Ο Μακρόν παίζει κρυφτούλι με τους τρομοκράτες - Free Sunday
Ο Μακρόν παίζει κρυφτούλι με τους τρομοκράτες

Ο Μακρόν παίζει κρυφτούλι με τους τρομοκράτες

Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα έχει αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να αποτυπωθούν και να εκτιμηθούν άμεσα, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες παρόμοιες επισκέψεις.

Η μεγαλύτερη ανατροπή που έφερε, όμως, η επίσκεψη δεν είναι ούτε οι επιχειρηματικές συμφωνίες, ούτε οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη Μακρόν θα μείνει στην ιστορία για τη βόλτα του γαλλικού προεδρικού ζεύγους στην Ερμού.

Στις ΗΠΑ, που έχουν βιώσει δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας προέδρων, ο επικεφαλής της ασφάλειας του προέδρου δε δέχεται αλλαγή των πρωτοκόλλων ασφαλείας, ακόμη και αν είναι επιθυμία του προέδρου.

Στη Γαλλία, βέβαια, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και ο πρόεδρος Ολάντ πήγαινε σε ραντεβουδάκια ντυμένος πιτσαδόρος...

Η λογική των μέτρων ασφαλείας είναι ο φυλασσόμενος στόχος να μην είναι ποτέ ευάλωτος σε αυτούς, που θα ήθελαν να τον αιφνιδιάσουν και να τον βλάψουν.

Μπορεί ο ηγέτης να ζει ζωή κανονικού ανθρώπου; Π.χ. να πηγαίνει σινεμά τα βράδια; Η δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε απέδειξε πως όχι. Ο Πάπας χαιρετούσε τα πλήθη από γυάλινο διάφανο κλουβί. Ο Σαντάμ είχε προσλάβει σωσίες.

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη λαοφιλία ή όχι ενός πολιτικού. Η εμπλοκή του με συμφέροντα, τον κάνει στόχο, αλλά πώς να το εξηγήσει κάποιος αυτό στον Γιάνη Βαρουφάκη, που έλεγε ότι δε χρειάζεται αστυνομική προστασία, διότι ο λαός τον αγαπάει;

Η ασφάλεια διασφαλίζει ότι ο πολιτικός δε θα είναι ποτέ διαθέσιμος στόχος. Όταν γίνεται γνωστό το πρόγραμμά του, οι αντίπαλοί του -από πολιτικοί έως τρομοκράτες- μπορούν να σχεδιάσουν πώς θα τον βλάψουν. Άρα όσο πιο ελεγχόμενη είναι η κίνηση του πολιτικού, τόσο πιο δύσκολη είναι η προσέγγισή του από αυτούς που θα ήθελαν να τον βλάψουν.

Αυτό ανέτρεψε ο Μακρόν με τη βόλτα στην Ερμού, πλήρως ευάλωτος ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους. Αιφνιδίασε αυτούς, που θα ήθελαν να τον αιφνιδιάσουν. Έπαιξε ένα κρυφτούλι με τα μέτρα ασφαλείας.

Όπως ακριβώς οι τρομοκράτες θα αναζήτησαν το κενό στα μέτρα ασφαλείας, ο Μακρόν βρήκε το κενό στα πιθανά σχέδια των τρομοκρατών. Τους αιφνιδίασε. Πήρε ένα υπολογισμένο ρίσκο και πήγε εκεί που δεν μπορεί να ήταν αυτοί. Περπάτησε ως κανονικός άνθρωπος και συναναστράφηκε, έστω επιφανειακά, με άλλους κανονικούς ανθρώπους. Κέρδισε τους τρομοκράτες στο γήπεδό τους. Τον αιφνιδιασμό.

Ο Μακρόν έδειξε ότι θα ήθελε στα 40 του να είναι και πρόεδρος, να έχει και καθημερινότητα. Δεν είναι μόνο στον στόχο, να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή 'Ένωση να έχει έναν υπουργό οικονομικών και κοινό προϋπολογισμό, που βάζει τον πήχη ψηλά.