Γιάννης Κουράκης: «Ο νέος φορέας δεν επιτρέπεται να γίνει δεκανίκι κανενός» - Free Sunday
Γιάννης Κουράκης: «Ο νέος φορέας δεν επιτρέπεται να γίνει δεκανίκι κανενός»

Γιάννης Κουράκης: «Ο νέος φορέας δεν επιτρέπεται να γίνει δεκανίκι κανενός»

Την εκτίμηση ότι οι πολλές υποψηφιότητες για την προεδρία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς εκφράζουν αυξημένες προσδοκίες και δεν σημαίνουν αδυναμία καταθέτει το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και έμπειρο στέλεχος του χώρου της τοπικής αυτοδιοίκησης Γιάννης Κουράκης.

Παράλληλα, θεωρεί ότι η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία θα είναι μεγάλη.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εκλογή του προέδρου του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τον φορέα αυτόν;

Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία αναζητά την υπέρβαση από την κρίση και από έναν άγονο δικομματισμό. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου φορέα της σοσιαλδημοκρατίας ή κεντροαριστεράς είναι μια δυνατή πολιτική λύση. Οι διχαστικές λογικές «παλιό - καινούργιο» είναι ανιστόρητες και εκτρέφουν μια αδυναμία που ταλαιπωρεί το έθνος μας αρκετές δεκαετίες. Καιρός να σταματήσουν. Φαίνεται ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες υποχώρησαν και αναπτύσσεται μια δυναμική που κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Άλλωστε έχει διασφαλιστεί η διαφάνεια και πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή.

Οι υποψηφιότητες για την προεδρία του φορέα έφτασαν τις δέκα. Δεν είναι μεγάλος αυτός ο αριθμός;

Οι πολλές υποψηφιότητες δεν σημαίνουν αδυναμία. Το αντίθετο. Εκφράζουν τις αυξημένες προσδοκίες. Υπάρχουν και νέοι, αλλά και αρκετά έμπειρα στελέχη. Η τελική κρίση φυσικά ανήκει στους πολίτες. Η μεγάλη συμμετοχή θα δημιουργήσει ένα ενωτικό κλίμα, που είμαι βέβαιος ότι όλοι θα σεβαστούν.

Υπάρχει κάποιος από τους υποψηφίους που θεωρείτε ότι εκπροσωπεί καλύτερα το όραμά σας για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα;

Εκ των προτέρων δεν μπορούμε να κρίνουμε. Η ικανότητα και η αξία κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Η τελευταία κρίση έχει, πιστεύω, διδάξει όλους. Έχω την πεποίθηση ότι οι πολίτες με ωριμότητα και ευθύνη θα επιλέξουν τον πιο άξιο να ηγηθεί του νέου φορέα, για να δώσει ελπίδα, προοπτική και λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της χώρας, γιατί και η χώρα και οι πολίτες έχουν τεράστιες δυνατότητες για να προχωρήσουν.

Δεν είναι λίγο, ας πούμε, περίεργο πρώτα να εκλέγεται πρόεδρος του φορέα και στη συνέχεια να σχηματοποιείται ο φορέας αυτός;

Η ιδεολογικοπολιτική αντίληψη της σοσιαλδημοκρατίας είναι σαφής και η προσφορά της στην Ευρώπη και αλλού μεγάλη. Επιμέρους πολιτικές προτάσεις και προτεραιότητες είναι δυνατόν να διαμορφωθούν μετά την εκλογή του προέδρου με διαφανείς συλλογικές διαδικασίες και εσωκομματική δημοκρατία. Τα αρχηγικά κόμματα ανήκουν στο παρελθόν.

Θεωρείτε ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί που συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς θα πρέπει να παραμείνουν αυτοτελείς ή θα πρέπει να διαλυθούν και να ενσωματωθούν στο νέο σχήμα;

Η ιστορία του κάθε φορέα είναι σεβαστή. Για να προχωρήσουμε, όμως, πρέπει να βλέπουμε μπροστά. Όλοι έχουμε χρέος να αλλάξουμε και διατηρώντας την ιδιομορφία μας και τις επιμέρους εμπειρίες να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Όλοι μαζί σε μια νέα πορεία.

Από τη στιγμή που θα σχηματιστεί ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς, ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η στάση του έναντι της κυβέρνησης, αλλά και έναντι της ΝΔ;

Ο νέος φορέας δεν επιτρέπεται με κανέναν τρόπο να γίνει δεκανίκι κανενός. Πρέπει να έχει μια αυτόνομη πορεία με υψηλούς στόχους και δική του δυναμική. Οι οποιεσδήποτε συνεργασίες καθορίζονται μετεκλογικά ανάλογα με τα αποτελέσματα και μόνο μετά από αξιόπιστη προγραμματική συμφωνία σε βάθος, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Για να αλλάξουμε θέμα, είστε μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Κατ’ αρχάς, ποιος είναι ο ρόλος αυτού του φορέα;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι ένα πολιτικό όργανο απαρτιζόμενο από 350 αιρετούς αντιπροσώπους των περιφερειακών και των τοπικών αρχών στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Βασιζόμενοι στην πολιτική μας νομιμότητα, διασφαλίζουμε τη θεσμική εκπροσώπηση του συνόλου των περιοχών, των περιφερειών, των πόλεων και των δήμων της Ε.Ε. Αποστολή μας είναι η ενσωμάτωση των περιφερειακών και των τοπικών αρχών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, καθώς και καλύτερη συμμετοχή των πολιτών.

Ποια η θέση της Ελλάδας εντός της Επιτροπής των Περιφερειών; Εννοώ, τι επιδιώκουμε και τι καταφέρνουμε;

Η Ελλάδα είναι μία από τις 28 εκπροσωπούμενες χώρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Συμμετέχουμε στην εκπόνηση της κοινοτικής νομοθεσίας και ψηφίζουμε πολιτικές συστάσεις για τις ευρωπαϊκές στρατηγικές. Ήδη από την προπαρασκευαστική φάση της νομοθεσίας, προτείνουμε πολιτικές προσεγγίσεις και προσανατολισμούς με βάση την πείρα και την εμπειρογνωμοσύνη των περιφερειακών και των τοπικών αρχών, οι οποίες, άλλωστε, είναι πολύ συχνά επιφορτισμένες με την εφαρμογή τους.
Η «ενωμένη στην πολυμορφία της» Ευρώπη θέλουμε και επιδιώκουμε να μπορέσει σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο να αξιοποιήσει στο έπακρο την εδαφική, πολιτισμική και γλωσσική της πολυμορφία, η οποία αποτελεί τον πλούτο και τη δύναμή της, καθώς και εχέγγυο της ταυτότητας των πολιτών της. Συμμετέχουμε στην πραγμάτωση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και ταυτότητας, στην προώθηση των αξιών τους, και συμβάλλουμε στην εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και στην προστασία των μειονοτήτων.
Διεκδικούμε την αυτονομία των περιφερειακών και των τοπικών αρχών, καθώς και το δικαίωμά τους να διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς πόρους για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Προωθούμε τις αρχές και τους μηχανισμούς της χρηστής διακυβέρνησης και ενθαρρύνουμε τη διαδικασία αποκέντρωσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νέες αλλαγές στην αρχιτεκτονική των ΟΤΑ και στις εκλογές τους. Ποιο το σχόλιό σας;

Οι αλλαγές τόσο στην αρχιτεκτονική των ΟΤΑ 1ου και 2ου βαθμού όσο και στο εκλογικό σύστημα θεωρώ ότι είναι απαραίτητες. Το εκλογικό σύστημα πρέπει να γίνει δικαιότερο και αναλογικότερο, αλλά και η λειτουργία της αυτοδιοίκησης να είναι πιο αποτελεσματική και διάφανη. Είναι απαραίτητο να αμβλυνθεί το σημερινό προσωποκεντρικό σύστημα σε περιφέρειες και δήμους και να ενισχυθεί η παράμετρος της συλλογικότητας. Εφόσον περιέλθει στα χέρια μας η πρόταση του ΥΠΕΣ, θα τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα στο θέμα.