Σταϊκούρας: «Η ΝΔ μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υψηλότερης, διατηρήσιμης ανάπτυξης» - Free Sunday
Σταϊκούρας: «Η ΝΔ μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υψηλότερης, διατηρήσιμης ανάπτυξης»

Σταϊκούρας: «Η ΝΔ μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υψηλότερης, διατηρήσιμης ανάπτυξης»

Τη βεβαιότητα ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να δημιουργήσει υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία εκφράζει ο τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, επιτίθεται στον πρωθυπουργό για όσα είπε, αλλά και για όσα δεν είπε, από το βήμα της ΔΕΘ.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα ένα γενικό σχόλιο για την παρουσία του πρωθυπουργού στην 82η ΔΕΘ. Πώς σας φάνηκε;

Ο πρωθυπουργός της αυταπάτης, των ψεμάτων και των μεγάλων σφαλμάτων, στην επιστροφή του στον «τόπο του εγκλήματος», ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Αγνόησε, γι’ ακόμη μία φορά, την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Παραμένει οπαδός της ρήσης «όταν η πραγματικότητα δεν σέβεται τις επιθυμίες μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Ειδικά για τα ζητήματα της οικονομίας, τι είναι αυτό που ακούσατε από τον κ. Τσίπρα και σας έκανε τη μεγαλύτερη –θετική ή αρνητική– εντύπωση;

Όλα αυτά που δεν ακούσαμε. Ο κ. Τσίπρας δεν είπε τίποτα για το τεράστιο κόστος που φόρτωσε στους πολίτες, τους νέους φόρους, τις περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση του αφορολόγητου, τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, τις κατασχέσεις, τα capital controls, την πιστωτική ασφυξία, τις ομαδικές απολύσεις, τη γενιά των 360 ευρώ, τις τεράστιες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, την κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η οικονομία σταδιακά αναπτύσσεται. Συμφωνείτε με την εκτίμηση αυτή;

Η όποια μικρή βελτίωση παρουσιάζεται σε κάποιους μακροοικονομικούς δείκτες είναι σε σύγκριση με το χειρότερο σημείο, στο οποίο η οικονομία «κατρακύλησε» επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης. Η χώρα, όμως, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη φτάσει εκεί που ήταν το 2014. Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης είναι αναιμικός, χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα, έχει αναθεωρηθεί προς το χειρότερο, ενώ το χάσμα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διευρύνεται. Επιπρόσθετα, σε μικροοικονομικό επίπεδο, το διαθέσιμο, κατά μέσο όρο, εισόδημα των πολιτών φθίνει και θα συνεχίσει να φθίνει, εξαιτίας, κυρίως, της εντεινόμενης «φορολογικής καταιγίδας» και της συνεχούς μείωσης των συντάξεων. Με αποτέλεσμα το ιδιωτικό χρέος προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και κρίσιμους δημόσιους φορείς να διογκώνεται.

Όσον αφορά την έξοδο στις αγορές, που έγινε τον Ιούλιο, ποιο το σχόλιό σας;

Είναι θετικό το ότι η χώρα ξαναβγήκε στις αγορές, έστω με καθυστέρηση τριών ετών. Η ευθύνη για το ότι η πορεία που ξεκίνησε το 2014 δεν είχε συνέχεια και διάρκεια βαρύνει αποκλειστικά τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία με την ανικανότητα και ανευθυνότητά της έπληξε την αξιοπιστία της χώρας και επιβάρυνε την οικονομία της. Το αποτέλεσμα ήταν το υψηλό κόστος δανεισμού, αφού, παρά το ευνοϊκό –τα τελευταία χρόνια– διεθνές περιβάλλον, τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά στη μείωση των αποδόσεων.

Αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο κ. Μητσοτάκης. Τι αναμένετε να ακούσετε από τον αρχηγό της ΝΔ;

Ο κ. Μητσοτάκης, και φέτος, θα κινηθεί στη «γραμμή» του ρεαλισμού και του μέτρου, μακριά από έωλες υποσχέσεις και ανεδαφικές δεσμεύσεις. Θα ξετυλίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα κινείται και πέραν του μνημονιακού πλαισίου, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, που θα καθιστούν πιο φιλελεύθερη την οικονομία, θα προάγουν τον ανταγωνισμό, θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και θα προωθούν την παραγωγικότητα. Για τα πιο συγκεκριμένα, ας περιμένουμε την τοποθέτηση του κ. προέδρου.

Δεδομένων των δημοσιονομικών, και όχι μόνο, περιορισμών που θέτει το μνημόνιο, τι είναι αυτό που η ΝΔ θα έκανε διαφορετικά σε σχέση με την παρούσα κυβέρνηση;

Η ΝΔ, όπως διαχρονικά έχει αποδειχθεί, μπορεί να δημιουργήσει πληρέστερα τις συνθήκες υψηλότερης, διατηρήσιμης ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει ξανά υλοποιώντας διαρθρωτικές αλλαγές και αξιοποιώντας την περιουσία του Δημοσίου, αλλάζοντας το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενισχύοντας τη ρευστότητα με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της περιόδου 2013-2014 προχώρησε σε στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών και αποπλήρωσε οφειλές του Δημοσίου ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι πράττει η σημερινή κυβέρνηση.

Όλοι συμφωνούν ότι οι επενδύσεις είναι ο παράγοντας-κλειδί για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση. Τι προτείνετε ως ΝΔ για το ζήτημα αυτό;

Πράγματι, οι επενδύσεις μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Η προσέλκυση όμως αυτών απαιτεί τη διαμόρφωση κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Σήμερα, οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων έχουν μειωθεί, η φορολογία έχει αυξηθεί, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν διογκωθεί, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται, το κράτος έχει κηρύξει «εσωτερική στάση πληρωμών», η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι χαμηλή και αργή, διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα δεν υλοποιούνται, εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις καρκινοβατούν, νέα κυβερνητικά εμπόδια στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ανακύπτουν, όπως είναι οι περιπτώσεις των Σκουριών, του Ελληνικού, της Αφάντου και του Καφηρέα. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες. Εμείς, σε αυτά τα πεδία, θα κινηθούμε αντιδιαμετρικά σε σχέση με την κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Τι λέτε;

Κατ’ αρχάς, ο κ. Τσίπρας δεν έχει ξεκαθαρίσει τη δική του θέση για τη συμμετοχή του Ταμείου. Από τη μια δαιμονοποιεί το ΔΝΤ και από την άλλη τα «δίνει όλα» για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Από τη μια κατηγορεί το ΔΝΤ για τα μέτρα που ζητάει και από την άλλη συμπλέει μαζί του για την ανάγκη ενίσχυσης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Από τη μια καλεί το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του και από την άλλη έχει αιτηθεί πιστωτικής γραμμής, η δυνητική αξιοποίηση της οποίας προϋποθέτει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του χρέους που ο ίδιος έχει συμφωνήσει να μετατεθούν για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Η πρωθυπουργική διγλωσσία σε όλο της το μεγαλείο.

Υπάρχει μια γενικότερη άποψη ότι οι εθνικές εκλογές δεν είναι μακριά. Θεωρείτε ότι όντως βρισκόμαστε κοντά σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, προκειμένου να «κρατηθεί», όσο μπορεί περισσότερο, στην εξουσία. Σύντομα όμως θα τεθεί και πάλι αντιμέτωπη με την ανεπάρκειά της. Ως εκ τούτου, ενδέχεται ο πρωθυπουργός να «μετακυλίσει» τα προβλήματα, που η κυβέρνησή του δημιουργεί, διά εκλογών στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κάτι που θα μας αιφνιδιάσει, αφού η ΝΔ βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας.