Αννέτα Καββαδία: «Το καλοκαίρι του 2018 θα βγούμε από τη δανειακή σύμβαση και τη σκληρή επιτροπεία» - Free Sunday
Αννέτα Καββαδία: «Το καλοκαίρι του 2018 θα βγούμε από τη δανειακή σύμβαση και τη σκληρή επιτροπεία»

Αννέτα Καββαδία: «Το καλοκαίρι του 2018 θα βγούμε από τη δανειακή σύμβαση και τη σκληρή επιτροπεία»

 

Απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση είπε «ναι σε όλα» στους δανειστές, προκειμένου να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση, η βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι τα μνημόνια θα τελειώσουν το καλοκαίρι του 2018.

Η τρίτη αξιολόγηση φαίνεται ότι βαίνει προς έγκαιρο κλείσιμο. Κατ’ αρχάς, πώς επιτεύχθηκε αυτό;

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία, ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια απεμπλοκής από τα μνημόνια. Και αυτός δεν είναι απλώς ένας ισχυρισμός της κυβέρνησης αλλά επισημαίνεται από το σύνολο του διεθνούς Τύπου και από δηλώσεις υψηλόβαθμων ξένων αξιωματούχων. Προφανώς, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι άσχετη από τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν την Ε.Ε., απόρροια των νεοφιλελεύθερων επιλογών της. Επιλογές που οδήγησαν σε προφανή αδιέξοδα, θέτοντας υπό αίρεση το κοινό ευρωπαϊκό όραμα: άνοδος της ακροδεξιάς, βάθεμα της οικονομικής κρίσης, Βrexit, πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία, στην Αυστρία, στη Γερμανία. Η σοσιαλδημοκρατία, έχοντας εγκαταλείψει κάθε ιδρυτικό της αξιακό πρόταγμα, και η χριστιανοδημοκρατία, εγκλωβισμένη σε απολύτως συντηρητικές λογικές, οδηγούν την Ε.Ε. σε διαλυτικές τάσεις. Η ανάγκη αλλαγής πορείας –που ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος, έβαλε στο τραπέζι– αποτελεί πλέον κοινό και φλέγον θέμα συζήτησης. Όλα αυτά επηρέασαν τη στάση των ξένων απέναντί μας, αλλά βεβαίως δεν θα αρκούσαν. Το ότι έγινε εφικτή η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης οφείλεται στην πολύ καλή προετοιμασία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, αλλά πρωτίστως στις μεγάλες αντοχές και στις άδικες θυσίες που έχει επωμιστεί ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια. Θυσίες που πρέπει πλέον να τελειώσουν.

Τι απαντάτε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πέτυχε το κλείσιμο της αξιολόγησης λέγοντας «ναι σε όλα» στις απαιτήσεις των δανειστών;

Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη διαφορά μας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού γνωρίζει καλά ποιοι διαπραγματεύτηκαν και ποιοι όχι. Για όσους δυσπιστούν, ας ανατρέξουν στα «παπαγαλάκια» της αντιπολίτευσης και στους πηχυαίους τίτλους για τις προβαλλόμενες, κάθε φορά, απαιτήσεις των θεσμών. Πόσες από αυτές τις απαιτήσεις γίνονται δεκτές τελικά; Ένα ελάχιστο ποσοστό. Αν μάλιστα υπήρχε διακομματική συμπόρευση απέναντι στα αιτήματα αυτά, η επιτυχία θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών κατ’ επανάληψη ζήτησαν στη Βουλή από την αντιπολίτευση να συμπράξει, για παράδειγμα στο ζήτημα των πλεονασμάτων, ώστε να υπάρξει ενιαία γραμμή απέναντι στους ξένους. Δυστυχώς, οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, αντί να προτάξουν το ελληνικό συμφέρον, προτίμησαν να ονειρεύονται το τέλος της αριστερής «παρένθεσης». Και όχι μόνο δεν θέλησαν να συνεργαστούν αλλά έφτασαν στο σημείο, ως δούρειοι ίπποι, να παραπονιούνται στην Ευρώπη πως είναι πολύ χαλαρή στις απαιτήσεις της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε πρόσφατα ο Άδ. Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος, θυμίζω, της ΝΔ. Δεν ισχυρίζομαι, φυσικά, πως στις διαπραγματεύσεις πετύχαμε ό,τι θα θέλαμε. Με τον συγκεκριμένο, όμως, συσχετισμό δυνάμεων, το να αμφισβητεί κάποιος ότι διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά και πως πετύχαμε πολλά αποτελεί απλώς άρνηση της πραγματικότητας.

Θεωρείτε εφικτή τη δέσμευση της κυβέρνησης για τέλος των μνημονίων το καλοκαίρι του 2018;

Είναι αυτή ακριβώς η προοπτική που έχει προκαλέσει αναταραχή σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς και εκδοτικούς κύκλους που υπαγορεύουν την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το καλοκαίρι του 2018 θα βγούμε από τη δανειακή σύμβαση και τη σκληρή επιτροπεία, έχοντας επανακτήσει την πρωτοβουλία ως προς τον σχεδιασμό της οικονομικής ανάπτυξης και του κοινωνικού μετασχηματισμού, έναν σχεδιασμό που θα υπάρξει αφού προηγηθεί η ώσμωση με τους πολίτες – κάτι που ήδη συντελείται με τα πολύ επιτυχημένα, από πλευράς συμμετοχής, περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Σε μεγάλο βαθμό, πάντως, το τοπίο το φθινόπωρο του 2018 θα καθοριστεί και από το ζήτημα του χρέους. Αυτή τη στιγμή, λόγω της γερμανικής εκκρεμότητας, η σχετική συζήτηση καθυστερεί. Όμως είναι κάτι για το οποίο τους επόμενους μήνες αναμένουμε εξελίξεις. Ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι να κάνουν το καθήκον τους προς την Ελλάδα.

Ειδικά για το θέμα των εργασιακών, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την τροπολογία που κατατέθηκε –και στη συνέχεια αποσύρθηκε– σχετικά με την κήρυξη απεργίας μόνο με την έγκριση του 50%+1 των μελών ενός σωματείου…

Η περιφρούρηση του δικαιώματος στην απεργία είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, με δεδομένο ότι η «απορρύθμιση» της αγοράς εργασίας αποτελεί θεμελιώδη και ρητά διακηρυγμένο στόχο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης αποκρούστηκαν πολλές απαιτήσεις των θεσμών σε ζητήματα του συνδικαλιστικού νόμου, όπως η θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (λοκ άουτ), η –επί τα χείρω– αλλαγή στον χρόνο προειδοποίησης για την κήρυξη της απεργίας, η θεσμοθέτηση γενικής ρήτρας απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών, αλλά και η συρρίκνωση του χρόνου των συνδικαλιστικών αδειών. Η μόνη αλλαγή που συμφωνήθηκε αφορά τον κανόνα της απαρτίας στη λήψη απόφασης για απεργία από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία. Αυτή τη στιγμή το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ότι για τη λήψη απόφασης για απεργία στα επιχειρησιακά σωματεία πρέπει να παρίσταται στη γενική συνέλευση το 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Συμφωνήθηκε το 1/3 να γίνει 1/2. Καμία αλλαγή δεν επέρχεται στα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας, ούτε στις δευτεροβάθμιες και στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση για απεργία λαμβάνεται από το Δ.Σ. Η τροπολογία αποσύρθηκε προκειμένου να υπάρξει χρόνος για περισσότερη συζήτηση.

Για να περάσουμε στο θέμα των πλειστηριασμών, τι απαντάτε σε όσους λένε ότι στην ουσία η κυβέρνηση «τελειώνει» την προστασία της πρώτης κατοικίας;

Οι ειδήσεις για πλειστηριασμούς είναι φυσιολογικό να δημιουργούν ανησυχία, καθώς η σημασία της κατοικίας σε περιόδους κρίσης, μείωσης εισοδήματος και ανεργίας είναι ζωτική. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι: με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000 ευρώ. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών, ενώ έχουν δημιουργηθεί και ειδικά κέντρα δωρεάν σχετικής πληροφόρησης και νομικής βοήθειας. Για τους εμπόρους έχει νομοθετηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Συνεπώς καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί. Φυσικά, η νομοθέτηση ακόμα ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για οφειλέτες είναι κάτι που πρέπει να εξετάζεται σε κάθε χρονική συγκυρία από την κυβέρνηση.

Είστε μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία. Σε ποια φάση βρίσκονται οι εργασίες της;

Αυτή τη στιγμή, μετά το «Ερρίκος Ντυνάν», διερευνούμε τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ που διασπαθίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια προς όφελος «ημετέρων» και σε βάρος των προϋπολογισμών της δημόσιας υγείας. Οι ευθύνες, όμως, έχουν ονοματεπώνυμο. Και παρά τις προσπάθειες να αποκρυφτούν έγγραφα, παρά τις αρνήσεις μαρτύρων να καταθέσουν επικαλούμενοι το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης ή την πρόφαση ασθενείας, όλοι όσοι ενορχήστρωναν αυτή τη λεηλασία, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Και μια προτροπή: οι σχετικές συνεδριάσεις της Εξεταστικής μεταδίδονται από το κανάλι της Βουλής. Καλώ, λοιπόν, τους αναγνώστες σας να τις παρακολουθούν –άλλωστε έχουμε, ήδη, μεγάλη τηλεθέαση–, γιατί είναι, όντως, εξόχως αποκαλυπτικές.

Εσείς έχετε σχηματίσει εικόνα σχετικά με το τι συνέβη στον χώρο της υγείας τα προηγούμενα χρόνια;

Τα μέλη της επιτροπής έχουμε σχηματίσει εικόνα. Όπως άλλωστε και όσοι γνωρίζουν, έστω και λίγο, το θέμα. Η κατασπατάληση και κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσών στις ίδιες πάντα τσέπες είναι προφανής. Το θέμα είναι οι πληροφορίες να φτάσουν στον κόσμο, πράγμα δύσκολο, καθώς τα κυρίαρχα ΜΜΕ αποσιωπούν τις συνεδριάσεις μας ή δημοσιεύουν επιλεκτικά σημεία τους, γεγονός κάθε άλλο παρά τυχαίο. Όπως όμως και η προηγούμενη Εξεταστική, για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, έφερε αποτελέσματα –ήδη έχουμε τις διώξεις εναντίον του κ. Ψυχάρη, ενώ έπεται και συνέχεια–, έτσι και η Εξεταστική για την υγεία θα προσφέρει πολύ υλικό στην ελληνική Δικαιοσύνη.