Ελένη Κολιοπούλου: «Πάγιο αίτημα είναι να λειτουργούμε σε επιχειρηματικό περιβάλλον ανάλογο με των Ευρωπαίων» - Free Sunday
Ελένη Κολιοπούλου: «Πάγιο αίτημα είναι να λειτουργούμε σε επιχειρηματικό περιβάλλον ανάλογο με των Ευρωπαίων»

Ελένη Κολιοπούλου: «Πάγιο αίτημα είναι να λειτουργούμε σε επιχειρηματικό περιβάλλον ανάλογο με των Ευρωπαίων»

Τα προβλήματα και τις προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και ιδίως αυτού που δραστηριοποιείται σε Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα, αναπτύσσει η πρόεδρος του ΣΒΘΚΕ Ελένη Κολιοπούλου. Παράλληλα, τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει γενναία βήματα για να καταστεί η χώρα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η κατάσταση που βιώνουν οι βιομηχανικές μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής σας τα τελευταία χρόνια.

Τόσο στη Θεσσαλία όσο και στη Στερεά Ελλάδα είναι εμφανή τα σημάδια της αποβιομηχάνισης κατά την τελευταία επταετία, σε συνέχεια της τάσης από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ωστόσο, οι βιομηχανικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις της κρίσης, συγκράτησαν, στο μέτρο του δυνατού, τις απώλειες και μετά το πρώτο σοκ ανασύνταξαν τις δυνάμεις τους, επαναπροσδιόρισαν τους στόχους τους και τις προτεραιότητές τους και κατόρθωσαν να διατήρησαν ισχυρή συμμετοχή αλλά και πολλαπλασιαστική συνεισφορά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Σε ένα τοξικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αυτοί που επιβίωσαν, αλλά και τα λαμπρά παραδείγματα που μεγαλούργησαν τα τελευταία χρόνια, αξίζουν μνεία και σεβασμό.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα του κλάδου στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα;

Η οικονομική δραστηριότητα της Θεσσαλίας επικεντρώνεται στη μεταποίηση και στη γεωργία, δύο τομείς που εξαρτώνται πλήρως από το δίκτυο μεταφορών. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών, με τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών (γερανών), στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιφέρειας, καθώς και κατάλληλων χώρων (ντεπό) για την αποθήκευση των κοντέινερ. Είναι εντυπωσιακό ότι το κόστος FOB για επιχείρηση στη Δυτική Θεσσαλία είναι 33 μονάδες, όταν για ομοειδή επιχείρηση στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είναι 13.
Επίσης, είναι επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων της εθνικής οδού Ε65, για τη διευκόλυνση μεταφοράς των εμπορευμάτων των επιχειρήσεων της Δυτικής Θεσσαλίας. Σημαντική προτεραιότητα για τις υποδομές της Θεσσαλίας είναι η αναβάθμιση του λιμένα Βόλου, η δημιουργία σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών με το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου.
Για τη Στερεά Ελλάδα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των όρων χρηματοδότησης, καθώς επί σειρά ετών κατατάσσεται στις ευρωπαϊκές περιφέρειες του Στόχου 2, λόγω υψηλής συγκέντρωσης μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στη Βοιωτία, που ανεβάζει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Εξαιτίας αυτού, όλα τα ποσοστά ενίσχυσης της περιφέρειας αλλά και των επιχειρήσεων είναι χαμηλά.
Σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει επίσης για την περιοχή η ολοκλήρωση του φακέλου οριοθέτησης της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων και η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, που θα συμβάλει καθοριστικά στην πολεοδομική και χωροταξική οργάνωση της περιοχής.

Από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα όλες οι κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα περιβάλλον στη χώρα. Εσείς έχετε διαπιστώσει κάτι τέτοιο;

Αναγνωρίζουμε τις καλές προθέσεις. Για να δούμε όμως απτά αποτελέσματα πρέπει να γίνουν γενναία βήματα γρήγορα και μεθοδικά, χωρίς δισταγμούς, οπισθοδρομήσεις και αποκλεισμούς, για να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη, να εδραιώσουν την αξιοπιστία και να αποκαταστήσουν την εικόνα της χώρας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος εγχώριων και ξένων επενδυτών. Θα πρέπει να περάσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα με έμφαση στη βιομηχανία και στη μεταποίηση ως η μόνη λύση για βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μερικούς μήνες ομάδα επιχειρηματιών από τον χώρο της βιομηχανίας και της μεταποίησης μαζί με τους τέσσερις βασικούς περιφερειακούς συνδέσμους, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας, ανέλαβαν την πρωτοβουλία της ίδρυσης της «Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη». Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η προώθηση του ρόλου και της συμβολής της μεταποίησης στην οικονομία και στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν επανειλημμένα κάνει λόγο για «επενδυτικό τσουνάμι» το οποίο έρχεται στη χώρα. Θεωρείτε ότι υπάρχει προοπτική για κάτι τέτοιο;

Προοπτική υπάρχει. Αρκεί να διαφοροποιηθεί το αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον και παράλληλα να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα καθεμιάς περιοχής ξεχωριστά αλλά και συνολικά της Ελλάδας ως παραγόντων προσέλκυσης επιχειρηματικών συνεργασιών και επενδυτικών ευκαιριών. Από την πλευρά μας, τόσο μέσα από τον σύνδεσμό μας όσο και μέσω της «Ελληνικής Παραγωγής», θα εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε η προοπτική να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

Πιο πάνω αναφερθήκαμε στα προβλήματα του κλάδου στην περιοχή σας. Αναρωτιέμαι αν οι κυβερνήσεις τα γνωρίζουν και τι έχουν κάνει για την επίλυσή τους...

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατανοούν την αναγκαιότητα υποστήριξης της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία για την επίτευξη του εθνικού στόχου της ανάπτυξης, της υιοθέτησης μεταρρυθμιστικών μέτρων του περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη η δική τους συμβολή σε αυτή την προοπτική.

Κατά την άποψή σας, ποιοι είναι οι τομείς της βιομηχανίας που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα;

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, που πραγματοποιήθηκε και στις δύο περιφέρειες, αναδείχθηκαν τομείς και κλάδοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ατμομηχανή των περιφερειακών οικονομιών. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι υπάρχει ισχυρή εξειδίκευση στην παραγωγή μετάλλου, στις μεταλλικές κατασκευές, στα χημικά και στα πλαστικά. Είναι ευκαιρία η αξιοποίηση της Ανακύκλωσης και ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση αποτελούν οι εφαρμογές της Κυκλικής Οικονομίας, η Καινοτομία και οι Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας, π.χ. βιομάζα, βιοκαύσιμα.

Η κυβέρνηση διοργανώνει συνέδρια ανά τη χώρα για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού;

Το νέο ελληνικό αναπτυξιακό-παραγωγικό πρότυπο θα πρέπει να υιοθετήσει πλήρως την ανανεωμένη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική και να μεταβληθεί σε καινοτόμο, εξωστρεφές και περιβαλλοντικά βιώσιμο, προκειμένου να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστικό και να ενσωματώνει οικονομική ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Γενικότερα, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και αγορά, ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Ελλάδας;

Πρώτα απ’ όλα, η χώρα μας μέσα στο 2018 περιμένουμε να βγει στις αγορές. Αυτό θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας κανονικότητας σε όλη την οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, το πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων είναι να λειτουργούμε σε επιχειρηματικό περιβάλλον ανάλογο με αυτό των Ευρωπαίων εταίρων μας. Με αυτές τις προϋποθέσεις η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ισότιμα στην Ευρώπη και γενικά στο διεθνές περιβάλλον.