Γιώργος Κυρίτσης: Καμία σκέψη για επέμβαση στην Ειδομένη - Free Sunday
 Γιώργος Κυρίτσης: Καμία σκέψη για επέμβαση στην Ειδομένη

Γιώργος Κυρίτσης: Καμία σκέψη για επέμβαση στην Ειδομένη

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει σε καμία περίπτωση τη διά της βίας εκκένωση της Ειδομένης από πρόσφυγες και μετανάστες δίνει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης. Όσον αφορά το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα, ο κ. Κυρίτσης τονίζει ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αλλάξει η διαδικασία εκταμίευσης, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.


Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου δώσετε μια εικόνα σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην παρούσα φάση στην Ελλάδα. Επίσης, θεωρείτε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η χώρα να μετατραπεί σε ένα τεράστιο hot spot, όπου πρόσφυγες και μετανάστες θα ταυτοποιούνται αλλά δεν θα μπορούν να φύγουν;

Η γενική εικόνα είναι γύρω στους 42.000 πρόσφυγες, σήμερα, Πέμπτη, που μιλάμε. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, θεωρώ πως όχι, υπό την έννοια ότι, στο μέτρο που αποφασιστεί μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας η διαδικασία που συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Δευτέρας, θα είναι τελείως άσκοπο για κάποιον να διασχίσει το Αιγαίο από την Τουρκία προς την Ελλάδα.


Όσον αφορά τις υποδομές για την ταυτοποίηση και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, σε ποια φάση βρισκόμαστε και τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;

Βρισκόμαστε στη φάση κατά την οποία τα hot spots έχουν δημιουργηθεί όλα, οι υπεσχημένες δομές φιλοξενίας του κράτους, οι οποίες μπορούν να παράσχουν στήριξη σε 30.000 άτομα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε πρέπει να έχουν υπερκαλυφθεί, ενώ οι 20.000 της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν έχουν ακόμα προχωρήσει αντίστοιχα, γιατί είναι πιο περίπλοκο και γραφειοκρατικό το θέμα. Επίσης, δημιουργούμε χώρους πολύ προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να καλύψουμε οιοδήποτε προσωρινό σενάριο.


Το «προσωρινό» σενάριο πόσους ανθρώπους μπορεί να περιλάβει, δεδομένου ότι η δέσμευση της χώρας έναντι της Ε.Ε. είναι για 50.000 πρόσφυγες;

Το κακό αλλά πιθανό σενάριο, για το οποίο θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, και πάντα σε προσωρινή βάση, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση προσφυγικών κρίσεων, και μάλιστα επί του πεδίου και όχι επί της θεωρίας, είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 60.000 ως 70.000 το πολύ, αλλά θα πρέπει να… έρθουν τα πάνω κάτω για να συμβεί κάτι τέτοιο.


Η Ε.Ε. ενέκρινε την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα, ωστόσο, επειδή έχει τεθεί ένα ζήτημα ως προς τη διαχείρισή της, ποιος τελικά θα τη διαχειριστεί, η ελληνική πολιτεία ή οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία;

Ζητάμε να τη διαχειριστεί εξολοκλήρου η κυβέρνηση. Θυμίζω ότι αυτά τα χρήματα είναι 300 εκατ. για το 2016, 200 εκατ. για το 2017 και άλλα 200 εκατ. για το 2018. Ζητάμε επίσης τη μερίδα του λέοντος από τα φετινά κονδύλια και ζητάμε και αλλαγή των διαδικασιών εκταμίευσης, διότι οι ισχύουσες έχουν τέτοιο βαθμό πολυπλοκότητας και καθυστέρησης, που θυμίζουν περισσότερο ΕΣΠΑ και δεν είναι κατάλληλες για να παρέμβεις άμεσα: είναι χάος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Πηγές που γνωρίζουν τα ζητήματα τονίζουν ότι δεν τίθεται μόνο ζήτημα των ποσών της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και η ταχύτητα εκταμίευσής τους και ανησυχούν, διότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες δεν ανταποκρίνονται σε έκτακτες ανάγκες. Πάντως, οι υπάρχουσες δομές δεν έχουν ως τώρα εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκή χώρα και είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. καλείται να διαχειριστεί τέτοιου είδους θέματα. Οι διαδικασίες αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί σε χώρες με αναιμική παρουσία του κράτους ή σε failed states. Στην Ελλάδα υπάρχει κράτος, το οποίο συντονίζει την όλη κατάσταση, σε μεγάλο βαθμό και εκ μέρους της ίδιας της Ε.Ε.


Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ολιγώρησε στο προσφυγικό, αλλά και ότι με την πολιτική της το 2015 ήταν σαν να «προσκάλεσε» πρόσφυγες και μετανάστες. Τι απαντάτε;

Θα πω μόνο ότι η ρητορική αυτή είναι ακριβώς η κριτική που ασκεί στη Γερμανίδα καγκελάριο η ακροδεξιά και ξενοφοβική οργάνωση Pegida. Aν αλλάξουμε τα ονόματα και αντί για Μέρκελ βάλουμε ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά, και φυσικά είναι απολύτως απορριπτέα.


Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη;

Η κατάσταση γίνεται χειρότερη λόγω του καιρού. Φυσικά, κάποια δημοσιεύματα είναι απολύτως ψευδή: δεν υπάρχει καμία σκέψη για επέμβαση της αστυνομίας ή διά της βίας εκκένωση. Η κυβέρνηση, σιγά σιγά, όσο φτιάχνονται δομές και όσο μπορεί να μετακινήσει ανθρώπους, σταδιακά θα τους μεταφέρει σε αξιοπρεπείς χώρους. Ήδη τους ενθαρρύνουμε να μετακινηθούν μόλις 20 χιλιόμετρα νοτιότερα, στις ήδη υπάρχουσες δομές, όπου είναι εγγυημένη η ασφάλεια, η διατροφή και η φροντίδα, ώστε να μην κάθονται μέσα στις λάσπες. Μάλιστα, θα κυκλοφορήσουν και flyers για την ενημέρωσή τους.


Τι περιμένουμε ως Ελλάδα για το προσφυγικό από την Ε.Ε. από δω και πέρα;

Περιμένουμε την οριστικοποίηση της συμφωνίας της Ένωσης με την Τουρκία, με όποιους όρους συμφωνηθούν, καθώς είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Και περιμένουμε και βοήθεια για να ανταποκριθούμε σε ένα βαρύ καθήκον το οποίο έχει αναλάβει μια χώρα που επί έξι χρόνια τώρα βρίσκεται σε κρίση, σε ταλαιπωρία και με μια δημόσια μηχανή υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτημένη.