Χρήστος Καραγιαννίδης: «Ο στόχος για έξοδο από τα μνημόνια είναι εφικτός» - Free Sunday
Χρήστος Καραγιαννίδης: «Ο στόχος για έξοδο από τα μνημόνια είναι εφικτός»

Χρήστος Καραγιαννίδης: «Ο στόχος για έξοδο από τα μνημόνια είναι εφικτός»

Την εκτίμηση ότι ο στόχος της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια το 2018 είναι εφικτός κάνει ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι αναμένει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός να περιγράψει το πολιτικό σχέδιο για ανάπτυξη δίκαιου χαρακτήρα στην Ελλάδα.

Τι θα θέλατε να ακούσετε από τον πρωθυπουργό κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ;

Κατ’ αρχάς, να γίνει ένας απολογισμός των δύο ετών και του τι έχουμε πετύχει σε αυτά τα δύο χρόνια –και τα αρνητικά και τα θετικά– και, δεύτερον, να ξεδιπλωθεί το πολιτικό σχέδιο για τους βασικούς τομείς που αφορούν κυρίως την ελληνική κοινωνία, αλλά και το πώς βλέπουμε ότι μπορεί να προχωρήσει μια ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα που να έχει δίκαιο χαρακτήρα και τα οφέλη να τα καρπωθούν κυρίως οι κοινωνικές ομάδες που τα τελευταία έξι-επτά χρόνια έχουν βιώσει την καταστροφή.

Θεωρείτε ότι ο πρωθυπουργός, δεδομένων και των δεσμεύσεων που έχει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών, μπορεί να μιλήσει για δίκαιη ανάπτυξη;

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα και έρχεται από το υπουργείο Εργασίας. Είναι το αποτύπωμα και είναι και η απόδειξη ότι μπορούμε να νομοθετούμε με αριστερό και κοινωνικό πρόσημο για πράγματα που δεν είναι αρμοδιότητα της τρόικας. Αυτό το παράδειγμα νομίζω ότι αποδεικνύει ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα και μέσα στη σκληρή εποπτεία όπου βρισκόμαστε, πράγματα τα οποία δεν κοστίζουν, αλλά δείχνουν, τροχιοδρομούν μια διαφορετική πορεία που μπορεί να ακολουθηθεί τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές.

Η Ελλάδα μετά από διάστημα τριών χρόνων βγήκε στις αγορές. Το σχόλιό σας;

Βγήκε στις αγορές δοκιμαστικά και επιτυχημένα. Νομίζω ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2018, που τελειώνει το τριετές πρόγραμμα, μπορούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και προς τις αγορές και κυρίως στο εξωτερικό στο σύνολό του, ώστε η προσπάθειά μας να είμαστε οικονομικά αυτάρκεις και να έχουμε εμπιστοσύνη από τις αγορές του εξωτερικού να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ξαναβρεί τουλάχιστον την αρχή απ’ όπου είχαμε βρεθεί στο τούνελ το 2010, δηλαδή να μπορούμε να μιλάμε για επιδόσεις που είχαμε προ του 2010, όταν έβγαιναν τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές του εξωτερικού. Αυτό θα σημάνει και μια οικονομική ισορροπία και μια οικονομική ανάταση όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε από κει και πέρα.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια το 2018. Πιστεύετε ότι είναι εφικτός;

Είναι εφικτός στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχει και η ελληνική οικονομία και μέχρι στιγμής νομίζω ότι είναι θετικά τα αποτυπώματα της προσπάθειας. Είναι εφικτός εφόσον η κυβέρνηση έχει ένα οργανωμένο σχέδιο για το πώς θα πάμε από δω και πέρα και είναι εφικτός γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο με μνημόνια και με εποπτεία και με τον «στενό κορσέ», που είναι το χρέος, ο ελληνικός λαός και κυρίως η ελληνική οικονομία.

Στην αρχική σας απάντηση είπατε να γίνει ένας απολογισμός και θετικών και αρνητικών. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα αρνητικά τα οποία «βαραίνουν» αυτή την κυβέρνηση ως τώρα;

Τα αρνητικά είναι συνυφασμένα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουμε. Και τα αρνητικά δεν είναι μόνο αυτά αλλά και διάφορες αστοχίες ή καθυστερήσεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό έργο από υπουργεία. Το γνωρίζουν και οι Έλληνες πολίτες ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, υπάρχουν αστοχίες από διάφορα υπουργεία, γεγονός το οποίο πρέπει με έναν τρόπο να το βελτιώσουμε, να βελτιωθεί η συνεννόηση, να βελτιωθεί ο συντονισμός και κυρίως θα έλεγα, επειδή προέρχομαι από μια περιοχή που είναι αρκετά κατεστραμμένη οικονομικά, θα πρέπει όλη η Ελλάδα ισόποσα και ισότιμα να βγει ωφελημένη από την προσπάθεια που γίνεται. Στα αρνητικά, λοιπόν, περιλαμβάνεται η ανισόρροπη ανάπτυξη ή η ανισόρροπη βοήθεια που υπάρχει γεωγραφικά στη χώρα. Η Βόρεια Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή δρέψει καρπούς από αυτή την προσπάθεια.

Για να αλλάξουμε θέμα, το τελευταίο διάστημα στην πολιτική συζήτηση της χώρας μπήκε πολύ έντονα ο σταλινισμός. Τι ακριβώς συζητάμε;

Κατά τη γνώμη μου, η ΝΔ έχει γίνει ακροδεξιά, πιστεύοντας ότι μπορεί να λεηλατήσει τον χώρο της Χρυσής Αυγής και γιατί υπάρχουν και συγκεκριμένοι άνθρωποι που την επηρεάζουν προς την ακροδεξιά, όπως είναι ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης. Αυτό είναι κρίμα για την πολιτική γενικώς και είναι και κρίμα για μια δεξιά παράταξη που τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον είχε δείξει μια κεντρώα αντίληψη για τα πράγματα. Υπάρχει σύγχυση. Η κομμουνιστική ιδέα είναι ένα πράγμα διαφορετικό από αυτό που ονομάζουμε σταλινισμό. Η ύπαρξη του Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση προφανώς έχει κριθεί και πλειοψηφικά ο κόσμος έχει κρίνει αρνητικά τη διακυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης επί Στάλιν, με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και κριτήρια. Θεωρώ ότι υπάρχει προσπάθεια να δυσφημιστεί η κομμουνιστική ιδέα και για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Προσωπικά το θεωρώ μέγιστη προσβολή σε ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους στην εποχή της Κατοχής και της Αντίστασης να βγαίνουν κάποιοι σήμερα και να μιλάνε για κομμουνιστικά εγκλήματα και να προσπαθούν να εξισώσουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό. Είναι πλήρως ανιστόρητη ανάλυση.

Να συμπεράνω ότι συμφωνείτε με τη στάση του κ. Κοντονή που δεν πήγε στο επίμαχο συνέδριο στην Εσθονία...

Συμφωνώ και επαυξάνω και θεωρώ ότι ήταν η πιο σωστή θέση που θα μπορούσε να έχει ένας υπουργός μιας ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται και από τις υπογραφές στο τελικό κείμενο, που δεν ξεπέρασαν τις οκτώ πολύ γνωστές χώρες που έχουν ένα ζήτημα με τη σοβιετική περίοδο.

Πιστεύετε ότι η όξυνση που παρατηρείται στον πολιτικό διάλογο μπορεί να προμηνύει εκλογές;

Νομίζω ότι οποιοσδήποτε ζητάει εκλογές κάποια στιγμή θα πέσει μέσα στην πρόβλεψή του, γιατί κάποια στιγμή θα γίνουν εκλογές, αλλά όταν από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές μέχρι σήμερα αυτό το πράγμα συζητείται, σημαίνει ότι η πολιτική παράταξη της ΝΔ δεν έχει κάτι άλλο να πει. Στη λογική τού ότι κάποιος δεν έχει κάτι να πει, προσφεύγει τώρα και σε μια κριτική τύπου «σταλινισμός, κομμουνισμός, ναζισμός» και οξύνει τα πράγματα με ιδεολογικό πρόσημο – κάτι με το οποίο εγώ δεν έχω πρόβλημα, δεν διαφωνώ να οξύνονται τα πολιτικά πράγματα με ιδεολογικό πρόσημο, αλλά να οξύνονται επί του πραγματικού και όχι επί του φαντασιακού. Η ΝΔ επιλέγει με όρους επικοινωνιακούς να «σηκώνει» διάφορα ζητήματα, τα οποία στο τέλος τής βγαίνουν και ανάποδα. Και το κάνει αυτό επειδή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί σε μια διαπίστωση που είναι κοινή στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και γενικότερα στο εξωτερικό, ότι τα πράγματα το τελευταίο διάστημα έχουν ισορροπήσει και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να βγούμε από αυτόν τον κυκεώνα των μνημονίων και αυτό το πράγμα επιτυγχάνεται. Σε αυτήν, λοιπόν, την προσπάθεια η ΝΔ ψάχνει να βρει διάφορα δευτερεύοντα ζητήματα στα οποία θεωρεί ότι θα πλήξει επικοινωνιακά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθένας όμως κρίνεται από τις προσπάθειές του.

Σχετικά με την παρουσίαση από τον κ. Γαβρόγλου του νέου σχεδίου για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ αρχικά μιλούσαμε για κατάργηση των Πανελλαδικών, φαίνεται ότι αυτές διατηρούνται. Το σχόλιό σας;

Νομίζω ότι προβλέπεται σταδιακή και βαθμιαία κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων σε βάθος τετραετίας ή πενταετίας. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θεωρώ ότι είναι στον σωστό δρόμο, βάζει τα θεμέλια για να οδηγηθούμε σε αυτή την εξέλιξη μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια. Νομίζω ότι είναι η πιο δίκαιη και η πιο σωστή αντίληψη για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να σταματήσουμε όχι μόνο την ταλαιπωρία των μαθητών και των γονιών τους αλλά και την οικονομική αιμορραγία που συνεπάγεται αυτό το εξετασιοκεντρικό σύστημα που υπήρχε τα τελευταία 30-40 χρόνια στη χώρα.