Μακάριος Λαζαρίδης: «Η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης δεν καταφεύγουν στη διγλωσσία» - Free Sunday
Μακάριος Λαζαρίδης: «Η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης δεν καταφεύγουν στη διγλωσσία»

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης δεν καταφεύγουν στη διγλωσσία»

Για «θράσος» κατηγορεί την κυβέρνηση ο σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, σχολιάζοντας τη θέση ότι το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης ουσιαστικά προαναγγέλλει μια «θερμή» συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μιλήσουμε για την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Πώς θεωρείτε ότι έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα;

Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Οι πολίτες, με κάθε ευκαιρία, δείχνουν ότι έχουν εξαντληθεί τα όριά τους. Η σημερινή κυβέρνηση δεν ξέρει, δεν θέλει και δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα των Ελλήνων. Αντίθετα, για να κρατηθεί έστω και μία ημέρα παραπάνω στην εξουσία δεν διστάζει να υπερφορολογεί «σκοτώνοντας» την πραγματική οικονομία και φτωχοποιώντας τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον του τέλους των μνημονίων και της εποπτείας. Πιστεύετε ότι ισχύει κάτι τέτοιο;

Πολύ φοβάμαι ότι όσο παραμένει αυτή η ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση, η χώρα θα σέρνεται, η λιτότητα θα παρατείνεται και το μέλλον της χώρας θα κρέμεται από μια κλωστή. Αυτή είναι η αλήθεια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε εθελοτυφλεί είτε συνεχίζει να έχει αυταπάτες. Η ουσία είναι ότι τον λογαριασμό τον πληρώνουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες. Ήδη η κυβέρνηση αυτή έχει υπογράψει μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ για μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, για το 2019 και για το 2020. Την ίδια στιγμή ο νέος προϋπολογισμός, που κατατέθηκε πριν από μερικά 24ωρα, έχει και νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και αυξήσεις φόρων που πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους. Ύστερα απ’ όλα αυτά είναι θράσος η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου να μιλά για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τέλος της εποπτείας. Ο λαός, όμως, γνωρίζει καλά την αλήθεια. Αλήθεια, όμως, που δυστυχώς είναι πολύ πικρή.

Από την άλλη, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιχειρεί να «σαμποτάρει» την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Τι απαντάτε;

Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι στερείται ουσιαστικού πολιτικού λόγου, στερείται αφηγήματος και σχεδίου για την επόμενη μέρα. Και γι’ αυτό επικεντρώνεται σε έναν πόλεμο λάσπης κατά της ΝΔ, με μοναδικό στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, και σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι είναι μόνη της. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφεύγουν στη διγλωσσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα ίδια που λέει στο εσωτερικό της χώρας επαναλαμβάνει και στο εξωτερικό.

Η ΝΔ υπερψήφισε κατ’ αρχήν το νομοσχέδιο για το φετινό κοινωνικό μέρισμα. Τι άλλαξε από πέρυσι;

Για τη ΝΔ, η στήριξη στους ασθενέστερους συμπολίτες μας πρέπει να γίνεται με μόνιμες πολιτικές, μέσα από σταθερούς πόρους που θα αποτελούν μέρος του τακτικού προϋπολογισμού. Ήμασταν οι πρώτοι που δρομολογήσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας, το οποίο κατάργησε η σημερινή κυβέρνηση. Ξέρετε, την ακραία φτώχεια δεν την καταπολεμάς μόνο με επιδόματα περιορισμένης διάρκειας αλλά κυρίως με δουλειές. Δουλειές που θα έρθουν μόνο μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Επενδύσεις τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πολεμά διαρκώς. Ωστόσο, η αποτυχία και ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα εκατομμύρια συμπολιτών μας έχουν ανάγκη ακόμα και την ελάχιστη βοήθεια. Η ΝΔ έθεσε στον δημόσιο διάλογο την πρότασή της για το πώς πρέπει να κατανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα. Η πρόταση αυτή δίνει προτεραιότητα στους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους αλλά ταυτόχρονα περιέχει και μια κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με μεγαλύτερη έμφαση στα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να τη συζητήσει καν. Η ΝΔ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, υπερψήφισε το μέρισμα, γιατί πολλοί συμπολίτες μας έχουν ανάγκη έστω και τη μικρή αυτή βοήθεια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει στα προσυνέδρια του κόμματος ότι η παράταξη έχει σχέδιο για ανάσχεση της υπερφορολόγησης που υφίστανται οι πολίτες. Δεδομένων των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών, πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Βασική μας διεκδίκηση είναι να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές. Ταυτόχρονα, στοχεύουμε να στηρίξουμε και όχι να υπονομεύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Δεν θέλουμε δημοσιονομικό χώρο για να βολέψουμε, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, κολλητούς και κομματικούς στο Δημόσιο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προκειμένου η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της και να καλύψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα το έδαφος που έχουμε χάσει τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει ξεκάθαρα για μια «ρήτρα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης», συνδέοντας τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν –κυρίως στην οργάνωση του κράτους– με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχει δεσμεύσει τη χώρα μέχρι το 2060 ο κ. Τσίπρας. Έχουμε το σχέδιο, τη βούληση, αλλά και το σημαντικότερο, την αξιοπιστία, προκειμένου να πείσουμε τους εταίρους μας ότι μπορούμε να αλλάξουμε ταχύτητα στη χώρα, κάτι που φυσικά θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης.

Για το ζήτημα των επενδύσεων, ποιο θεωρείτε ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης;

Οι επενδυτές δεν έρχονται –και δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ– ακούγοντας λόγια. Θέλουν πράξεις και έργα. Απτά αποτελέσματα συγκεκριμένης πολιτικής και ολοκληρωμένου σχεδίου. Όμως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις και προβάλλει, σε κάθε ευκαιρία, εμπόδια σε κάθε σημαντική προσπάθεια επένδυσης. Και, δυστυχώς για τη χώρα, το έχει επιβεβαιώσει σε πολλές περιπτώσεις. Στις Σκουριές, στο Ελληνικό, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα. Ξέρετε, αυτό που βλέπουν σήμερα οι επενδυτές είναι μια κυβέρνηση αναξιόπιστη. Βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα εχθρικό περιβάλλον, με ληστρική φορολογία, με μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές και με έλλειμμα ρευστότητας. Οπότε για να ελπίζουμε σε νέες επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις –αλλά και σε νέες θέσεις εργασίας– χρειάζεται επειγόντως μια τολμηρή, συνεπής και αξιόπιστη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Και αυτό θα γίνει σύντομα με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επικαλούμενος τη μακρά εμπειρία σας στο ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα ήθελα να μιλήσουμε για το ζήτημα της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Γιατί η ΝΔ «σηκώνει» τόσο πολύ αυτό το θέμα;

Εδώ και 20 ημέρες είχαμε τον κ. Τσίπρα να σιωπά και να κρύβεται για τις αποκαλύψεις που αφορούσαν τον συναρχηγό του κ. Καμμένο. Όμως ο καταιγισμός των αποκαλύψεων και ο πανικός του κ. Καμμένου αναγκάζουν τον κ. Τσίπρα, κάτω από τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησής του, να βγει στο ξέφωτο. Είναι προφανές ότι ο κ. Καμμένος απαίτησε από τον κ. Τσίπρα να έρθει στη Βουλή και να τον καλύψει πλήρως. Αναμένουμε με ενδιαφέρον, όπως και όλοι οι Έλληνες, την απολογία του κ. Καμμένου, αλλά και τις δικολαβικές κορόνες του κ. Τσίπρα, ο οποίος θα έχει τον άχαρο ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης του συναρχηγού του. Σε ό,τι αφορά τώρα το σκέλος της ερώτησής σας που αφορά τη ΝΔ θα σας πως το εξής: το γεγονός ότι έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα δικαιολογεί απολύτως την υπεύθυνη στάση μας να αναδείξουμε το ζήτημα της αγοραπωλησίας με μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο που επιχείρησε να ολοκληρώσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Η Δευτέρα θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τον κ. Τσίπρα, καθώς θα προσέλθει στη Βουλή απολογούμενος. Εξάλλου, όπως το είχε πει και ο κ. Καμμένος, «μαζί με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι». Τους λέμε, λοιπόν, ότι το τέλος δεν αργεί, θα έρθει πολύ σύντομα, εντός του 2018, και μαζί και οι δύο θα υποστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.