Tα logo έχουν τη δική τους ιστορία - Free Sunday
Tα logo έχουν τη δική τους ιστορία

Tα logo έχουν τη δική τους ιστορία

Η συμβολική εικόνα, η παράσταση που χρησιμοποιείται ως διακριτικό σημείο διαθέτει τη δική της δυναμική υπόσταση. Μια υπόσταση σχεδόν αυτοδύναμη που ακόμα και αν η ιδέα ασθενήσει ή ακόμα και εξαφανιστεί βρίσκει τον τρόπο να υπάρχει. Από τους θυρεούς των ποδοσφαιρικών ομάδων και τις εθνικές σημαίες μέχρι τα σήματα των εμπορικών προϊόντων οι ιστορίες πίσω από αυτά έχουν τη δική τους ιστορία.

Πριν φουντώσει ο εμφύλιος στην Γιουγκοσλαβία ο πόλεμος κόχλαζε σε συμβολικό επίπεδο. Τα λάβαρα του πολέμου δεν κρατούσαν στρατιώτες αλλά γραφίστες σε μια σύγκρουση που προηγήθηκε της στρατιωτικής. Οι σέρβοι δίπλα στον αναστημένο μεσσαιωνικό ήρωα Στέφανο Δουσάν πρόσθεσαν τέσσερα, συμμετρικά κυριλλικά C που συμπύκνωναν το σύνθημα του σερβικού εθνικισμού: μόνο η ενότητα μπορεί να σώσει τους Σέρβους. Το 1991 και καθώς αναζητείται ένας πιο ολοκληρωμένος θυρεός η σερβική κυβέρνηση συγκροτεί εθνική επιτροπή προς αναζήτηση συμβόλων. Η επιτροπή προτείνει τον δοκιμασμένο βασιλικό δικέφαλο, σχεδιασμένος το 1882 από τον Στόγιαν Νοβάκοβιτς. Καθώς όμως πρόκειται για το στέμμα των Ομπρένοβιτς και Καραγιόργεβιτς προκύπτει πρόβλημα με τους κομμουνιστές της μιλοσεβιτσικής Σερβίας.

Εξίσου στραμμένοι προς το παρελθόν και οι Κροάτες. Η ασπίδα με τα κοκκινόλευκα τετραγωνάκια (Σαχόβιντσα) ένα από τα παλιότερα κροατικά σύμβολα αλλά και έμβλημα των φασιστών Ουστάσι του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ανασύρθηκε από την παρανομία για να τονίσει την «αρχαιότητα» του κροατικού έθνους.

Στις εμπορικές συμφωνίες τα πράγματα είναι εξίσου πολύπλοκα και πολλές φορές ισχυρός πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες, όχι όμως και για την οικογένεια Μπακάρντι. Ο δον Φακούντο Μπακάρντι αγόρασε το 1862 ένα μικρό αποστακτήριο στο Σαντιάγο της Κούβας και άρχισε να παράγει λευκό ρούμι. Κάτω από τη στέγη βρισκόταν μια μικρή αποικία νυχτερίδων που έγινε το σήμα της εταιρείας όταν την ανακάλυψε η σύζυγος του Δόνια Αμάλια. Στους ισπανόφωνους πολιτισμούς η νυχτερίδα θεωρείται σύμβολο καλής τύχης.

1 min

 

Από την άλλη η BMW τιμώντας την ιδιαίτερη πατρίδα της έβαλε στο έμβλημά της τα χρώματα της σημαίας της Βαυαρίας, ενώ με μια προσεκτικότερη παρατήρηση διακρίνει κανείς μια περιστρεφόμενη προπέλα επειδή η εταιρεία κατασκεύαζε παλιότερα μηχανές αεροπλάνων.

2 min

Ο αστικός μύθος θέλει το σήμα της Porsche να σχεδιάζεται, κυριολεκτικά μεταξύ τύρου και αχλαδίου, πάνω σε μια πετσέτα φαγητού από τον Αμερικανό έμπορο αυτοκινήτων Μαξ Χόφμαν στη διάρκεια γεύματος που είχε αυτός με τον ίδιο τον Φέρι Πόρσε στη Νέα Υόρκη το 1951. Υπάρχει, ωστόσο, και η περισσότερο αληθοφανής εκδοχή σύμφωνα με την οποία, το εν λόγω έμβλημα σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Φραντς Ράιμσπις.

3 min

Υπάρχουν και οι περισσότερο επαγγελματίες (και λιγότερο αισθηματίες;) όπως η ιταλική εταιρεία ορυκτελαίων Agip, που το 1952 προκήρυξε διαγωνισμό για την επιλογή σήματος της εταιρείας της. περισσότερα από 4.000 σκίτσα παραλήφθησαν και η εταιρεία διάλεξε τελικά το εξάποδο σκύλο του γλύπτη Λουίτζι Μπρογκίνι, όπου τα έξι πόδια συμβολίζουν τις τέσσερις ρόδες του αυτοκινήτου και τα δυο πόδια του οδηγού.

4 min

Στις μέρες μας το πιο αναγνωρισμένο σήμα δεν είναι άλλο από το δαγκωμένο μήλο της Apple. Οι εικασίες πολλές η επικρατέστερη θέλει τους δημιουργούς της Apple να εμπνεύστηκαν το “δαγκωμένο μήλο” για σήμα της εταιρίας από μια θλιβερή ιστορία του  Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, εκείνη του Αlan Turing, του ανθρώπου που έθεσε τις βάσεις του σημερινού υπολογιστή και διεκπεραίωσε έρευνες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και έλυσε κωδικούς-γρίφους των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Ο Τuring αυτοκτόνησε το 1954, χωρίς να έχει αναγνωριστεί για τη δουλειά του όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη φυλακή εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του. Πως αυτοκτόνησε; Έκανε ένεση δηλητηρίου σε ένα μήλο και το έφαγε. Ως φόρος τιμής λοιπόν στον επιστήμονα αυτόν αποδόθηκε το δαγκωμένο μήλο ως σήμα της Apple. Βέβαια ο Logo Designer, Rob Yanov έχει μια άλλη ιστορία να διηγηθεί. Όπως έχει δηλώσει αγόρασε μια τσάντα με μήλα, τα έβαλε σε ένα μπολ και ξόδεψε μια εβδομάδα ζωγραφίζοντας τα, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια απλή εικόνα. Έτσι, κάποια στιγμή δάγκωσε ένα και τότε ήταν πουσκέφτηκε πως η λέξη «δάγκωμα», δηλαδή bite στα αγγλικά, ακούγεται ακριβώς το ίδιο με τον όρο της πληροφορικής «byte».

5 min

Το λογότυπο της Toyota αποτελείται από τρεις ελλείψεις, που αντιπροσωπεύουν την καρδιά του πελάτη, την καρδιά του προϊόντος, και τις πάντα επεκτεινόμενες τεχνολογικές προόδους και τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά.Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι αντιπροσωπεύει τις τρεις πτυχές της κουλτούρας της επιχείρησης -ελευθερία, ομαδικό πνεύμα και πρόοδος. Υπάρχου και εκείνοι που στο logo της Toyota βλέπουν την τρύπα μιας βελόνας που περνάει από μέσα η κλωστή και αυτό γιατί στο παρελθόν η εταιρεία κατασκεύαζε μηχανές ύφανσης.

6 min

Η Subaru είναι η πρώτη ιαπωνική επιχείρηση που χρησιμοποίησε όνομα που προέρχεται από τη γλώσσα της, και εκείνο το όνομα απεικονίζεται στο λογότυπό της.Το όνομα αναφέρεται σε μια ομάδα αστεριών στον αστερισμό του Ταύρου (γνωστός και ως Πλειάδες). Γιατί 6 αστέρια στο λογότυπο;Τα πέντε μικρότερα αστέρια αντιπροσωπεύουν τις 5 επιχειρήσεις που συγχώνευσαν για να διαμορφώσουν τις βαριές βιομηχανίες Fuji (πρόγονος της Subaru) το 1953, ενώ το έκτο αστέρι αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ενοποιημένη επιχείρηση.

7 min

Το περίφημο κοχύλι της Shell πρωτοσχεδιάστηκε το 1904, 81 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας. Το κοχύλι επιλέχθηκε ως σήμα της εταιρείας γιατί η εταιρεία Marcus Samuel and Company, όπως ονομαζόταν τότε η Shell άρχισε να μεταφέρει κηροζίνη από το Λονδίνο στην Ινδία και... κοχύλια προς πώληση στις ευρωπαϊκές αγορές σε κάθε ταξίδι επιστροφής προς την Ευρώπη.

Η επιχείρηση των κοχυλιών ήταν τόσο δημοφιλής αρχικά που αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της επιχείρησης. Ο Samuel άλλαξε το όνομα της επιχείρησης σε Shell τo 1897 και ζήτησε να του σχεδιάσουν για λόγκο της εταιρείας ένα κέλυφος χτενιού. Το 1907 η Shell συγχωνεύτηκε με την Royal Dutch Petroleum Company, αλλά διατήρησε ως σήμα κατατεθέν της το κέλυφος του χτενιού, που είναι πλέον συνώνυμο με τον όμιλο πετρελαίου. Το 1915, η Shell άνοιξε το πρώτο πρατήριο βενζίνης στην Καλιφόρνια εισάγοντας στο λόγκο της το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα. Από τότε τίποτα δεν άλλαξε στο λόγκο της εταιρείας.

8 min

Το λιονταράκι της Peugeot αποτελεί έμπνευση του Τζάστιν Μπλέιζερ. Σχεδιάστηκε το 1847 και από τότε έχει υποστεί ελάχιστες διαφοροποιήσεις.  Για παράδειγμα έχει απαλειφθεί το βέλος πάνω στο οποίο, αρχικά, στεκόταν το λιοντάρι. Αξίζει να σημειωθεί το λόγκο της εταιρείας παραμένει ίδιο από το 1850 τη στιγμή που η ίδια η εταιρεία έχει υποστεί πολλές αλλαγές ως προς το προϊόν που παράγει. Για παράδειγμα ξεκίνησε ως κατασκευάστρια χάλυβα και συνέχισε ως κατασκευάστρια ποδηλάτων προτού καταλήξει να είναι μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου.

9 min

Το 1916, ο Howard Dietz, ένας αρθρογράφος της Goldwyn Pictures, δημιούργησε τη βασική έκδοση του λογότυπου της  Metro-Goldywn-Mayer που γνωρίζουμε σήμερα: ένα υπερήφανο λιοντάρι που περιβάλλεται από ένα δαχτυλίδι και καλύπτεται από το σύνθημα του στούντιο Ars Gratia Artis (ή, “τέχνη για την τέχνη» ). Επτά διαφορετικά λιοντάρια έχουν χρησιμοποιηθεί στο λογότυπο εκ των οποίων το τελευταίο προστέθηκε το 1957.

10 min

Η εξέλιξη του λογοτύπου της NOKIA είναι η πιο ενδιαφέρουσα, κυρίως επειδή το πρώτο logo της φινλανδικής εταιρείας ήταν ένα… ψάρι! Σχεδιάστηκε το 1866, καθώς τότε παρήγαγε χαρτί και πήρε το όνομά της από τον ποταμό Nokianvirta, που περνούσε κοντά από την πόλη Nokia. Από τo 1898 η εταιρεία άρχισε να παράγει και λάστιχα αυτοκινήτων, υποδήματα, καλώδια και τα υπόλοιπα είναι σύγχρονη ιστορία.

11 minΗ πιο διάσημη γλώσσα του κόσμου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το 1971 στο άλμπουμ 'Sticky Fingers' και πρόσφατα αγοράστηκε από το Victoria & Albert Museum για περίπου 65,000€. Ο φοιτητής τότε John Pasche σχεδίασε το λογότυπο των Rolling Stones για μόλις 60€, ενώ πληρώθηκε 250€ επιπλέον το 1972. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το διάσημο στόμα του Mick Jagger, αλλά και η ινδουϊστική θεότητα Kali.

12 min

Ο Chuck D σχεδίασε ο ίδιος το logo του γκρουπ των Public Enemy1986. Πολλοί έως τώρα έχουν υποθέσει ότι η φιγούρα που φαίνεται στο κέντρο του στόχου είναι αστυνομικός, όμως ο Chuck D επιμένει ότι είναι απλώς ένας χορευτής breakdance.

13 min

H δαιμονική νεκροκεφαλή των Motorhead σχεδιάστηκε από τον Joe Petagno το 1977 σε συνεννόηση με τον frontman των Motorhead, Lemmy, σε μια pub του Great Western Road στο Λονδίνο.

14 min