ΟΑΣΘ: Και τώρα πολλές στάσεις σε μεγάλες πόρτες και δικαστικά μέγαρα - Free Sunday
ΟΑΣΘ: Και τώρα πολλές στάσεις σε μεγάλες πόρτες και δικαστικά μέγαρα
Η «τελετή» παράδοσης - παραλαβής στον ΟΑΣΘ

ΟΑΣΘ: Και τώρα πολλές στάσεις σε μεγάλες πόρτες και δικαστικά μέγαρα

«Η επιλογή του να καταθέσει το νομοσχέδιο ήταν μια κίνηση η οποία μπορεί να δώσει διέξοδο και να διασφαλίσει εργασιακή ειρήνη στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, καθώς αν τελικά εισαχθεί στην Ολομέλεια και ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το θέμα θα εμπλακεί σε μια νομική διελκυστίνδα.»

Αυτό έγραφε η Free Sunday πριν από 4 εβδομάδες, στις 15 Ιουλίου 2017. Και ακριβώς έτσι έγινε. Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου 4482/2017 για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, η διοίκηση του οργανισμού κατέθεσε στο Εφετείο της Αθήνας, ως κατά νόμο αρμόδιο, αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα κατά της εφαρμογής του νόμου, η εκδίκαση των οποίων ορίστηκε στις 31 Οκτωβρίου. Ζήτησε δε και προσωρινή διαταγή αναστολής εφαρμογής του νόμου, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, αίτημα που ορίστηκε να δικαστεί, πάντοτε στην Αθήνα, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Αλλά επειδή η 5η Σεπτεμβρίου ήταν μακριά και η προθεσμία για διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον νόμο της κρατικοποίησης, έληγε στις 9 Αυγούστου, οι αιτούντες ζήτησαν μία άμεση έκδοση προσωρινής διαταγής, αίτημα το οποίο εξετάστηκε και απορρίφθηκε στις 7 Αυγούστου.

Δεν μπορεί να αποτιμηθεί αν αυτό σημαίνει ότι το αίτημα δεν εκρίθη κατ' αρχήν βάσιμο. Άλλωστε ούτε τα αιτήματα των καναλιών για προσωρινή αναστολή του νόμου (υιού) Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είχαν γίνει δεκτά. Μάλιστα, σε εκείνον τον νόμο είχαν απορριφθεί όλες οι αιτήσεις αναστολής από πολυμελείς συνθέσεις και όχι μονοπρόσωπα όργανα, όπως στις προσωρινές διαταγές. Και μετά ο νόμος ακυρώθηκε ως αντρισυνταγματικός.

Η προσφυγή στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προαναγγέλλει την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Όμως, ακόμη κι αν τα εσωτερικά δικαστήρια κρίνουν συνταγματικό το νόμο, υπάρχει και το τελικό κριτήριο της συμβατότητας του με τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με τα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση πολλές φορές έχει υποχρεωθεί να κινηθεί με βάση αυτές τις δεσμεύσεις και όχι τις αποφάσεις των δικαστηρίων, όπως συνέβη με τις αποφάσεις για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων ή πιο πρόσφατα με την υπόθεση Γεωργίου, όπου με τροπολογία αποδέχτηκε να του καταβάλλει όλα τα έσοδα για τις δίκες, στις οποίες πηγαίνει κατηγορούμενος στο εσωτερικό της χώρας.

Οι θεσμοί ξέρουν;

Η απελθούσα διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει στείλει, ήδη από τις 31 Ιουλίου, επιστολή προς το ΔΝΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην οποία καταγγέλλεται η κρατικοποίηση του οργανισμού.

«Λόγω της κατάφωρης αντισυνταγματικότητας του νόμου αυτού η ζημία για το κράτος θα είναι πολλαπλάσια λόγω των αποζημιώσεων, τις οποίες θα υποχρεωθεί να δώσει το κράτος», αναφέρεται στην επιστολή στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • ο νόμος χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικός διότι δεν συνοδεύτηκε από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,

  • επισυνάπτεται η έκθεση η οποία περιορίζει τις δαπάνες του νέου ΟΑΣΘ στην καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6 εκατ. ευρώ.

  • καταγγέλλεται ότι δεν έχει υπολογιστεί η επικείμενη δαπάνη αγοράς 100 λεωφορείων,

  • αναφέρεται ότι ο νέος νόμος δεν περιλαμβάνει ανώτατο όριο προσλήψεων.

 Μιλώντας στη βουλή ο κ.Σπίρτζης είχε πει ότι «οι θεσμοί ήξεραν τα πάντα στην Ελλάδα, μέχρι και για την κυρά – Μαρία, αλλά δε γνώριζαν για το πώς λειτουργούσε τόσα χρόνια ο ΟΑΣΘ», αναφορά που μπορεί να ερμηνευτεί πρακτικά ότι οι θεσμοί είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση, πως δε γνωρίζουν.

Την επομένη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή διέρρευσε στη εφημερίδα των Συντακτών το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο νόμου, στο οποίο επιφυλασσόταν για έκφραση γνώμης όταν «οριστικοποιηθεί το κείμενο».

«Επιβεβαιώνουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στο προωθούμενο σχέδιο νόμου και επιφυλασσόμαστε για την τελική θέση και τα σχόλια των θεσμών όταν οριστικοποιηθεί το κείμενο. Θα θέλαμε να μας κρατάτε ενήμερους για περαιτέρω εξελίξεις σε αυτό το θέμα», έγραψε η εφημερίδα καθιστώντας σαφές τόσο ότι δεν υπάρχει τελική σύμφωνη γνώμη, όσο και ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα συνολικά.

Αγωγές και μηνύσεις

Στο μεταξύ η καταργηθείσα διοίκηση εξασφάλισε εισαγγελική εντολή προκειμένου να μπορεί να αντλεί οποιαδήποτε έγγραφα θέλει από τον οργανισμό. «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πρακτικές λαθροχειρίας και κατασκευής ενόχων. Θα υπερασπιστούμε την αλήθεια και την τιμή μας με όλους τους νόμιμους τρόπους», είπε ο απελθών πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης καθιστώντας σαφές ότι φοβάται πως το υλικό του οργανισμού θα χρησιμοποιηθεί σε βάρος του. Η πρόσβαση στο «σύνολο του αρχείου σε αντίγραφο προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τυχόν (ποινικής ή πειθαρχικής φύσεως) απόδοση κατηγοριών σε βάρος μας και υπερασπισθούμε προσηκόντως τα δικαιώματά μας», στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Στεφανίδης σε συνδυασμό με τις διαρκείς αναφορές του κ.Σπίρτζη για σκάνδαλα στη λειτουργία του οργανισμού, προοιωνίζεται μηνύσεις και αγωγές, που θα οδηγήσουν προς κρίση στα δικαστήρια την εντιμότητα των χειρισμών της απελθούσας διοίκησης. Με αγωγές και μηνύσεις.

Είναι προφανές ότι η επιλογή του κ. Στέλιου Παππά απαντά στην ανάγκη να υπάρξει μία συνολική πολιτική διαχείριση όλης αυτής της υπόθεσης με καθεστώς απόλυτης εμπιστοσύνης. Είναι αυτό που ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε πολλές φορές, ότι η επιλογή του κ.Παππά είναι κεντρική επιλογή και γι' αυτό ο κ.Φλαμπουράρης προεξόφλησε ότι όλα όσα λέγονται δε θα πτοήσουν τον κ.Παππά.

Διότι αν τον πτοήσουν, άντε να βρεθεί άλλος γενναίος...

Τουλάχιστον, σε πρώτη ανάγνωση, η παράπλευρη ωφέλεια για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκη σε αυτό το τοπίο είναι ότι κανένας δε θα θέλει να χρεωθεί ότι εξαιτίας του δεν δουλεύουν τα λεωφορεία. Άρα θα φροντίσουν τα λεωφορεία να κυκλοφορούν.