Δέκα χρόνια Animasyros - Free Sunday
Δέκα χρόνια Animasyros

Δέκα χρόνια Animasyros

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων γιορτάζει τα δέκα του χρόνια και η διευθύντριά του Μαρία Ανεστοπούλου κάνει τον καλλιτεχνικό απολογισμό του.

Το Animasyros 10 γιορτάζει φέτος τα δέκα του χρόνια. Τι σας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο σε αυτή τη διαδρομή;

Όταν ξεκινήσαμε, πριν από δέκα χρόνια, δεν περιμέναμε ότι το φεστιβάλ θα φτάσει να βρίσκεται στα είκοσι μεγαλύτερα του είδους του στον κόσμο. Ήταν μια ανέλπιστη πορεία με δουλειά, επιμονή, χαρά και δυσκολίες που ξεπεράστηκαν. Θα σας πω δύο πράγματα που με εντυπωσίασαν: ο τρόπος που η Σύρος και ο κόσμος της αγκάλιασαν και ανέδειξαν το Animasyros, καθώς και η δύναμη και η αποφασιστικότητα της ομάδας των εθελοντών και των ανθρώπων που εργάζονται για το Animasyros.

Τι έχει αλλάξει στην ελληνική σκηνή animation αυτά τα δέκα χρόνια; Πώς συνέβαλε το Animasyros σε αυτή την αλλαγή;

Η ελληνική σκηνή animation έγινε πιο εξωστρεφής, πιο τολμηρή και πιο δημιουργική. Διεκδικεί πλέον με αξιώσεις τη θέση της στη διεθνή σκηνή animation. Μην ξεχνάμε ότι είναι η χρονιά που η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ διοργάνωσε τη δράση Greek Animation Rocks στο Φεστιβάλ του Ανεσί, την πρώτη ουσιαστικά παρουσίαση της σύγχρονης ελληνικής σκηνής animation στο τμήμα της Αγοράς του μεγαλύτερου φεστιβάλ animation στον κόσμο. Το φετινό Animasyros έφτασε να έχει δύο ελληνικές ταινίες, το «Αίνιγμα» των Άρη Φατούρου και Αντώνη Ντούσια και την «Εθνοφοβία» του Γιάννη Ζιόγκα, στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα, το «Aurelia» των Μπουραντά και Κρυωνά στο Διεθνές Πανόραμα, ενώ στη φετινή διοργάνωση το Ελληνικό Πανόραμα περιλαμβάνει τον εντυπωσιακό αριθμό των 30 ταινιών. Το Animasyros ξεκίνησε με στόχο να προωθήσει το έργο των Ελλήνων δημιουργών και να αποτελέσει τον ετήσιο τόπο δικτύωσης και συνάντησής τους. Δέκα χρόνια μετά, έχουμε έξι ελληνικά έργα σε ανάπτυξη που παρουσιάζονται στην Αγορά του Animasyros, ενώ αθλοθετείται, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, βραβείο στην καλύτερη ελληνόφωνη ταινία που συμμετέχει σε διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Ποια είναι η θεματική προτεραιότητα της φετινής διοργάνωσης;

Φέτος γιορτάζουμε με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη δημιουργική βιομηχανία κινουμένων σχεδίων της Ευρώπης, το «Evropi: 28 Αφηγήσεις Κινουμένων Σχεδίων για την Ευρώπη», σε συνδιοργάνωση με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, πολυετή υποστηρίκτρια του φεστιβάλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 28 ταινίες κινουμένων σχεδίων, μία από κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. Στόχος μας είναι να αποτυπώσουμε τη σύγχρονη κατάσταση της βιομηχανίας των κινουμένων σχεδίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συνεισφέρουμε στην αυθεντική ερμηνεία κάθε χώρας στο μελλοντικό αφήγημα της Ευρώπης, του κοινού μας σπιτιού που αλλάζει ραγδαία. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου με θέμα «Evropi: Κινούμενες ιστορίες για τον οπτικοακουστικό τομέα» και με τη συμμετοχή της Κλημεντίνης Διακομανώλη, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καθώς και επαγγελματιών των κινουμένων σχεδίων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τι άλλο μας επιφυλάσσει αυτή η δέκατη διοργάνωση;

Το πρόγραμμα του Animasyros 10 περιλαμβάνει πάνω από 200 ταινίες κινουμένων σχεδίων για παιδιά και ενήλικες απ’ όλο τον κόσμο που περιλαμβάνονται σε διαγωνιστικά και μη προγράμματα, ειδικές προβολές ταινιών, όπως η πολυβραβευμένη ταινία «Εγώ, ο Κολοκυθάκης», ταινίες που έφτιαξαν παιδιά από τη Σύρο, την Αθήνα και τη μακρινή Ινδία. Επιπλέον, θα δείτε ειδικό αφιέρωμα στις ταινίες μιας μικρής χώρας της Ευρώπης με κραταιά βιομηχανία animation, του Λουξεμβούργου, αφιέρωμα στην εξωτική Βραζιλία που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια δημιουργίας ταινιών κινουμένων σχεδίων και επιμελήθηκε ο ζωγράφος Γιώργος Παπαδημητρίου, το δυναμικό πρόγραμμα «Blu: Ένας διάλογος κινουμένων σχεδίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας» που επιμελήθηκαν οι six impossible wishes (Ραφαέλα Καραγιάννη & Αναστασία Τερζίδου) και εξερευνά τη γραμμή που ενώνει τις δύο χώρες με αφορμή το animation και, τέλος, το αφιέρωμα στα άτομα με αναπηρία «Ability» που στοχεύει, μεταξύ άλλων, να αναδείξει τη δημιουργικότητα των ΑμεΑ μέσα από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων που τα ίδια φτιάχνουν. Κρατηθείτε, έχει και συνέχεια!

Δέκα χρόνια γιορτάζουμε και φωνάξαμε τους φίλους μας να μας δωρίσουν ταινίες. Η ενότητα «All of my friends» περιλαμβάνει σύντομα ημίωρα προγράμματα που επιμελήθηκαν οι φίλοι και συνεργάτες του Animasyros, όπως το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας – Athens Pride, η Στέγη, το Φεστιβάλ Anima Brussels, το Στούντιο LAIKA, το Syros International Film Festival, το Animafest Cyprus Views of the World κ.ά. Και σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και δέκα ομιλίες και masterclasses καλλιτεχνών διεθνούς φήμης, όπως ο Tomm Moore από την Ιρλανδία, καθώς και επτά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, νέους επαγγελματίες, άτομα τρίτης ηλικίας, για όλη την οικογένεια και φυσικά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για ΑμεΑ, σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Ερμούπολης. Το φεστιβάλ θα αρχίσει με γκαλά όπερας που σχεδίασε για τα δέκα χρόνια του Animasyros η Εθνική Λυρική Σκηνή και θα κλείσει με τον ταλαντούχο Theodore, που ετοίμασε για μας ένα ηχητικό και οπτικοακουστικό υπερθέαμα μπροστά στα σκαλιά του επιβλητικού Δημαρχείου της Ερμούπολης.

Αφήνω για το τέλος την αναδρομική έκθεση «Animasyros 2008-2017: A view to a thrill», μια έκθεση που επιμελήθηκαν οι Διονυσία Κωστή και Πηνελόπη Ασλάνογλου και υποδέχεται ήδη το κοινό της στην περίφημη Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία. Εκεί θα δείτε, μεταξύ άλλων, memorabilia των δέκα ετών, φωτογραφικό υλικό όλων των ετών και τη μασκότ μας μέχρι και σε φόρεμα. Το Animasyros 10 πραγματοποιείται 27 Σεπτεμβρίου με 1 Οκτωβρίου στη Σύρο. Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι αναρτημένο στο www.animasyros.gr.