπε να πάρει περισσότερα;

Δεδομένων των συσχετισμών δύναμης, των εσωτερικών σκοπιμοτήτων μεγάλων κρατών και των πάγιων θέσεων του ΔΝΤ, ναι.

Από δω και πέρα, ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης;

Το αυτονόητο: συντονισμένη, εντατική, ταχεία σε σύλληψη και εκτέλεση στροφή στην ανάπτυξη. Νέες θέσεις εργασίας, ποιοτικές αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο, κινητοποίηση όλων των δραστήριων δυνάμεων του έθνους. Η ανάκαμψη είναι ζήτημα υλικό μεν, αλλά προϋποθέτει κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαιάς ουσίας, κοπιώδεις προσπάθειες επίβλεψης, ικανότητα αναθεώρησης και επανασχεδιασμού. Στο πεδίο αυτό, όπως και στις θεσμικές αλλαγές, ξέρουμε ότι θα κριθεί η κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση απηύθυνε κάλεσμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για στήριξη στη διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές. Γιατί πιστεύετε ότι έλαβε αρνητικές απαντήσεις;

Πολλά θα μπορούσε να πει κάποιος εδώ. Στο σύνολό της η αντιπολίτευση, με ελάχιστες ατομικές εξαιρέσεις ασφαλώς, στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων: επένδυσε στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων, παρασιώπησε την προσπάθεια για να τεθεί το θέμα του χρέους στο τραπέζι, χλεύασε, παραπληροφόρησε, έκανε διαρκώς δυσοίωνες, καταστροφικού τύπου προβλέψεις. Τώρα θα εισπράξει, είμαι βέβαιος, τα επίχειρα.

Θεωρείτε ότι υπάρχει ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων από δω και πέρα;

Αν εννοείται εκλογές, όχι. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το υπόλοιπο της θητείας της με σκοπό να μπορέσει να εφαρμόσει όσο περισσότερο από το ανορθωτικό της πρόγραμμα προλάβει. Εξελίξεις, ωστόσο, θα έχουμε: αφορούν τον χώρο της αντιπολίτευσης, ως σύνολο, και ειδικά τα κόμματα τόσο της κεντροδεξιάς όσο και της κεντροαριστεράς. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, πάντα την αποτυχία κομβικών πολιτικών επιλογών (όπως αυτή της καταστροφολογίας, που επί καιρό αποτέλεσε σχεδόν τη μοναδική στρατηγική επιλογή, ειδικά της ΝΔ) διαδέχονται εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο των κομμάτων.

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να έχει μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι η διαφορά αυτή μπορεί να καλυφθεί;

Αν ρωτούσατε κάποιον από μας που στηρίζουμε την κυβέρνηση το εξής απλό: «πού στηρίζετε την αισιοδοξία σας ότι μπορεί να γεφυρωθεί το δημοσκοπικό χάσμα που υπάρχει σήμερα;», οι απαντήσεις θα σας εξέπλητταν, είμαι σίγουρος. Θα αποκάλυπταν την οπτική μας, που, αφενός, στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο πολιτικός πραγματισμός που σταθερά επιδεικνύει η παράταξή μας ως κυβερνητική δύναμη και που αποσκοπεί στην αποτίναξη της επιτροπείας που εδώ και επτά χρόνια μάς έχει επιβληθεί αποδίδει και αφετέρου στη βαθιά εμπιστοσύνη που έχουμε στον ελληνικό λαό, στην εμπειρία, στη μνήμη και στην πολιτική ωριμότητά του.

Είστε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία. Μπορείτε να μας πείτε συνοπτικά ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει από τις μέχρι σήμερα εργασίες της επιτροπής;

Η εξεταστική επιτροπή, όπως ξέρετε, χώρισε τον πράγματι μεγάλο όγκο που έχει να εξετάσει σε κύκλους. Τώρα ερευνούμε το σκάνδαλο του ΝΤΥΝΑΝ, ενός νοσοκομείου πολύ σύγχρονου που είχε χτιστεί από δωρεές και με την οικονομική συμβολή του Ερυθρού Σταυρού, που απαλλοτρίωσε για τον σκοπό αυτόν σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία. Το νοσοκομείο κατέληξε να γίνει ιδιωτική περιουσία με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις που δεν θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν παρά μόνο με τη συνδρομή τουλάχιστον τριών από τους υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα φανεί, εκτός των άλλων, πώς ασκούνταν η πολιτική στη χώρα μέσα από «θεσμοποιημένα» ρουσφέτια, εκβιασμούς και εξυπηρετήσεις με το αζημίωτο.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών σας αντιπάλων. Τι απαντάτε;

Η προσπάθειά μας είναι να προσεγγίσουμε τα θέματα που αφορούν μεγάλα σκάνδαλα στον τομέα της υγείας με αντικειμενικό και υπεύθυνο τρόπο. Δεν πρόκειται για «κυνήγι μαγισσών». Προκύπτει βεβαίως μέχρι σήμερα ανάμειξη στα σκάνδαλα –και μάλιστα πολύ ενεργή– υψηλόβαθμων στελεχών του παλιού δικομματισμού (τέως υπουργών, βουλευτών κ.λπ.). Αν η συμμετοχή τους στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση παράνομων πράξεων τεκμηριωθεί, θα φταίει άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σε γενικότερο επίπεδο, θεωρείτε τις εξεταστικές επιτροπές χρήσιμες ή ένα ακόμη «μέσο» πολιτικής αντιπαράθεσης;

Θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο εάν υπήρχε δυνατότητα πιο άμεσης ανταπόκρισης της Δικαιοσύνης στα εκάστοτε ευρήματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό το έργο που παράγεται. Φωτίζεται σε βάθος η ερευνώμενη περίπτωση ενώπιον του ελληνικού λαού και περιβάλλονται με κύρος τα συμπεράσματα. Η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι, νομίζω, αναντικατάστατη.