Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν αποτελεί μοίρα της κεντροαριστεράς να είναι κομπάρσος των εξελίξεων» - Free Sunday
Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν αποτελεί μοίρα της κεντροαριστεράς να είναι κομπάρσος των εξελίξεων»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν αποτελεί μοίρα της κεντροαριστεράς να είναι κομπάρσος των εξελίξεων»

Το ζήτημα της ευρείας συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της εκλογής προέδρου του νέου φορέα της κεντροαριστεράς θέτει ως κομβικό για την επιτυχία του εγχειρήματος ο υποψήφιος πρόεδρος του φορέα, ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα, τονίζει ότι αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία ο φορέας θα πρέπει να προχωρήσει σε ιδρυτικό συνέδριο.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την εκλογή του προέδρου του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη διαδικασία;

Ξεκινώντας από τα βασικά, ελπίζω η συμμετοχή των πολιτών να είναι μεγάλη, αυτοί είναι τελικά που καθορίζουν τη δυναμική των εξελίξεων. Ελπίζω πραγματικά η διαδικασία αυτή να καταφέρει να προκαλέσει το δημιουργικό σοκ που τόσο έχει ανάγκη η παράταξη αλλά και η χώρα. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε αποφασιστικά μπροστά, αφήνοντας πίσω την εσωστρέφεια και την πολυδιάσπαση των τελευταίων ετών.

Φτάνοντας στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, εσείς τι αποκομίσατε από τους πολίτες; Τι ζητούν από την κεντροαριστερά;

Οι περισσότεροι πολίτες ίσως είναι πιο μπροστά από το πολιτικό σύστημα. Δεν ζητούν προσωπικές εξυπηρετήσεις, ούτε ψάχνουν να βολευτούν. Ζητούν από την προοδευτική παράταξη να αγωνιστεί για μια Ελλάδα της αξιοκρατίας, των ίσων ευκαιριών και των ίσων κανόνων για όλους. Σε μια εποχή που σχεδόν όλα τα πολιτικά συνθήματα έχουν κακοποιηθεί, οι πολίτες δεν θέλουν μεγάλα λόγια, κυρίως θέλουν να εμπιστευτούν ξανά τους πολιτικούς. Στο χέρι μας είναι να τους πείσουμε ότι δεν είναι μάταιη η ενασχόληση με τα κοινά.

Εσείς πώς οραματίζεστε τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς και τον ρόλο του στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας;

Απαλλαγμένοι από τα βαρίδια του παρελθόντος, οραματίζομαι έναν αληθινά ανοιχτό φορέα, με εσωκομματική δημοκρατία και ανοιχτές πόρτες για όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Δεν αποτελεί μοίρα της κεντροαριστεράς να είναι κομπάρσος των εξελίξεων. Οφείλουμε να καταθέσουμε στους πολίτες μια εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης, ένα εθνικό σχέδιο προόδου και μεταρρυθμίσεων για τα χρόνια μετά το μνημόνιο.

Θεωρείτε ότι αμέσως μετά την εκλογή του προέδρου τα πολιτικά σχήματα που συμμετέχουν στην προσπάθεια θα πρέπει να συνενωθούν σε ενιαίο φορέα ή να συνεχίσουν αυτόνομη πορεία ως τις εκλογές, όταν αυτές γίνουν;

Η δική μου εισήγηση θα είναι να δρομολογηθεί άμεσα η διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της παράταξης, ώστε να λυθούν άμεσα όλα τα σχετικά διαδικαστικά ζητήματα. Δεν πρέπει η εσωστρέφεια των κομματικών διαδρόμων να σκορπίσει τον ενθουσιασμό των πολιτών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Εκτιμώ ότι όπως και στην Ιταλία, όπου η πολυκομματική ΕΛΙΑ μετεξελίχθηκε στο ενιαίο Partido Democratico, έτσι κι εδώ θα ακολουθήσουμε μια αντίστοιχη διαδρομή.

Ο συνυποψήφιός σας Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς δεν θα πρέπει να συνεργαστεί με τη ΝΔ σε κυβερνητικό σχήμα. Το σχόλιό σας;

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να απαντάμε σε υποθετικές ερωτήσεις για το μετεκλογικό τοπίο του 2019. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοια αξίωση από τα κόμματα. Η συναίνεση με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου δεν θα πρέπει να μας φοβίζει. Αυτό που πρέπει να μας φοβίζει είναι η διαιώνιση της παλαιοκομματικής λογικής που θέλει την κυβερνητική συνεργασία μεταξύ κομμάτων να αφορά μονάχα το μοίρασμα των θέσεων εξουσίας. Στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα τηρηθεί απ’ όλα τα μέρη, μπορούμε να γίνουμε χρήσιμοι για τον τόπο, αν φυσικά μας το ζητήσουν οι πολίτες. Εάν δεν μας το ζητήσει ο λαός με ισχυρή εντολή ή εάν δεν βρούμε πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με προτεραιότητες τις βασικές μας αρχές, θα παραμείνουμε στη λογική αντιπολίτευση, όπως άλλωστε πράττουν και τα υπόλοιπα κόμματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η στάση του νέου φορέα;

Χάρη και στην ανίερη αλλά ισχυρή συμμαχία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να κυβερνήσει τη χώρα περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει μια στρατηγική εφαρμογής πολιτικών αλλά επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Την ίδια στιγμή καταγράφεται ιστορικό ρεκόρ φόρων που σχετίζονται με την παραγωγή και τις εισαγωγές από το 1995, που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία. Το 2018 οι φόροι υπολογίζονται στα 32,7 δισ. ευρώ, από 28,3 δισ. ευρώ το 2015 και 27,6 δισ. ευρώ το 2014. Ταυτόχρονα, καταγράφεται και ιστορικό χαμηλό κοινωνικών μεταβιβάσεων λόγω των περικοπών που υπέστησαν ή δρομολογούνται στο κοινωνικό κράτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι τα επιδόματα θα μειωθούν στα 14,2 δισ. ευρώ το 2019, από 16,2 δισ. ευρώ το 2015 και από 15,5 δισ. ευρώ φέτος. Κατά συνέπεια, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ η στάση μας θα πρέπει να είναι αυτή που αρμόζει σε μια αποτυχημένη κυβέρνηση και σε ένα κόμμα που εξαπάτησε τον ελληνικό λαό.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους ψηφοφόρους που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής του προέδρου του νέου φορέα της κεντροαριστεράς;

Όλα είναι στο χέρι τους, καμία εξέλιξη δεν είναι προκαθορισμένη. Η δυναμική τους συμμετοχή είναι αυτή που μπορεί να προκαλέσει μια ριζική αλλαγή των σημερινών ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα. Μόνο η βάση της παράταξης μπορεί να ανατρέψει το σημερινό σκηνικό και να χαλάσει τα σχέδια όσων ελπίζουν σε ένα μικρό φοβικό κόμμα σε ρόλο βολικού κομπάρσου. Ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν τη δύναμη να ενώσω και να ανανεώσω τη δημοκρατική παράταξη. Αυτοί θα πάρουν την απόφαση για το ποιος θα ηγηθεί, αλλά και για το πώς θα συγκροτηθεί θεσμικά η παράταξη στο ιδρυτικό συνέδριο του 2018.