ΔΕΘ: Από το πολιτικό στο επιχειρηματικό νόημα μιας διεθνούς έκθεσης - Free Sunday
ΔΕΘ: Από το πολιτικό στο επιχειρηματικό νόημα μιας διεθνούς έκθεσης

ΔΕΘ: Από το πολιτικό στο επιχειρηματικό νόημα μιας διεθνούς έκθεσης

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν και φέτος η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εκεί είθισται να γίνονται οι εξαγγελίες για την οικονομία και την πορεία της που προϊδεάζουν για τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Ειδικά φέτος, που έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες εξόδου από την πολύχρονη ύφεση, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες αποκτούσαν ιδιαίτερη και καθοριστική σημασία, αφού αυτές θα καθόριζαν τις συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η πορεία της ανάκαμψης, όπως οριστικά και συνολικά διαπιστώσαμε πλέον, είναι ένας μονόδρομος που περνάει μέσα από την επιτυχία του σχεδίου προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Κρίσιμος παράγοντας στη στρατηγική μας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας στην πολιτεία και στην οικονομία. Παρά τα θετικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά και την ανταπόκριση που είχε η πρώτη προσπάθεια εξόδου στις αγορές, η επιφυλακτικότητα παραμένει λόγω της αρνητικής εμπειρίας του παρελθόντος και λειτουργεί ανασταλτικά για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδιασμών. Η αλλαγή του κλίματος απαιτεί απτά δείγματα γραφής, όπως η εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων που στοχεύουν στη διαμόρφωση θετικής αντίληψης στους επιχειρηματίες και στους επενδυτές, ώστε να πειστούν να αναλάβουν το ρίσκο μιας νέας επένδυσης στη χώρα. Μέτρα που θα αναφέρονταν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ταχύτητα έκδοσης αδειών, αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου, ευελιξία στα εργασιακά, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θα είχαν σημαντική επίδραση στην αναβάθμιση της Ελλάδας στα μάτια των (απαραίτητων) ξένων επενδυτών και θα ενίσχυαν σημαντικά την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιηθεί ότι όλα αυτά είναι αναγκαία, διότι η ανάπτυξη και η ευημερία, όπως και οι θέσεις εργασίας, μπορούν να προέλθουν μόνο από την ιδιωτική οικονομία και την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ότι αυτό εξαρτάται από τη διαμόρφωση του κατάλληλου επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερα λοιπόν φέτος, αλλά και κάθε χρόνο, η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπως και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον στην έκθεση και της προσδίδουν ένα ιδιαίτερο, πολιτικό, κύρος. Αυτό, σε συνδυασμό με τη στροφή της ΔΕΘ προς τον επισκέπτη καταναλωτή και την ενίσχυση του κοινωνικού της χαρακτήρα, οδήγησε σταδιακά σε μια μετάπτωση της εικόνας της έκθεσης και τη μετέτρεψε από τόπο συνάντησης διεθνούς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος σε τοπικής εμβέλειας γεγονός, μεγάλου βέβαια κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Η συνέπεια ήταν νομοτελειακά η απομάκρυνση των διεθνών και εγχώριων επιχειρήσεων, όπως και οργανισμών σαν το δικό μας Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

Σήμερα η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης μέσα από νέες επιχειρηματικές προσπάθειες και ένα διαφορετικό μοντέλο, που θα στηρίζεται στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στην παραγωγή. Χρειαζόμαστε ιδέες και συνεργασίες. Χρειαζόμαστε μια πλατφόρμα που θα μας προσφέρει όραμα και ευκαιρίες και δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο χώρο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ήδη η σημερινή διοίκηση της ΔΕΘ έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της έκθεσης και την οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων που ενισχύουν το εμπορικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον στον θεσμό και πιστεύουμε στην προοπτική που δημιουργείται ώστε να αποκτήσει ξανά η ΔΕΘ την αξία και το νόημα που της αρμόζει.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία, έχει καταφέρει να δραστηριοποιήσει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Όπως μαρτυρούν και οι τελευταίες ανακοινώσεις για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα (Παπαστράτος, Εθνική Ασφαλιστική, Deloitte, παλαιότερη συμμετοχή στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ενεργειακά κ.λπ.), ο αμερικανικός παράγοντας επιστρέφει δυναμικά. Η ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2018 θα λειτουργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια της ολικής επαναφοράς του αμερικανικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας, θα ενισχύσει τον επιχειρηματικό και διεθνή επαναπροσανατολισμό της έκθεσης και θα επιτρέψει στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο να οργανώσει, όπως παλιά, το Αμερικανικό Περίπτερο με τη συμμετοχή γνωστών μεγάλων επιχειρήσεων που θα προβάλλουν την προηγμένη αμερικανική καινοτομία και τεχνολογία.

Η επάνοδος στη ΔΕΘ και η αυξημένη παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα αποτελούν τη δική μας συμβολή στην ανάκτηση του κύρους και της σημασίας της Έκθεσης Θεσσαλονίκης ως του κορυφαίου επιχειρηματικού γεγονότος της ΝΑ Ευρώπης.