Στυλιανός Αμαργιανάκης: Τρίγλωσσες αναγνωρισμένες νομικές σπουδές της Σορβόννης στην Ελλάδα - Free Sunday
Στυλιανός Αμαργιανάκης: Τρίγλωσσες αναγνωρισμένες νομικές σπουδές της Σορβόννης στην Ελλάδα

Στυλιανός Αμαργιανάκης: Τρίγλωσσες αναγνωρισμένες νομικές σπουδές της Σορβόννης στην Ελλάδα

Τα πλεονεκτήματα αλλά και τις επαγγελματικές προοπτικές που δίνουν οι σπουδές στο γαλλικό κολέγιο IdEF που συμπράττει με το Université Paris 13 της Σορβόννης αναλύει ο γενικός διευθυντής του κολεγίου, δρ. Στυλιανός Αμαργιανάκης.

Αν σας ρωτούσε κάποιος γιατί να σπουδάσει στο IdEF, τι θα του απαντούσατε;

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Είναι η κύρια ερώτηση που κάνουν όλοι οι υποψήφιοι φοιτητές και οι γονείς τους κάθε Σεπτέμβριο που ενημερώνονται για τις σπουδές Νομικής που παρέχει το κολέγιο IdEF, σε σύμπραξη με το δημόσιο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 - Sorbonne Paris Cité, στην Αθήνα.
Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να θυμίσω ότι το γαλλικό κολέγιο IdEF είναι το πρώτο και μοναδικό ελληνικό κολέγιο του οποίου απόφοιτοι είναι ήδη μέλη δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Κύπρου.
Αλλά και το πρώτο και μοναδικό κολέγιο για το οποίο το υπουργείο Παιδείας αναγνώρισε ότι το πτυχίο Νομικής που απονέμεται από το δημόσιο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 - Sorbonne Paris Cité είναι επαγγελματικά ισοδύναμο προς τα πτυχία Νομικής των ελληνικών ΑΕΙ, χωρίς επιπρόσθετες εξετάσεις.
Οι νομικές σπουδές στην Ελλάδα έχουν μία ιδιαιτερότητα. Στο σύνολο της χώρας είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των δικηγορικών συλλόγων πάνω από 40.000 δικηγόροι. Αυτός ο μεγάλος αριθμός των εγγεγραμμένων δικηγόρων βρίσκεται σε πλήρη δυσαναλογία σε σχέση με τους αριθμούς των δικηγόρων στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
Οι νέοι δικηγόροι που εισέρχονται στο επάγγελμα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με επιστημονικές γνώσεις νέας τεχνολογίας, προκειμένου να επιβιώσουν σε συνθήκες ολοένα αυξανόμενου ανταγωνισμού. Επιπροσθέτως, η άριστη γνώση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών είναι το κλειδί για να μην εγκλωβιστούν αποκλειστικά και μόνο στην ελληνική αγορά εργασίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι τρίγλωσσες νομικές σπουδές που παρέχει στην Ελλάδα το γαλλικό κολέγιο σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Paris 13 της Σορβόννης αποτελούν σήμερα την πλέον ολοκληρωμένη πρόταση φοίτησης.

Τι ακριβώς προσφέρουν οι σπουδές στο IdEF σε όποιον ενδιαφέρεται να σπουδάσει στο κολέγιο;

Οι φοιτητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα νομικών σπουδών στην Αθήνα είναι κανονικά εγγεγραμμένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Paris 13, έχουν την ίδια φοιτητική ιδιότητα και λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση με τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Παρίσι.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε κύκλου σπουδών (LICENCE, MASTER) το Πανεπιστήμιο Paris 13 απονέμει στους Έλληνες πτυχιούχους τα εθνικά γαλλικά πτυχία και Masters, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους Γάλλους φοιτητές.
Στους φοιτητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα νομικών σπουδών στην Αθήνα παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης στα ελληνικά για τα δύο πρώτα έτη σπουδών. Παράλληλα, προβλέπεται ειδικό πρόγραμμα για βελτίωση του επιπέδου γνώσης της γαλλικής γλώσσας, ώστε στο τρίτο έτος οι φοιτητές να πιστοποιούν επίπεδο Β2/C1.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στη διδασκαλία των νομικών αγγλικών (Law English) με στόχο οι πτυχιούχοι μετά το πέρας της τετραετούς φοίτησης να μπορούν να εξασκούν τα νομικά επαγγέλματα σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά), ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Επειδή πάντα υπάρχει το ερώτημα τι κάνουμε αφότου πάρουμε το πτυχίο, ποιο είναι το status των διπλωμάτων που παρέχουν οι σπουδές στο IdEF;

Οι πτυχιούχοι Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13 - Sorbonne Paris Cité μπορούν να εργαστούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ως δικηγόροι, δικαστές, συμβολαιογράφοι, εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί επιμελητές, υποθηκοφύλακες, νομικοί σύμβουλοι σε επιχείρηση και σε κάθε άλλη θέση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που απαιτεί τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ενός πτυχίου Νομικής. Η διαδικασία πρόσβασης στο κάθε επιμέρους νομικό επάγγελμα προσδιορίζεται ειδικώς στην κάθε χώρα από την οικεία νομοθεσία.

Πρόσφατα προχωρήσατε σε μια συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Μιλήστε μας γι’ αυτήν...

Το γαλλικό κολέγιο IdEF, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή, προτείνει για πρώτη χρονιά εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό δίπλωμα με ειδίκευση «Δίκαιο των Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Paris 13 - Sorbonne Paris Cité, εθνικό δίπλωμα του γαλλικού υπουργείου Παιδείας που αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το μεταπτυχιακό αφορά πτυχιούχους Νομικής ελληνικών ΑΕΙ ή άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που επιθυμούν να εμβαθύνουν τις νομικές τους γνώσεις στους τομείς του Ευρωπαϊκού Δικαίου των Επιχειρήσεων.
Απευθύνεται επίσης σε ασκούμενους δικηγόρους οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν την περίοδο της δεκαοκτάμηνης άσκησης αποκτώντας Master Νομικής από ένα ξακουστό ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο χωρίς να χρειαστεί να φύγουν στο εξωτερικό.
Το πρόγραμμα δέχεται επίσης δικηγόρους με εμπειρία της ελληνικής αγοράς οι οποίοι επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, προκειμένου να μπορούν να απευθυνθούν και σε πελατολόγιο εκτός Ελλάδος.

Σε γενικές γραμμές, ποια είναι η κατάσταση με την αναγνώριση των κολεγίων στην Ελλάδα;

Εδώ και λίγα χρόνια, με βάση τους νόμους 4093/2012 και 4111/2013, έχει ρυθμιστεί η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που συμπράττουν με κολέγια στην Ελλάδα.
Οι πτυχιούχοι των κολεγίων που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν πλέον να αιτούνται την επαγγελματική ισοδυναμία του τίτλου τους στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του υπουργείου Παιδείας.
Με αυτόν τον τρόπο, η πρόσβασή τους στα αντίστοιχα επαγγέλματα γίνεται υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους πτυχιούχους των ελληνικών πανεπιστημίων.
Για παράδειγμα, ένας πτυχιούχος Νομικής Σχολής ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, όπως το Paris 13, ο οποίος φοίτησε στο κολέγιο IdEF, μπορεί να συμμετάσχει σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όπου απαιτείται πτυχίο Νομικής.
Έχει, λοιπόν, ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία καθιστά τελεσιδίκως τα πτυχία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με φοίτηση σε κολέγια ισοδύναμα με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων.
Καλό είναι, παρ’ όλα αυτά, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και οι οικογένειές τους να επιβεβαιώνουν ότι τα πτυχία που θα λάβουν στο τέλος της φοίτησης έχουν αναγνωριστεί από το ΣΑΕΠ του υπουργείου Παιδείας και να ζητούν να λάβουν ένα αντίγραφο του πρακτικού αναγνώρισης.

Μπορεί κάποιος νέος που ήδη σπουδάζει σε ελληνικό ΑΕΙ να σπουδάσει παράλληλα και στο IdEF;

Μια ερώτηση που απασχολεί όλους τους νέους αποφοίτους λυκείου είναι η επαγγελματική αποκατάσταση. Ένας νέος με πτυχίο ΑΕΙ μιας ειδικότητας που δεν εξασφαλίζει άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας έχει τις ακόλουθες επιλογές: 1) να περιμένει πότε θα ανοίξει κάποια θέση, 2) να φύγει στο εξωτερικό, 3) να κάνει ένα μεταπτυχιακό σε άλλο αντικείμενο, με την ελπίδα ότι θα βρει στη συνέχεια δουλειά.
Δίνοντας λύση σε αυτό το πρόβλημα, το γαλλικό κολέγιο IdEF δέχεται χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις στο 2ο έτος Νομικής τους τεταρτοετείς φοιτητές και πτυχιούχους συναφών με τη Νομική σχολών ελληνικών ΑΕΙ.
Επιπροσθέτως, οι δυνατότητες παράλληλης φοίτησης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris 13 σε σύμπραξη με το κολέγιο IdEF στην Αθήνα επιτρέπουν στους φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ τον επαγγελματικό επαναπροσανατολισμό χωρίς χαμένα χρόνια. Παράλληλα με την απόκτηση του πτυχίου ελληνικού ΑΕΙ μπορούν να αποκτήσουν και το πτυχίο Νομικής του γαλλικού πανεπιστημίου. Εν συνεχεία μπορούν να αξιοποιήσουν επαγγελματικά ή το ένα ή το άλλο ή και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας πολλαπλασιάζονται.