Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Η δημοκρατική παράταξη είναι πάντα παρούσα και ισχυρή» - Free Sunday
Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Η δημοκρατική παράταξη είναι πάντα παρούσα και ισχυρή»

Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Η δημοκρατική παράταξη είναι πάντα παρούσα και ισχυρή»

Την ικανοποίησή του από τη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου του νέου φορέα της κεντροαριστεράς εξέφρασε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Λεωνίδας Γρηγοράκος, τονίζοντας παράλληλα ότι «η αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα και την κοινωνία».

Κατ’ αρχάς θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας για τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του προέδρου του νέου φορέα της κεντροαριστεράς…

Η ανταπόκριση των πολιτών επιβεβαίωσε ότι το εγχείρημα για τη δημιουργία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς βρίσκεται σε αρμονία με την αναζήτηση νέας πολιτικής έκφρασης. Οι 210.000 πολίτες που ψήφισαν για την ανάδειξη της ηγεσίας του έδειξαν ότι προσβλέπουν στην αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης. Η υποχώρησή της φαίνεται να αποτελεί παρένθεση. Η επικράτηση του εθνολαϊκισμού αποδεικνύεται επισφαλής. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπήκε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Δεν θα αποφύγει την πλήρη απαξίωση και τη βύθισή της, όσα φιλοδωρήματα κι αν δώσει στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Την επιστροφή της κεντροαριστεράς δεν την ανακόπτει ούτε ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο συντηρητισμός της ΝΔ.

Ποια είναι τα μηνύματα που «έστειλε» η κάλπη στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας και προς ποιες κατευθύνσεις;

Το μήνυμα ήταν καθαρό, ηχηρό, θα έλεγα, επιτακτικό: Η αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα και την κοινωνία. Ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπασή της αντιστρατεύονται την πρόοδο του τόπου. Οι πολίτες που προσήλθαν στην κάλπη επέδειξαν πολιτική ωριμότητα, προτάσσοντας το εμείς έναντι του εγώ. Το μήνυμα αυτό οφείλουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους πρωτίστως εκείνοι που διεκδίκησαν και διεκδικούν την ηγεσία του νέου φορέα.

Περιμένατε ότι η συμμετοχή θα έφτανε σε τόσο υψηλά επίπεδα; Αν ναι, γιατί;

Στην επαφή μου με τον κόσμο εισπράττω την απαίτησή του να αλλάξουμε ρότα, αλλά και να ξεπεράσουμε τις προσωπικές αντιθέσεις και φιλοδοξίες. Ως εκ τούτου, δεν με ξάφνιασε η μεγάλη ανταπόκρισή του στο κάλεσμα για μια νέα πορεία.

Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα;

Το βασικό χαρακτηριστικό του πρέπει να είναι οι νέες ιδέες και προσεγγίσεις, καθώς και οι απαντήσεις στα σημερινά μεγάλα προβλήματα του τόπου και της οικονομίας. Η παλινδρόμηση σε δοκιμασμένες και ατελέσφορες πολιτικές το μόνο που μας προσφέρει είναι η ανακύκλωση των αδιεξόδων, κρατώντας την προοδευτική παράταξη στο περιθώριο των εξελίξεων. Κατά τη γνώμη μου, η προοπτική της είναι συνυφασμένη με την ανάληψη ευθυνών από τη νέα γενιά. Αυτό είναι το αίτημα και η επιθυμία της πλειονότητας των πολιτών που προσδοκούν αλλαγή και ανανέωση.

Όσον αφορά τα κόμματα που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, πιστεύετε ότι θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο σχήμα, όταν αυτό οριστικοποιηθεί;

Το κάθε κόμμα θα πάρει τις αποφάσεις του. Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης θα καθορίσουν και τις τελικές τους επιλογές. Άλλωστε τα κόμματα δεν είναι μουσεία.

Θεωρείτε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου θέτει κάποιες βάσεις για μετεκλογικές συνεργασίες και, αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου θα έχει τη δική του αξία και σημασία. Το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του νέου φορέα δεν προδικάζει και τη φορά των μετεκλογικών πραγμάτων. Για μας, για τη δημοκρατική παράταξη, το μείζον πολιτικό ζήτημα είναι να μπει η χώρα σε τροχιά προοδευτικού προσανατολισμού. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί οι προοδευτικές δυνάμεις να έχουν την εμβέλεια και την ισχύ, προκειμένου να επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες.

Η κ. Γεννηματά έχει δηλώσει πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει. Με ποια μορφή;

Όπως και προηγουμένως ανέφερα, τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις με τα αρμόδια όργανά τους. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι οι μηχανισμοί της Χαριλάου Τρικούπη. Ούτε οι εκπρόσωποί τους στην περιφέρεια. Όσοι το αντιμετωπίζουν με αυτή την οπτική δεν έχουν καταλάβει το ουσιώδες: Η δημοκρατική παράταξη, όποιες κι αν ήταν οι κομματικές της εκφράσεις, δεν είναι μόνο διαχρονική. Είναι πάντα παρούσα και ισχυρή, προχωρώντας κάθε φορά στις αναγκαίες προσαρμογές που απαιτεί η συγκεκριμένη εποχή.

Πώς μεταφράζετε το γεγονός ότι οι δύο πρώτοι υποψήφιοι της προηγούμενης Κυριακής προέρχονται από τα «σπλάχνα» του Κινήματος;

Μην ξεχνάτε ότι η μεγάλη δεξαμενή των εκλογέων της Κυριακής προέρχεται από τον κοινωνικό χώρο που το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε επί πολλά χρόνια. Άλλωστε το πλήθος των άξιων και ικανών στελεχών του δεν το αμφισβητεί κανείς.

Πιστεύετε ότι η έναρξη των διαδικασιών για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς θα επιταχύνει και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα;

Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης αναμφίβολα θα έχει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Η δημιουργία νέου, ισχυρού και πολυδύναμου πόλου που θα αμφισβητήσει εμπράκτως τον σημερινό μικρό και εύθραυστο δικομματισμό εκ των πραγμάτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή των υπαρχόντων συσχετισμών.

Η απώλεια των δεκαπέντε ψυχών που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Αττική δεν δημιουργεί καίρια ερωτήματα ως προς τις ευθύνες της πολιτικής τάξης;

Η τραγωδία με τους δεκαπέντε συνανθρώπους μας συνιστά πρωτοφανές έγκλημα. Εκτός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπάρχουν και άλλοι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των καταστροφών. Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων καθιστά την άφαντη μέχρι σήμερα περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου υπόλογη. Οι θεατρικοί αντιπερισπασμοί της να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου είναι προκλητικοί και ανήθικοι. Ούτε την ενοχή της συγκαλύπτουν. Ούτε την πρωτοφανή ανικανότητά της. Για άλλη μια φορά η κυρία αυτή αυτογελοιοποιείται, προσπαθώντας να αποσείσει τις τραγικές ευθύνες της.
Η κυρία, που την ημέρα της εκλογής της διέταξε μπροστά στις κάμερες τους περιφερειακούς της συμβούλους να καθίσουν ένα βήμα πίσω της, ανέλαβε να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής. Έτσι, το καλοκαίρι στις πυρκαγιές έβγαινε με το αντίστοιχο μέικ απ. Στη συνέχεια, με την πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού, κρύφτηκε. Τώρα, με την τραγωδία στη Δυτική Αττική, διαλαλεί με απύθμενο θράσος ότι θα κάνει μηνύσεις. Σε ποιον; Στον εαυτό της; Ο πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας οφείλει να καταλάβει έστω και τώρα ότι τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής δεν μπορεί να τα αφήνει στα χέρια μιας παντελώς ανίκανης κυρίας που παίζει με τα κουβαδάκια της.