Ίαση στη χρόνια μυελογενή λευχαιμία - Free Sunday
Ίαση στη χρόνια μυελογενή λευχαιμία

Ίαση στη χρόνια μυελογενή λευχαιμία

Δεκαπέντε χρόνια μετά το θρυλικό εξώφυλλο του περιοδικού «Time» με τον βαρύγδουπο τίτλο «Το τέλος του καρκίνου» κάτω από τον οποίο εικονίζονταν τα χάπια (οι «χρυσές σφαίρες») για τη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, η προφητεία (του τίτλου) επαληθεύεται.

Οι «χρυσές σφαίρες», το φάρμακο nilotinib της Novartis, που μετέτρεψαν την πιο συχνή λευχαιμία των ενηλίκων από θανατηφόρο καρκίνο σε χρόνιο νόσημα, καταφέρνουν να κρατήσουν την ασθένεια σε ύφεση μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Μπορούμε δηλαδή να μιλάμε για ίαση του αιματολογικού καρκίνου. Το nilotinib είναι ο πρώτος και μοναδικός αναστολέας της τυροσινικής κινάσης που περιλαμβάνει πληροφορίες για τη διακοπή της θεραπείας στους ασθενείς σε χρόνια φάση στην εγκεκριμένη περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος στην Ε.Ε.

Η έγκριση βασίστηκε σε δύο κλινικές δοκιμές, διάρκειας 48 εβδομάδων, οι οποίες έδειξαν ότι 50% των ασθενών χρόνιας φάσης που πληρούσαν τα αυστηρά προκαθορισμένα κριτήρια ανταπόκρισης κατάφεραν να διατηρήσουν τη νόσο τους σε πλήρη ύφεση μετά τη διακοπή του nilotinib. Είτε αυτό χορηγήθηκε ως θεραπεία πρώτης γραμμής είτε έπειτα από αρχική αγωγή με imatinib.