Θέμος Σκανδάμης: «Με ενδιαφέρουν τα λάθη» - Free Sunday
Θέμος Σκανδάμης: «Με ενδιαφέρουν τα λάθη»

Θέμος Σκανδάμης: «Με ενδιαφέρουν τα λάθη»

Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις του στην παράσταση «Το Φορτηγό», δίπλα στον Διονύση Σαββόπουλο, ο τραγουδοποιός της νέας γενιάς Θέμος Σκανδάμης καταφθάνει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στον Σταυρό του Νότου Club, για να παρουσιάσει το τέταρτο άλμπουμ του, με τίτλο «Το σπίτι μου». Προηγουμένως μας εξηγεί γιατί αποκαλεί τον εαυτό του «αθηνόσαυρο», γιατί τον ενδιαφέρουν τα λάθη και τι έμαθε από τον Σαββόπουλο.

Τι θα ακούσουμε στον Σταυρό του Νότου;

Στον Σταυρό του Νότου θα ακούσετε ιστορίες να λέγονται και να τραγουδιούνται. Ιστορίες από τον τελευταίο μου δίσκο, με τίτλο «Το σπίτι μου», καθώς και παλιότερες. Θα ακούσετε μία εξαιρετική μπάντα (Δανδουλάκης, Μακρής, Ράλλη, Λώλος, Σακελαρίου), θα ακούσετε τον πρόσφατο φίλο μου Νίκο Πορτοκάλογλου σε ένα καινούργιο τραγούδι που έχω γράψει γι’ αυτόν και το αγαπημένο μου μπαρ της Αθήνας και θα παρακολουθήσετε εμένα να εκτίθεμαι όσο περισσότερο γίνεται, τραγουδώντας, τραυλίζοντας, σκοντάφτοντας και χορεύοντας.

Μιλήστε μας για το τέταρτο άλμπουμ σας, «Το σπίτι μου»…

Στο άλμπουμ αυτό προσπαθήσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου να αποτυπώσουμε την ενέργεια του live, γι’ αυτό και τα κομμάτια έχουν ηχογραφηθεί και τραγουδηθεί ζωντανά στο στούντιο Sierra. Με ενδιαφέρουν τα λάθη, γιατί χωρίς αυτά δεν γίνεται τίποτα, και ο τρόπος αυτός έχει τον κίνδυνο, αλλά και το περιθώριο και τη χάρη του λάθους. Κατά τα άλλα, πρόκειται για δεκατρία τραγούδια που αφηγούνται τα πάθη του υποφαινόμενου στην ωραία μας πόλη…

Υποθέτω πως ένας καλλιτέχνης όπως εσείς, που είστε και δημιουργός, όταν φτάνει η στιγμή να επιλέξει τα κομμάτια που θα μπουν στον δίσκο και αυτά που θα μείνουν έξω, δυσκολεύεται. Πώς, λοιπόν, γίνεται αυτή η επιλογή;

Είναι, κατ’ αρχάς, ευτύχημα να έχεις πολύ και καλό υλικό και να πρέπει να ξεδιαλέξεις. Εγώ μέχρι τώρα είχα αυτή την τύχη, μια και δεν βγάζω κάθε χρόνο καινούργιο δίσκο παρά κάθε δύο-τρία τουλάχιστον. Η επιλογή γίνεται αφενός σε σχέση με το τι με απασχολεί εντονότερα την περίοδο της ηχογράφησης και αφετέρου σε σχέση με το τι εξυπηρετεί το σύνολο της αφήγησης του άλμπουμ. Βέβαια πάντα κάποια τραγούδια έχεις αφήσει απέξω και μοιάζουν αδικημένα, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία.

Τα περισσότερα τραγούδια μιλάνε για την αγάπη, τον έρωτα και τις δυσκολίες του. Ακόμη και τραγούδια που μιλάνε για πολιτικά ή κοινωνικά θέματα, όπως π.χ. το «Dance me to the end of love» του Λέοναρντ Κοέν, που εκείνος το έγραψε για το Ολοκαύτωμα, ο κόσμος τα ερμηνεύει διαφορετικά. Γιατί έχουμε, νομίζετε, την ανάγκη να τραγουδάμε τον έρωτα ή την αποτυχία του;

Το τραγούδι, όπως το εννοούμε σήμερα, είναι στο μεγαλύτερο μέρος του συνέχεια της λυρικής ποίησης, που αφηγείται τα πάθη του υποκειμένου, και ένα από τα σπουδαιότερα, πλουσιότερα και πιο ενδιαφέροντα είναι ο έρωτας. Αποτελεί κινητήρια δύναμη του σύμπαντος, του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, έχει δημιουργηθεί και μια παράδοση φόρμας και περιεχομένου που τραβάει τον δημιουργό και τον ακροατή προς το μέρος της. Και δικά μου τραγούδια έχουν εκληφθεί ως ερωτικά ενώ μπορεί να έχουν άλλο θέμα στην πραγματικότητα ή να χρησιμοποιούν τον έρωτα ως αφορμή.

Εσείς από εκεί αντλείτε έμπνευση; Αν μου επιτρέπετε, τα τραγούδια σας είναι περισσότερο αστικά, όχι με την ταξική έννοια του όρου αλλά της περιπλάνησης σε μια πόλη…

Τα τραγούδια μου βεβαίως είναι αστικά, με την έννοια ότι κι εγώ είμαι ένα παιδί της πόλης. Είμαι αθηνόσαυρος. Από την άλλη, το ανοιχτό τοπίο και η περιπλάνηση των αισθήσεων σε αυτό δεν μπορεί παρά να με συγκινεί. Η φύση διδάσκει τη σωστή κλίμακα, αλλά και η πόλη είναι φύση, εφόσον δεν είναι παρά μια μυρμηγκοφωλιά.

Τι κερδίσατε από τη συνεργασία σας με τον Διονύση Σαββόπουλο;

Είναι πολύ δύσκολο να το κάνω λιανά. Αυτό που κυρίως με απασχόλησε ήταν το τι είχα να προσφέρω, που νομίζω είναι και το λογικό σε κάθε δουλειά. Το ότι είχα να κερδίσω πολλά ήταν αυτονόητο. Πέρα από τα ζητήματα της μαστορικής της δουλειάς μας –μέτρο, χρώμα, αμεσότητα, ελευθερία, αυστηρότητα κ.λπ.–, ο Σαββόπουλος για μένα ήταν και παραμένει σχολείο για το πώς μπορεί κανείς να διατηρεί μια πολύ προσωπική ματιά πάνω στα πράγματα.

INFO

Θέμος Σκανδάμης στον Σταυρό του Νότου Club

Special guest: Νίκος Πορτοκάλογλου

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Doors open @ 20:00

Είσοδος: €10 με μπίρα ή κρασί