Mobile World Congress 2017 – The next element - Free Sunday
Mobile World Congress 2017 – The next element
#GREECEMWC

Mobile World Congress 2017 – The next element

Από το “Mobile is everything”, στο “The next element” η απόσταση ήταν ένα έτος, όση από το #MWC16 στο #MWC17 (27/2 – 2/3, Βαρκελώνη). Έχοντας διανύσει μια δωδεκαετία ίσως η σημαντικότερη παγκοσμίως έκθεση – συνέδριο καινοτομίας και τεχνολογίας, υπερβαίνοντας πλέον κατά πολύ τη στενή έννοια του mobile αποτύπωσε πλήρως αυτό που παγκόσμια βιώνουμε όλοι, ότι το mobile και το mobility έχει πάψει να είναι καινοτομία... είναι δεδομένο.

Αυτό το status quo, ανέδειξε και μια σειρά από κεντρικά ζητήματα που απασχόλησαν τόσο τις εργασίες του συνεδρίου όσο και την παρουσία του διεθνούς επιχειρηματικού και θεσμικού οικοσυστήματος στο εκθεσιακό σκέλος. Ζητήματα που στην πρώτη ανάγνωση φαίνονται ετερογενή μεταξύ τους, σε ένα μεγαλύτερο βάθος συνιστούν κομμάτια ενός παζλ που συνθέτει μια καθημερινή ενσωμάτωση λειτουργικοτήτων και συνηθειών τόσο από την πλευρά των καταναλωτών όσο και από εκείνη των παρόχων και ρυθμιστών προϊόντων και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα λοιπόν, “ο πόλεμος” των συσκευών καλά κρατεί καθώς για μία ακόμη χρονιά το παιχνίδι παίχτηκε στις λεπτομέρειες σε όλη τη γκάμα των κινητών συσκευών, smartphones, phamplets, wearables με τις εταιρείες να οδηγούνται σε ένα πολύ στοχευμένο fine tuning, στην ανάλυση και το user experience. Δεν έλειψε και αξίζει να επισημανθεί και μια τάση retro... Από κει και πέρα το 5G, φλέγον θέμα του συνεδρίου, εντάχθηκε σε ένα διαλεκτικό debate, καθιστώντας το ένα work in progress μεγαλύτερο σε χρονική έκταση από αυτό που αποτυπώνεται στη φιλοδοξία, ακόμη και τη βούληση των key stakeholders του εγχειρήματος. Σίγουρα, το θέμα αυτό θα απασχολεί το ευρύτερο οικοσύστημα κατασκευαστών, παρόχων υπηρεσιών, ρυθμιστικών φορέων και θεσμικού πλαισίου για τα επόμενα χρόνια.

Τα δύο επόμενα θέματα που κλείνουν και το πλαίσιο των ζητημάτων που αναδείχθησαν στο Mobile World Congress αποτελούν το λεγόμενο internet of Things (IoT) και η Τεχνητή Νοημοσύνη ως χαρακτηριστικό πλέον των καινοτόμων mobile και όχι μόνο τεχνολογικών προϊόντων. To IoT εξακολουθεί να είναι ένα στοίχημα τεχνολογικού τρόπου ζωής. Οπως αποτυπώθηκε στο συνέδριο έρχεται χρονικά πλέον να περάσει από τη θεωρία και τον πιλοτικό χαρακτήρα σε σημαντικό εύρος εκφάνσεων της καθημερινότητας παγκοσμίως. Η χρονιά που θα διανύσουμε θα ανδείξει του λόγου το αληθές. Η Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο στο πλαίσιο του διαλόγου όσο ως παρουσία στην έκθεση επιχείρησε το βήμα μετάβασης από αυτό που λέμε στο χώρο της τεχνολογίας hype και buzzword σε κάτι χειροπιαστό και ενσωματωμένο σταδιακά στις καθημερινές μας συνήθειες. Βασικό σημείο αυτής της μετεξέλιξης, το οποίο και προφανώς μένει να αναδειχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η φυσική λεκτική διασύνδεση με τεχνολογικά προϊόντα στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το Mobile World Congress 2017, έκλεισε πύλες και εργασίες στις 2 Μαρτίου. Μέχρι και το Φλεβάρη του 2018 όλα τα προαναφερθέντα και όσα αναδειχθούν ενδιαμέσως θα μας κάνουν να ανυπομονούμε για το #MWC18...

#GREECEMWC

H Ελλάδα συμμετείχε για 5η συνεχή χρονιά στο Mobile World Congress δίνοντας το στίγμα της μέσα από ένα ευρύτατο πλαίσιο συνεργειών. Η φετεινή συμμετοχή συνδιοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το Enterprise Greece, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και του Corallia ως συντονιστή των mi-Cluster, si-Cluster και gi-Cluster, gi-Cluster, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας για συμμετοχή στα μεγάλα διεθνή γεγονότα της τεχνολογίας, και Μεγάλο Xορηγό την Eurobank.

Οι εταιρίες που απάρτισαν την ελληνική ομάδα στη Βαρκελώνη είναι οι: Accesspal, Apifon, Cross Mobile, Cytech, ΔΑΕΜ, Echoleap, Going Up, M-Stat, Motivian, Parkguru, Pitchstor, Plustic, Pobuca, Regate, SoftWeb, Synaphea, Telenavis, Upcom, Vidavo, Warply, Viva wallet, egg.

Την ελληνική αποστολή υποστήριξε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μέσω της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ήταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υποστηρικτής της Ελληνικής Αποστολής ήταν η Περιφέρεια Αττικής , το Viva Nest, το egg και η Viva Wallet.