Οι ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα ζουν περισσότερο με το pembrolizumab - Free Sunday
Οι ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα ζουν περισσότερο με το pembrolizumab

Οι ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα ζουν περισσότερο με το pembrolizumab

Ασυναγώνιστα είναι τα ευρήματα που προκύπτουν από νέα κλινική μελέτη με ασθενείς που πάσχουν από μεταστατικό ή ανεγχείρητο μελάνωμα και λαμβάνουν ανοσοθεραπεία με pembrolizumab.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ένας στους δύο ασθενείς που υποβάλλεται σε ανοσοθεραπεία με τον επαναστατικό anti-PD-1 παράγοντα της MSD αγγίζει την τριετή επιβίωση, κάτι που για πολλά χρόνια παρέμενε σενάριο επιστημονικής φαντασίας για τόσο ζόρικες μορφές καρκίνου. Ο παράγοντας αυτός καταργεί την ικανότητα του καρκινικού κυττάρου να ξεγελά το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ακόμα πιο θεαματικά είναι τα αποτελέσματα του pembrolizumab σε ό,τι αφορά τη μη υποτροπή (εξέλιξη) της νόσου.

Συγκεκριμένα, το 31% των ασθενών με μεταστατικό ή ανεγχείρητο μελάνωμα που φτάνει την τριετή επιβίωση δεν παρουσιάζει καμία εξέλιξη της νόσου στην τριετία. Η μελέτη που συνέκρινε δύο ανοσοθεραπείες, το pembrolizumab και το ipilinumab, έδειξε την υπεροχή του πρώτου, ισχυροποιώντας την πεποίθηση του ιατρικού κόσμου πως το pembrolizumab είναι το βαρύ πυροβολικό της ανοσο-ογκολογίας ενάντια στον καρκίνο και ανάβοντας το πράσινο φως στην ελπίδα πως κάποια μέρα στο προσεχές μέλλον θα μπορούμε να χαρακτηρίζουμε ιάσιμους ακόμα και μεταστατικούς καρκίνους.

Αυτό κι αν είναι επίτευγμα!