Υπάρχει ηθική σε 222 εκατομμύρια ευρώ; - Free Sunday
Υπάρχει ηθική σε 222 εκατομμύρια ευρώ;

Υπάρχει ηθική σε 222 εκατομμύρια ευρώ;

Για τους περισσότερους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους το γαλλικό πρωτάθλημα συνήθως έχει ενδιαφέρον για μία αγωνιστική – την πρώτη. Ξεκινάει κατά κανόνα μια βδομάδα πριν από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οπότε μην έχοντας με κάτι άλλο να ασχοληθείς, μπορεί και να ενδιαφερθείς να μάθεις τι έγινε. Μετά αρχίζει το αγγλικό και μια βδομάδα αργότερα τα υπόλοιπα (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία) και το γαλλικό το ξαναθυμάσαι στο τέλος της χρονιάς για να δεις ποιος το κέρδισε. Όσο για το ελληνικό πρωτάθλημα… ε, είναι αυτό που είναι – άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ξεκινήσει…

Φέτος όμως, μάλλον η πρώτη αγωνιστική στη Γαλλία θα είναι η μοναδική που δεν θα ενδιαφέρει κανέναν. Με την Παρί Σεν Ζερμαίν (PSG)  να έχει μόλις ολοκληρώσει την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όλοι θα θέλουν να δουν πως ο Neymar Jr (περί ου ο λόγος) θα δικαιολογήσει τόσο τα λεφτά που ξοδεύτηκαν γι’ αυτόν όσο και την απόφασή που ο ίδιος πήρε. Και με δεδομένο πως θα απουσιάσει από τη σημερινή πρώτη αναμέτρηση του πρωταθλήματος με την Amiens, το ενδιαφέρον για το γαλλικό πρωτάθλημα των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων μετατοπίζεται σε όλες τις υπόλοιπες αγωνιστικές.

Η PSG πλήρωσε τη ρήτρα του Neymar Jr στην Μπαρτσελόνα (222 εκατομμύρια ευρώ) και τον έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 105 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Γιουβέντους πέρσι για τον Paul Pogba. Ο Neymar Jr θα παίρνει 30 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα από τα 5 χρόνια του συμβολαίου του, πέρα από τα μπόνους.

 Ο πατέρας του – που λειτουργεί ως μάνατζέρ του, αν και υπάρχουν κι άλλοι αληθινοί μάνατζερ που εμπλέκονται στην ιστορία – λέγεται πως θα λάβει μπόνους 40 εκατομμύρια ευρώ για την υπογραφή του γιου του. Η PSG θα πρέπει να πληρώσει και την εφορία στη Γαλλία για τη μεταγραφή και το συμβόλαιο. Να μην το κουράζουμε, το όλο πακέτο λέγεται πως θα αγγίξει τα 600 εκατομμύρια ευρώ πράγμα που δεν έχει πολύ νόημα όταν μιλάμε για 5ετές συμβόλαιο και απλώς δημιουργεί εντυπώσεις, λες και δεν φτάνουν τα 222 εκατομμύρια ευρώ, για να αναφωνήσεις: «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!»

Είναι πράγματι πολλά τα λεφτά (;)

Είναι όμως όντως πολλά τα λεφτά; Καλά, προφανώς η απάντηση είναι ΝΑΙ, αν ρωτάτε εμένα. Πλην όμως, δεν ρωτάνε εμένα αυτοί που τα δίνουν. Η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου έχει «ξεφύγει» τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως και τα ποσά που ξοδεύονται ακολουθούν τους κανόνες της αγοράς. Το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο στην Αγγλία, έχει κάνει τις ομάδες να ξοδεύουν αλόγιστα ποσά – φέτος έχουν δώσει συνολικά παραπάνω από 950 εκατομμύρια ευρώ κι ακόμα έχουμε ένα μήνα για μεταγραφές. Ναι, είναι 20 ομάδες, για όλες τις μεταγραφές, αλλά αυτό δεν αναιρεί την υπερβολή του πράγματος.

Θα πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούμε στο πως η αγορά καθορίζει τα ποσά που διακινούνται. Όπως ακριβώς δεχόμαστε το ότι η αμερικάνικη αγορά εξηγεί τα υπερβολικά ποσά που δίνονται στα αθλήματα εκεί (αμερικάνικο ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ, NBA). Στο ΝΒΑ η ξαφνική εκτόξευση του salary cap έχει οδηγήσει μέτριους παίκτες να υπογράφουν συμβόλαια 15 και 20 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Κι αν σας φαίνονται πολλά τα 222 εκατομμύρια ευρώ που «επένδυσε» η PSG σε έναν παίκτη για 5 χρόνια ή τα 30 εκατομμύρια ευρώ που θα λαμβάνει αυτός για κάθε χρόνο (δηλαδή 50-60 90λεπτα παιχνίδια), πως σας φαίνονται τα 300 εκατομμύρια δολάρια που υποστηρίζει πως θα λάβει ο μποξέρ Mayweather για 36 λεπτά αγώνα με τον McGregor στις 26 Αυγούστου; Ναι, ο τύπος είναι γραφικός, αλλά για τον προηγούμενο μεγάλο του αγώνα με τον Pacquiao έβγαλε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια και αυτός ο αγώνας υπολογίζεται πως θα αποφέρει συνολικά αντίστοιχα ποσά (γύρω στα 600 εκατομμύρια δολάρια).

Πιθανώς η PSG υπολογίζει πως η εμπορική εκμετάλλευση του Neymar Jr, μαζί με τις επιτυχίες που ευελπιστούν πως αυτός θα φέρει στην ομάδα, θα αποσβέσει τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Ο Neymar Jr είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ποδοσφαιριστές παγκοσμίως και είναι ακόμα 25 ετών. Στη Βραζιλία λατρεύεται – κι η Βραζιλία είναι μια τεράστια αγορά από μόνη της. Τα λεφτά του θα τα βγάλει.

Το «κόλπο» του Κατάρ

Το πρόβλημα της PSG άλλωστε δεν είναι τα λεφτά. Πρόεδρος είναι ο Nasser Al-Khelaifi, όντας πρόεδρος της Qatar Sports Investment, της εταιρείας που αγόρασε την PSG το 2011. Ναι, της ίδιας εταιρείας που έπεισε τη Μπαρτσελόνα να βάλει χορηγό στη φανέλα της. Η αξία της εταιρείας ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 222 εκατομμύρια ευρώ λοιπόν είναι λίγα για να εμποδίσουν μια τέτοια εταιρεία από το να πετύχει μια νίκη γοήτρου. Μόνο που μια τέτοια κίνηση, δεν είναι μόνο μια νίκη γοήτρου. Είναι και μια κίνηση προβολής του ίδιου του Κατάρ. Που από τον Ιούνιο είναι σε κόντρα και απομόνωση από τις υπόλοιπες αραβικές χώρες με την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατικών ομάδων (και σχέσης με το Ιράν). Όλο αυτό το διάστημα το Κατάρ, συνάπτει συμφωνίες δισεκατομμυρίων με διάφορες χώρες για επενδύσεις ή αγορά πολεμικού υλικού, προσπαθώντας να (εξ)αγοράσει τη συμπάθεια και τη συνεργασία άλλων χωρών και να μην απομονωθεί. Αν δεις την αγορά του Neymar Jr σε αυτό το πλαίσιο, έχει περισσότερο νόημα. Άλλωστε, το 2022 το Κατάρ θα διοργανώσει ένα Μουντιάλ με πολλά ερωτηματικά γύρω του. Από τον αμφιλεγόμενο τρόπο με τον οποίο ανατέθηκε (που οδήγησε στην αλλαγή όλης της ηγεσίας του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου), μέχρι το πως και πότε θα γίνει. Οπότε χρειάζεται πρεσβευτές να το υποστηρίζουν. Και οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές του κόσμου είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές.

Ο βασιλιάς των Παρισίων

2SWSTO min

Κατά πόσο ο ίδιος ο Neymar Jr αντιλαμβάνεται το ρόλο που του επιφυλάσσεται εκτός γηπέδου είναι άγνωστο. Και πιθανώς αδιάφορο στον ίδιο. «Ήρθα στην Παρί διότι ήθελα κάτι νέο, μια νέα πρόκληση, όχι γιατί δεν ήμουν σταρ στη Μπαρτσελόνα ή γιατί δεν αισθανόμουν σημαντικός. Ήταν η ώρα για μια αλλαγή». Ο ίδιος ο Neymar Jr επιβεβαιώνει (ή αποδέχεται) την ερμηνεία που οι περισσότεροι έδωσαν ως προς το γιατί αποδέχτηκε ο ίδιος τη μεταγραφή. Ό,τι και να κάνει η Μπαρτσελόνα είναι η ομάδα του Μέσι κι ο Μέσι είναι ακόμα 30. Αφού δεν φαίνεται να έχει διάθεση να φύγει, θα είναι πάντα στη σκιά του. Θέλει να είναι το πρώτο βιολί κάπου, θέλει φυσικά να κερδίσει τίτλους όπως έκανε στην Μπαρτσελόνα, αλλά θέλει αυτοί να αποδίδονται πρώτα σε αυτόν. Θέλει να κερδίσει αυτός το Champions League, όχι η ομάδα του. Θέλει τη Χρυσή Μπάλα και αν είναι το νούμερο δύο στην ομάδα του δεν θα την κερδίσει ποτέ. Τα καλύτερά ποδοσφαιρικά του χρόνια έρχονται τώρα και θέλει να τα ορίσει ο ίδιος. Είναι φιλόδοξος. Ή ματαιόδοξος. Το ποιο επίθετο θα διαλέξετε καθορίζει τη δική σας στάση προς το ζήτημα, όχι τη δική του.

Στην PSG θα βρει ένα περιβάλλον που θα τον κάνει βασιλιά, αλλά κι ένα περιβάλλον που θα τον βοηθήσει να χωρέσει στα νέα του ρούχα. Η PSG είναι βραζιλιάνικη αποικία. Ο Moura είναι παιδικός του φίλος, με το Marquinhos πάνε μαζί διακοπές, ο Thiago Silva είναι ο αρχηγός του στην εθνική Βραζιλίας κι ο Dani Alves λέγεται πως υπέγραψε εκεί για να είναι μαζί.

3 min

 

Δείτε τους στην πρώτη προπόνηση:

Ο Neymar Jr πάει κάπου που θα είναι βασιλιάς, θα πάρει ένα σκασμό χρήματα, έχει ένα περιβάλλον φίλων να τον προστατεύει και θα παίζει καθημερινά με συμπαίκτες του στην εθνική Βραζιλίας με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνοχή της εθνικής και τις ελπίδες της για να κατακτήσει ένα Μουντιάλ, το οποίο παρεμπιπτόντως - όπως είπαμε - σε 5 χρόνια, όταν αυτός θα είναι 30, θα γίνει στο Κατάρ (τη χώρα του εργοδότη του…). Και χωρίς Μουντιάλ, όσα και να κατακτήσεις δεν είναι αρκετά – έτσι δεν είναι Λέο;…

Κι η PSG; Η PSG δεν χρειάζεται τον Neymar Jr για να κερδίσει το γαλλικό πρωτάθλημα, ακόμα κι αν πέρσι κατάφερε να το χάσει από τη Μονακό του Ζαρντίμ. Μπορεί να φέρει ικανούς παίκτες για να το ξαναπάρει. Ο ποδοσφαιρικός στόχος (πέρα από το εμπορικό ή το πολιτικό) είναι το Champions League. Η φετινή κατραπακιά από την Μπαρτσελόνα της έδειξε πως ακόμα δεν είναι νικητές. Χρειάζεται το κάτι παραπάνω. Έναν νικητή – αυτός είναι ο Dani Alves. Κι έναν αστέρα – αυτός είναι ο Neymar Jr. Μπορεί να είναι πιο πίσω από Μέσι και Ρονάλντο, αλλά αυτοί είναι πλέον στα 30 τους και χορτάτοι – όσο ματαιόδοξοι και να είναι, δεν θα ήταν ζήτημα ζωής γι’ αυτούς να πετύχουν στην PSG.

Πέρα όμως από τα οικονομικά και τα μεταφυσικά, η PSG πρέπει να κερδίσει και ποδοσφαιρικά. Η ιστορία έχει δείξει πως ενώ δεν μπορείς να κερδίσεις χωρίς ατομική ποιότητα (ΟΚ, κύριε Ότο, υπάρχουν και εξαιρέσεις…), το να έχεις απλώς ένα μάτσο ποιοτικούς παίκτες επίσης δεν αρκεί. Έτσι, η ευθύνη πέφτει στον προπονητή. Ο Unai Emery είναι συνηθισμένος στο να κερδίζει. Το έκανε επανειλημμένα με τη Σεβίλλη. Αλλά δεν έχει διαχειριστεί ποτέ του σούπερ σταρ. Φυσικά για όλους κάποια στιγμή είναι η πρώτη φορά. Απλά φαντάζει πως πλέον αυτός είναι ο αναλώσιμος σε περίπτωση που η ομάδα δεν πείσει. Ίσως δεν χρειάζεται να κατακτήσει αμέσως το Champions League, αλλά το να ξαναχάσει με τον τρόπο που έχασε φέτος, δεν θα γίνει ανεκτό. Καλά, για το γαλλικό πρωτάθλημα δεν το συζητάμε καν… Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, είτε στο χορτάρι είτε στα αποδυτήρια με το πως θα διαχειριστεί τις σχέσεις του με παίκτες με τόσο μεγάλο εγώ, η έλευση ενός έμπειρου προπονητή δεν θα εκπλήξει κανέναν.

Πως θα παίζει η Παρί με Neymar

Untitled design min

Προς το παρόν όμως, αυτός είναι εκεί και αυτός κάνει παιχνίδι. Λογικά το να εκμεταλλευτεί τα προσόντα του Neymar Jr δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο. Είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο στη δημιουργία παιχνιδιού και ευκαιριών. Η καλύτερή του θέση είναι έξω αριστερά. Ενώ με τους παλιότερους προπονητές στην εθνική Βραζιλίας έπαιζε σε κεντρικό ρόλο σαν 10αρι, τώρα με τον Tite και την παρουσία στην ομάδα του Coutinho, παίζει έξω αριστερά – εκεί που ο παλιός άσος Ζίκο υποστηρίζει πως αποδίδει καλύτερα: «Αν παίζει κεντρικά, καμιά φορά θα κάνει κάτι μαγικό, αλλά δεν είναι ο ίδιος. Το να παίζεις τον Νεϊμάρ με την πλάτη στο τέρμα είναι τεράστια σπατάλη. Γρήγορα εκνευρίζεται και αρχίζει να κάνει φάουλ».

Το ζήτημα είναι πως θα στηθεί η υπόλοιπη ομάδα γύρω του, ώστε να πάρεις το μέγιστο από τον ίδιο, κρύβοντας παράλληλα τις αδυναμίες του. Η PSG πέρσι έπαιζε 4-3-3 και ίσως η πιο ασφαλής επιλογή είναι απλά να συνεχίσει να κάνει το ίδιο. Άλλωστε κι η Μπαρτσελόνα το ίδιο έπαιζε – είναι ένα σύστημα το οποίο ο Neymar Jr ξέρει και εμείς ξέρουμε πως αποδίδει σε αυτό.

Υπάρχουν δυο ισάξιοι τερματοφύλακες, ο Areola και ο Trapp, και οι δύο ικανοί με τα πόδια (κάτι που φαίνεται πως είναι το μόνο που διαβάζεις τελευταία για τους τερματοφύλακες – αν κάποιος είχε να παρακολουθήσει 30 χρόνια ποδόσφαιρο, θα νόμιζε πως η αλλαγή του κανονισμού δεν αφορά μόνο την απαγόρευση να πιάνουν την μπάλα με τα χέρια όταν τους την γυρνάει συμπαίκτης, αλλά γενικά).

Στο κέντρο της άμυνας υπάρχουν οι Thiago Silva και Marquinhos. Μια χαρά. Ο Silva είναι ο αρχηγός και ηγέτης, στα 32 πλέον, που είναι καλή ηλικία για αμυντικό. Είναι λίγο επιρρεπής σε τραυματισμούς βέβαια, αλλά από πίσω υπάρχει και ο νεαρός Kimbembe, που τον εμπιστεύονται – πέρσι μόνο έπαιξε στα μισά παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Στα δεξιά ήρθε ο Dani Alves, και από πίσω υπάρχει ο Βέλγος Meunier, που πέρσι έκανε πολύ καλή χρονιά. Δεν είναι απίθανο βέβαια να δούμε τον Βέλγο βασικό σαν δεξί μπακ και τον Dani Alves πιο μπροστά, σαν δεξί εξτρέμ, σε ένα ρόλο αντίστοιχο με αυτόν που έπαιξε αρκετά με τη Γιουβέντους στο τέλος της περσινής χρονιάς. Άλλωστε τα χρόνια δεν του επιτρέπουν να ανεβοκατεβαίνει την πλευρά όλη τη χρονιά. Υπάρχει κι ο Ιβοριανός Aurier, που προοριζόταν για βασικός πέρσι, αλλά είχε πολλά πειθαρχικά παραπτώματα.

Αριστερό μπακ είναι ο Γαλλος Kurzawa και … βοήθειά του. Εδώ αρχίζουν τα ζητήματα. Καλός ο Neymar Jr επιθετικά, αλλά αμυντικά δεν είναι και ο πιο πειθαρχημένος τακτικά παίκτης του κόσμου και πηγαίνοντας σε μια ομάδα που θα πρέπει οι αριθμοί του σε γκολ και ασίστ να δικαιολογήσουν τους αριθμούς της μεταγραφής, είναι απίθανο να βοηθάει αμυντικά περισσότερο από ό,τι μέχρι τώρα.

Εδώ είναι το πρώτο στοίχημα για τον Emery. Πως θα τον πείσει να είναι καλύτερος τακτικά ή πως θα κρύψει αυτή την αδυναμία. Και πως και πόσο θα αντέξει ο Kurzawa. Ο Maxwell αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αλλά ήρθε ο Yuri Berchiche, 27χρονος Ισπανός μετά από μια συμπαθητική χρονιά στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Αν αρκεί σαν αναπληρωματικός του Kurzawa θα φανεί.

Στο κέντρο ο Motta έχει πια μεγαλώσει, αλλά είναι ακόμα ο καλύτερος για αμυντικό χαφ. Υπάρχει ο Πολωνός Krychowiak που έφερε μαζί του ο Emery πέρσι από τη Σεβίλλη στην οποία ήταν βασικός, αλλά έπαιξε ελάχιστα. Τις άλλες δυο θέσεις στο κέντρο της μοιράζονται οι Veratti, Rabiot και Matuidi. Ο Veratti είναι πιο αμυντικογενής, οι Matuidi, Rabiot πιο box to box (αυτό που στην Ελλάδα λέμε 8αρι). Ο Rabiot είναι 22 χρονών και ανερχόμενος, ο Matuidi 30 και (μάλλον) «κατερχόμενος», οπότε περιμένετε να δείτε περισσότερο τον πρώτο φέτος.

Κεντρικός επιθετικός θα παίζει ο Cavani. Που δεν μπορεί να παίξει κι αλλού. Επί ημερών Ιμπραήμοβιτς, καταδεχόταν να παίξει στα πλάγια μπας και βρει θέση στην ενδεκάδα, αλλά δεν αξίζει να τον βάζεις οπουδήποτε αλλού πέρα από κεντρικό επιθετικό. Έχει τα θέματά του, είναι χασογκόλης στα μεγάλα παιχνίδια και φαίνεται πως είναι καλύτερος όταν εκτελεί με τη μία και δεν το πολυσκέφτεται, γιατί αν κάνει πρώτα κοντρόλ μετά μάλλον θολώνει. Αλλά με όλες τις αδυναμίες του, πέρσι έβαλε 49 γκολ συνολικά και φέτος με τον Neymar Jr δίπλα του να απασχολεί αμυντικούς και να δημιουργεί ρήγματα, λογικά θα έχει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες.

Αριστερά μπροστά θα παίζει ο Neymar Jr, όπως είπαμε. Δεξιά μπροστά υπάρχει ο Moura, που όσο και να μην του φαίνεται έχει ήδη 4 γεμάτες χρονιές στην ομάδα. Υπάρχουν ακόμα ο Di Maria και ο Draxler, παίκτες μεγάλης ποιότητας. Ο Di Maria παίζει και στα δυο άκρα – στη Ρεάλ Μαδρίτης έπαιζε πιο συχνά αριστερά ή σαν εσωτερικός αριστερός μέσος, ενώ στην PSG παίζει και στις δυο πλευρές. Δεν θα έχει πρόβλημα να παίξει οπουδήποτε, ακόμα και στους 3 του κέντρου όταν χρειαστεί και είναι ο παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Draxler παίζει συνήθως αριστερά, αλλά μάλλον θα πρέπει να προσαρμοστεί. Υπάρχει κι ο Pastore που είναι ήδη 6 χρόνια στην ομάδα, αλλά τα 2 τελευταία περισσότερο δεν παίζει παρά παίζει, ενώ ήρθε κι ο ταλαντούχος Guedes από την Μπενφίκα. Και φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο να δούμε εκεί και τον Dani Alves όπως είπαμε.

Η χρονιά άλλωστε είναι μεγάλη και θα χρειαστεί αρκετό ροτέισον για να βγει. Σήμερα εναντίον της Amiens ο Emery ξεκίνησε με 4-3-3 με τερματοφύλακα τον Areola, αμυντική τετράδα (από δεξιά προς τα αριστερά) Dani Alves, Marquinhos, Thiago Silva, Kurzawa, στο κέντρο Veratti, Motta, Rabiot και επιθετική τριάδα (δεδομένης της απουσίας του Neymar Jr) Di Maria, Cavani, Pastore.

Δεν είναι απίθανο βέβαια, δεδομένης της πληθώρας μεσοεπιθετικών και της σταδιακής πτώσης του Motta, να δοκιμάσει ο Emery να παίξει το πιο αγαπημένο του 4-2-3-1, με Veratti και Rabiot/Matuidi στο κέντρο και Draxler πίσω από τον επιθετικό. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σίγουρα θα μπει στον πειρασμό κάποια στιγμή να παίξει τον Neymar Jr σε εκείνη τη θέση (πίσω από τον επιθετικό), αλλά πιστεύω πως στο τέλος θα συμφωνήσει με τον Ζίκο.

4-2-3-1 ή 3-4-3

Το ζήτημα με το 4-2-3-1 βέβαια, είναι πως μάλλον δεν ταιριάζει για full back τύπου Dani Alves. Όπως με τους Βραζιλιάνους full backs πριν από αυτόν (Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος) η ομάδα είχε καλύτερη ισορροπία με ένα αμυντικό χαφ που γυρνάει πίσω ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς όταν οι πλάγιοι μπακ ανεβαίνουν (δηλαδή συνέχεια), οπότε το 4-3-3 ταιριάζει καλύτερα. Αυτό άλλωστε έκανε κι η Μπαρτσελόνα στα καλά της χρόνια, όταν ο Μπούσκετς έπαιζε ακόμα σαν παίκτης πρωταθλήτριας Ευρώπης κι όχι σαν ματιασμένος, όπως πέρσι.

Μια εναλλακτική λύση γι’ αυτό το ζήτημα είναι και το 3-4-3. Με συστήματα με 3 αμυντικούς να ξαναγίνονται της μόδας, αυτό το σύστημα θα βοηθήσει τον Kurzawa να ελέγξει την αριστερή πλευρά χωρίς την αμυντική υποστήριξη του Neymar Jr, αλλά επίσης θα υποστηρίξει καλύτερα το παιχνίδι και του Dani Alves από τα δεξιά. Πιστεύω πως δεν θα πολυπροτιμηθεί, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα.

Μέχρι στιγμής ο Emery ακολουθεί την πεπατημένη. Ακολουθεί το σύστημα που ξέρει η ομάδα, αλλά ο Neymar Jr δεν έχει παίξει ακόμα για να δούμε αν αυτό θα αλλάξει κάτι στον τρόπο που θα στήσει την ομάδα. Έτσι κι αλλιώς, τα συστήματα δεν παίζουν μπάλα και είναι η αγωνιστική διάθεση που θα δείξουν οι παίκτες και οι ισορροπίες που θα κρατηθούν (αν κρατηθούν) που θα καθορίσουν την απόδοση της ομάδας. Το ταλέντο υπήρχε άφθονο. Τώρα αυξήθηκε κι άλλο. Οι δικαιολογίες λιγόστεψαν. Ήρθε η ώρα να μιλήσει το ποδόσφαιρο.

Που είναι το Financial Fair Play;

Πολλοί θα πούνε «Ποιο ποδόσφαιρο;». Το ποσό της μεταγραφής του Neymar Jr σόκαρε πολλούς και έκανε ακόμα περισσότερους να αποδοκιμάσουν το που πηγαίνει το άθλημα, όταν ξοδεύονται τόσα χρήματα για έναν μόνο παίκτη. «Against modern football». «Που είναι το Financial Fair Play (FFP);» Όμως την UEFA δεν την ανησυχεί η PSG, γιατί δεν δημιουργεί χρέη. Δεν θέλει να εμποδίσει την εισροή χρημάτων στο ποδόσφαιρο. Τα λαμόγια θέλει να ελέγξει. Νομικίστικα, ο ισολογισμός μετράει τα 3 τελευταία χρόνια και το ποσό της μεταγραφής διαιρείται με τα χρόνια του συμβολαίου, οπότε κάπως θα τα βολέψει η PSG. Κι ακόμα κι αν δεν το κάνει, το ζήτημα είναι το πνεύμα του νόμου κι όχι οι τύποι.

Μην ξεχνάμε πως το FFP βγήκε για να εξασφαλίσει πως οι ομάδες δεν θα δημιουργούν χρέη και μετά θα σκάνε σαν φούσκες (ακούει κανείς στην Ελλάδα;). Και το έχει πετύχει. Οι ομάδες χρωστάνε πολύ λιγότερα από ό,τι όταν ξεκίνησε το 2011. Τα δυο χρόνια πριν την εφαρμογή οι ομάδες κατέγραφαν συνολικά ζημιές 700 εκατομμυρίων ευρώ. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κέρδη 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν λέω πως έλυσε τα προβλήματα. Αλλά τουλάχιστον δουλεύει στην αποτροπή της φούσκας. Μακάρι να υπήρχαν και σε άλλους τομείς ρυθμιστικοί μηχανισμοί που να δουλεύουν. Θα μας είχαν γλυτώσει από πολλά, σε τομείς πιο σημαντικούς του ποδοσφαίρου.

Μπορεί να είστε με τον Neymar Jr ή όχι. Με την PSG ή την Μπαρτσελόνα. For or Against modern football. Εγώ λέω να κάτσετε να απολαύσετε το ποδόσφαιρο. Η χρονιά θα είναι ακόμα πιο συναρπαστική με άλλη μια διεκδικήτρια του Champions League να δυναμώνει.

Το ποδόσφαιρο έχει ξεφύγει οικονομικά και δεν θα το κρατήσουν πίσω οι ηθικές μας αμφιβολίες.

Κάποτε μια δημοσιογράφος ρώτησε το Σαβιόλα όταν βρισκόταν στην Ελλάδα για το θέμα. «Το ξέρω είναι τρελό να πληρώνομαι περισσότερα από έναν γιατρό αλλά συμβαίνει, δεν μπορώ να το ελέγξω. Αντίθετα μπορώ να ελέγξω που πάνε αυτά τα χρήματα», εννοώντας το Ίδρυμα του, ήταν η απάντηση του. Αν σας πειράζουν τα λεφτά, αλλά θέλετε να κάνετε κάτι αντί απλώς να γκρινιάζετε, προτείνετε στους παίκτες που ακολουθείτε σε όποιο κοινωνικό δίκτυο τους ακολουθείτε να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του Μάτα. Δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο. Αλλά ίσως τον βοηθήσουμε.