Σοφία Ζαχαράκη: «Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να βαδίζει περήφανα στον δρόμο της επόμενης μέρας» - Free Sunday
Σοφία Ζαχαράκη: «Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να βαδίζει περήφανα στον δρόμο της επόμενης μέρας»

Σοφία Ζαχαράκη: «Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να βαδίζει περήφανα στον δρόμο της επόμενης μέρας»

 

Μια πρώτη εκτίμηση, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου της ΝΔ, σχετικά με τον προσυνεδριακό διάλογο που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα δίνει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας ότι όλο και περισσότεροι πολίτες ενδιαφέρονται για την προετοιμασία της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

Φτάνοντας στο συνέδριο της ΝΔ, κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα δικά σας βασικά συμπεράσματα από την προσυνεδριακή διαδικασία.

Οι δύο πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι η «συμμετοχή» και η «νεωτερικότητα». Με συμμετοχή που διευκολύνθηκε με μια ζωντανή διαδικασία, με προηγούμενη του κάθε προσυνεδρίου ηλεκτρονική δημοσίευση ερωτηματολογίων, που έθεσαν πραγματικά διλήμματα πολιτικής, στα οποία λάβαμε πάνω από 100.000 απαντήσεις με εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με 124 καλεσμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είχαν μιλήσει ποτέ σε εκδηλώσεις της ΝΔ. Με σύντομες παρεμβάσεις από τα μέλη του πάνελ και πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκομένους. Στα προσυνέδριά μας συζητήσαμε για πάνω από 160 προτάσεις πολιτικής και καταλήξαμε σε χρήσιμα συμπεράσματα για κρίσιμους τομείς. Συμπεράσματα που έχουμε δώσει στη δημοσιότητα, καθώς μας ενδιαφέρει πολύ η καλλιέργεια της έννοιας της λογοδοσίας στη σχέση μας με κάθε πολίτη ξεχωριστά. Βασικό μου συμπέρασμα είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αισθάνονται την ανάγκη να συνεισφέρουν και αυτοί στην προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Υποχρέωσή μας, λοιπόν, να χτίσουμε τις γέφυρες για να συναντηθούμε.

Θεωρείτε ότι από τα προσυνέδρια έγινε σαφές το στίγμα της πολιτικής που η ΝΔ θα ακολουθήσει στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση;

Όποιος αφιερώσει λίγες ώρες να διαβάσει τα συμπεράσματα των προσυνεδρίων, αλλά και τις ομιλίες του προέδρου της ΝΔ που έκλειναν κάθε προσυνέδριο, θα βρει έναν πλούτο προτάσεων και συγκεκριμένων λύσεων στα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά. Στον πυρήνα όμως της κάθε πρότασης αλλά και του σχεδίου της ΝΔ είναι ο κάθε πολίτης και ειδικά οι αδύναμοι Έλληνες, αλλά και η μεσαία τάξη. Τη δική τους ζωή θέλουμε να κάνουμε καλύτερη. Με αυτόν τον άξονα προσερχόμαστε στο συνέδριο της ΝΔ και με την ελπίδα ότι η πρότασή μας, το σχέδιό μας, απαντά στα προβλήματα και στις προσδοκίες όλων των Ελλήνων ανεξάρτητα από τις πολιτικές και οικονομικές διαφορές του χθες. Των Ελλήνων που έχουν νιώσει ότι έχουν στενέψει ασφυκτικά οι ορίζοντές τους. Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να βαδίζει περήφανα στον δρόμο της επόμενης μέρας. Και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι υιοθετεί σκληρές νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές θέσεις. Τι απαντάτε;

Είναι προφανές ότι, παρά τα χρόνια που μεσολάβησαν και τα όσα συνέβησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν έμαθε είτε θεωρεί ότι οι πολίτες δεν έχουν προσέξει τι έχει συμβεί. Θεωρεί μάλλον ότι δεν έχουμε αντιληφθεί ότι έχουμε ουσιαστικά χάσει τρία χρόνια. Ξεχνά τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις, την έκρηξη της μερικής απασχόλησης, ξεχνά ότι μόλις προχθές η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιβεβαίωσε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την εφορία και το Δημόσιο φτάνουν πλέον τα 100 δισ. ευρώ. Μόνο τον Οκτώβριο προστέθηκαν 1,2 δισ. ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το κράτος, αποτέλεσμα της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και πλέον ένας στους δύο πολίτες αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους του. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ας σταματήσει να παίζει με τις λέξεις για δημιουργία εντυπώσεων. Ας προβληματιστούμε για τα ακόλουθα: Είναι αντιλαϊκή η δέσμευση της ΝΔ για μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρου επιχειρήσεων; Είναι αντιλαϊκή η δέσμευση για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη; Είναι αντιλαϊκή η δέσμευση για ουσιαστική προστασία των πολιτών από τη γενικευμένη ανομία που τώρα πλήττει τις πόλεις μας; Είναι αντιλαϊκή η δέσμευση για διευκόλυνση των επενδύσεων που θα φέρουν νέες δουλειές; Και πόσο πιο υποκριτικό είναι να εξαπολύεται αυτή η κατηγορία από μια κυβέρνηση που μας οδήγησε συνειδητά στο να έχουμε απολέσει εισοδήματα πολλών χιλιάδων ευρώ σε εξοντωτικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, εισφορές και περικοπές του κοινωνικού κράτους;

Κυβέρνηση και ΝΔ συμφωνούν ότι οι επενδύσεις αποτελούν τον βασικό μοχλό εξόδου της χώρας από την κρίση. Ωστόσο, η ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει «αντιεπενδυτική» πολιτική. Πού διαφέρουν οι δικές σας προτάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων;

Έχει πράγματι ενδιαφέρον η παρατήρηση των μεταμορφώσεων της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Η πρόσφατη φιλοεπενδυτική «στροφή» της κυβέρνησης, λοιπόν, έχει έναν βασικό αντίπαλο: την πραγματικότητα. Και αν δεν υπήρχε η πραγματικότητα, υπάρχει η μισή κυβέρνηση που συστηματικά υπονομεύει τις επενδύσεις, η διστακτικότητα και η αδυναμία κατανόησης για το πώς λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία. Να θυμίσω το Ελληνικό ή τις Σκουριές; Για να είμαστε συγκεκριμένοι, όμως, και χρήσιμοι για τις γενιές που ζητούν την προοπτική στη χώρα τους, δικαιούνται μια καλά αμειβόμενη εργασία, θέλουν να μείνουν και να προκόψουν εδώ, οι επενδύσεις δεν έρχονται με μαγικό ραβδί. Χρειάζονται ένα σύνολο πρωτοβουλιών και ισχυρή πολιτική βούληση. Ποιες είναι μερικές από αυτές τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Μείωση του φορολογικού κόστους και του κόστους εισφορών που επιβαρύνει την εργασία. Μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια. Μια συνολική μεταρρύθμιση στο κράτος, ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη και να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, με αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων. Τη μεταρρύθμιση μηχανισμών διοίκησης που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης και την επίλυση διαφορών. Την αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου ως εργαλείου για την προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Και αυτά η κυβέρνηση είτε δεν τα επιχείρησε ποτέ είτε δεν προχώρησαν ποτέ. Άρα, και στις επενδύσεις, η κυβέρνηση δοκιμάστηκε και πήρε βαθμό κάτω από τη βάση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως προμετωπίδα του συνεδρίου την ανανέωση του κόμματος. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή, κατά την άποψή σας;

Η ανανέωση ακούγεται και είναι ένας διαρκής στόχος για ζωντανούς οργανισμούς, όπως πρέπει να είναι ένα κόμμα. Επιτρέψτε μου όμως να σας δώσω μια δική μου οπτική της ανανέωσης. Η ανανέωση μπορεί να διευκολυνθεί με πολλούς τρόπους. Και αυτό γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό στη ΝΔ. Δίνονται πολλές ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα να προσεγγίσουν την παράταξη, κυρίως μέσω του Μητρώου Στελεχών, αλλά και της ανανέωσης που ήδη είχαμε σε πολλά πρόσωπα που εθελοντικά συνεισφέρουν στις γραμματείες, στους τομείς, αλλά και στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις μας. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει ότι, εκτός των βουλευτών μας που θα βρίσκονται στα επόμενα ψηφοδέλτια, θα υπάρχει ανανέωση τουλάχιστον 50% των υποψηφίων. Αυτές, λοιπόν, οι πράξεις συνιστούν την καλύτερη απόδειξη ότι ευκαιρίες δίνονται και θα δοθούν, αλλά και ότι όλοι αξιολογούμαστε. Και αυτό, πιστεύω, είναι ένα δείγμα υγείας.