Αναπτυξιακή Τράπεζα: Το κράτος θα κάνει πάλι τον τραπεζίτη - Free Sunday
Αναπτυξιακή Τράπεζα: Το κράτος θα κάνει πάλι τον τραπεζίτη

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Το κράτος θα κάνει πάλι τον τραπεζίτη

H Αναπτυξιακή Τράπεζα, κρατική βεβαίως, είναι το Ιερό Γκράαλ που κομίζει ο «σοβαρός» Δραγασάκης, από την εποχή της Πρώτης Φοράς Αριστερά, στις αρχές του 2015.

Υποτίθεται ότι αποτελεί καρπό της «διαπραγμάτευσης», μεγάλη επιτυχία. Η κυβέρνηση προσδοκά πολλά από αυτήν. Ο prof Μάρδας μάλιστα την χαρακτήρισε νέο «σχέδιο Μάρσαλ».

Όταν ξεκίνησε η ιδέα, πριν δύο χρόνια, οι σχεδιασμοί προέβλεπαν να στηριχθεί στην Τράπεζα Αττικής και στις απομένουσες τότε συνεταιριστικές τράπεζες. Πλην όμως η κεφαλαιακή καταβαράθρωση τους ανέτρεψε τους σχεδιασμούς.

Τώρα θα αποτελέσει μετεξέλιξη του Επενδυτικού Ταμείου, προηγούμενου σχεδιασμού των «θεσμών» προς την κυβέρνηση Σαμαρά, του 2013, μέσω της συγχώνευσης και άλλων σχημάτων στήριξης των μικρομεσαίων (π.χ. ΕΤΕΑΝ) που είχαν αναδειχθεί στην διάρκεια της κρίσης. Κεφαλαιακά θα τροφοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς θεσμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης) και αντίστοιχη ελληνική κρατική συμμετοχή.

Τα κεφάλαια και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει είναι ήδη ενεργά στην χώρα. Μάλιστα είναι σε εξέλιξη η τροφοδοσία με ευρωπαϊκά κεφάλαια αρκετών funds τα οποία θα μαζέψουν και αντίστοιχα ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσουν ελληνικές επιχειρήσεις μέσω συμμετοχής στο επιχειρηματικό τους σχέδιο (όχι δανεισμός).

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς:

  • Θα βρεθούν και που επιπλέον κεφάλαια για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης με την Αναπτυξιακή Τράπεζα;
  • Ή, απλώς θα γίνει τροχονόμος των ήδη δρομολογημένων διαδικασιών των υπαρχόντων κεφαλαίων, προσθέτοντας απλώς ένα διοικητικό στρώμα (και κόστος...) στην όλη διαδικασία;
  • Και πόσο καιρό θα πάρει, λαμβανομένης υπόψιν της ραθυμίας και της αδράνειας του συστήματος;
  • Πολύ δε περισσότερο που ο Δραγασάκης θέλει να κάνει εκτεταμένη διαβούλευση για την Τράπεζά του, όπου θα έχει την ευκαιρία του ο κάθε πικραμένος γραφειοκράτης, η κάθε πεινασμένη συντεχνία, να ζητήσει το κομμάτι του;

Το Κράτος θα κάνει πάλι τον τραπεζίτη.

Oh well...

(Δεν μαθαίνουμε μέσω των εμπειριών μας, ποτέ). 

Aristotelis Aivaliotis