Μαρία Αντωνιάδου: «Ο κλάδος μας δεν έχει επιβαρύνει ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό» - Free Sunday
Μαρία Αντωνιάδου: «Ο κλάδος μας δεν έχει επιβαρύνει ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό»

Μαρία Αντωνιάδου: «Ο κλάδος μας δεν έχει επιβαρύνει ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό»

Λίγες ημέρες μετά την 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου εξηγεί πώς ο ΕΔΟΕΑΠ έφτασε στο σημείο να κινδυνεύει με λουκέτο και παρουσιάζει τις προτάσεις της Ένωσης για τη διάσωσή του.

Κατ’ αρχάς, και με αφορμή την απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, θα ήθελα να μου πείτε σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ.

Ο ΕΔΟΕΑΠ, ο οργανισμός που παρέχει υγεία, επικούρηση και εφάπαξ στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της πενηντάχρονης ιστορίας του και κινδυνεύει με λουκέτο. Για τον λόγο αυτόν καταθέσαμε μια απόλυτα ρεαλιστική πρόταση στην τριμερή της 24ης Ιουλίου, ώστε να υπάρξει λύση σωτηρίας. Δυστυχώς, δεν έχουμε βρει ανταπόκριση, γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου.

Σε γενικές γραμμές, πώς το ταμείο έφτασε σε αυτό το δύσκολο σημείο;

Ο κλάδος μας δεν έχει επιβαρύνει ποτέ, ούτε με ένα ευρώ, τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κύρια χρηματοδοτική πηγή για τις συντάξεις και την περίθαλψή μας ήταν το Λαχείο Συντακτών και, όταν αυτό καταργήθηκε, το αγγελιόσημο. Δυστυχώς, με τον ν. 4387/2016 το αγγελιόσημο καταργήθηκε, χωρίς η κυβέρνηση να νομοθετήσει κάποια άλλη πηγή χρηματοδότησης. Με τον τρόπο αυτόν ο ΕΔΟΕΑΠ στραγγαλίζεται, καθώς από τις 15/09/2016 οι διαφημιζόμενοι δεν καταβάλλουν τον πόρο, ο οποίος ήταν η κύρια πηγή εσόδων για τον οργανισμό, και υπάρχει κίνδυνος από στιγμή σε στιγμή οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στα ΜΜΕ να μείνουν χωρίς ασφάλιση, χωρίς περίθαλψη, χωρίς σύνταξη.

Ποιες είναι οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ΕΣΗΕΑ σχετικά με τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ;

Εμείς θέλουμε έναν ενιαίο, ανοιχτό και διευρυμένο ΕΔΟΕΑΠ, που θα καλύπτει τους εργαζόμενους σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, στον περιοδικό Τύπο, αλλά και στα ενημερωτικά sites του διαδικτύου, και θα συνεχίσει να προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες. Ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει, επίσης, να αγοράζει υπηρεσίες υγείας, παρακλινικών εξετάσεων και φαρμακευτικής περίθαλψης μέσω του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μειώσει το κόστος του.

Ειδικά για τη χρηματοδότηση του ταμείου, μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου, τι προτείνει ο δημοσιογραφικός κλάδος;
Για τη χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου προτείναμε τα εξής: εισφορές εργοδοτών 6%-8% (αναδρομικά από 1/1/2017), εργαζομένων 6% και συνταξιούχων 6% και εισφορά 5% στον τζίρο των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν περισσότερα τα τηλεοπτικά κανάλια και λιγότερα οι εφημερίδες, που είναι σε δυσχερή θέση και κινδυνεύουν να κλείσουν. Επίσης, κρατική ενίσχυση: ο ΕΔΟΕΑΠ να λάβει το μέρος της ενίσχυσης που δίνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στους ασφαλισμένους του. Εναλλακτικά, να καταβάλλεται το κονδύλι της περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ στα δημόσια νοσοκομεία.

Ποια είναι η στάση των εργοδοτικών οργανώσεων έναντι των προτάσεων της ΕΣΗΕΑ;

Οι εργοδοτικές οργανώσεις, δυστυχώς, επέλεξαν την τακτική της κωλυσιεργίας. Η εργοδοτική ένωση των καναλιών επιμένει να θέτει διαρκώς θέματα που θα μετατρέψουν τον ΕΔΟΕΑΠ σε ένα επαγγελματικό ταμείο, ενώ ως προς τη θέσπιση πόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, τη συνδέει με μείωση της φορολογίας και τη μη καταβολή των 3,5 εκατομμυρίων ετησίως για τις άδειες που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Μάλιστα, μετά την απόφαση του ΕΣΡ, ο εκπρόσωπος των καναλαρχών πήρε πίσω το ενδεχόμενο καθιέρωσης εισφοράς 4% επί του τζίρου, καθώς την εξίσωσε με το ποσό που καλούνται να καταβάλουν τα κανάλια για τις άδειες.
Αρνητική ως προς την καθιέρωση εισφοράς επί του τζίρου για τον ΕΔΟΕΑΠ ήταν και η ένωση των εργοδοτών διαδικτύου. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο είναι στρατηγικής σημασίας για την ΕΣΗΕΑ, καθώς στο μέλλον θα ενισχύεται ο κύκλος εργασιών τους και ο ρόλος τους στην ενημέρωση. Την ίδια ώρα η ΕΣΗΕΑ δεσμεύεται ότι θα πάρει πρωτοβουλία για την εγγραφή στην Ένωση των εργαζόμενων δημοσιογράφων στα μέσα αυτά και για την ασφάλισή τους στον ΕΔΟΕΑΠ.
Οι διαπραγματεύσεις της ΕΣΗΕΑ με τους επικεφαλής του ΟΤΕ και της NOVA για τη συμμετοχή των συνδρομητικών καναλιών βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς φαίνεται να συμφωνούν στην εισφορά επί των διαφημιστικών εσόδων τους για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Θετική ήταν και η στάση της ΕΡΤ στην πρόταση της ΕΣΗΕΑ, όπως διατυπώθηκε στη συνάντηση που είχαμε με τη νέα διοίκησή της.

Όσον αφορά την κυβέρνηση, ποια είναι η αντίληψή της σχετικά με το πρόβλημα και τι κάνει για την επίλυσή του;

Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την αναβλητικότητά της και να αναλάβει αμέσως νομοθετική πρωτοβουλία για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, στην κατεύθυνση των προτάσεων της ΕΣΗΕΑ. Αν πραγματικά εννοεί η κυβέρνηση όσα έλεγε στις συναντήσεις που είχαμε, ότι δηλαδή οι προτάσεις μας μπορούν να αποτελέσουν βάση για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, οφείλει να νομοθετήσει τώρα. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ποια στάση τηρούν έναντι των αιτημάτων της ΕΣΗΕΑ για τον ΕΔΟΕΑΠ;

Μετά το διαφαινόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και ενώ ορισμένοι «άπιστοι Θωμάδες» και «δημόσιοι κατήγοροι» του διαδικτύου διέδιδαν από την πρώτη στιγμή ότι τα έχουμε βρει παρασκηνιακά με τους εργοδότες, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να ζητήσει συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα προκειμένου, έστω την ύστατη στιγμή, να στηρίξουν πολιτική λύση ευρύτερης αποδοχής για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Ήδη συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και με τον επικεφαλής από το Ποτάμι Σταύρο Θεοδωράκη, οι οποίοι μας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται την ανησυχία μας και ότι θα στηρίξουν μια λύση για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ. Έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έχουμε ζητήσει συνάντηση και από τον πρωθυπουργό.

Με δεδομένη τη μεγάλη ανεργία που πλήττει τον δημοσιογραφικό κλάδο, τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει ώστε και να υπάρξει μια «ανάσα» στον χώρο αλλά και να στηριχτούν τα ταμεία των δημοσιογράφων με εισφορές;

Η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει μέτρα υπέρ του Τύπου, ο οποίος βάλλεται λόγω χρόνιων προβλημάτων, έλλειψης, σε ορισμένες περιπτώσεις, αξιοπιστίας και συρρίκνωσης του αναγνωστικού κοινού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο Τύπος αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, ανοίξαμε τις πόρτες της ΕΣΗΕΑ στους συντάκτες του διαδικτύου και σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης συνολικά των εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ, με πρώτο τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.