Ο Λιμένας Θεσσαλονίκης στον δρόμο της ανάπτυξης - Free Sunday
Ο Λιμένας Θεσσαλονίκης στον δρόμο της ανάπτυξης

Ο Λιμένας Θεσσαλονίκης στον δρόμο της ανάπτυξης

Ο Λιμένας Θεσσαλονίκης εισέρχεται σε νέα εποχή μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ και την ανακήρυξη της ένωσης των εταιρειών Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments Ltd. και Terminal Link SAS ως προτιμώμενου επενδυτή για την απόκτηση του 67% των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε.

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ σε βάθος επταετίας, καθώς και δείκτες ελάχιστης διακίνησης φορτίων. H εγκατάσταση του στρατηγικού επενδυτή τους επόμενους μήνες δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την αναβάθμιση του λιμένα και την αύξηση της διακίνησης φορτίων και επιβατών, προς όφελος της εταιρείας, της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Πύλη στη ΝΑ Ευρώπη

O Λιμένας Θεσσαλονίκης ανήκει στο κεντρικό διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (core network) της Ε.Ε., διατηρώντας τη στρατηγική του θέση ως πύλη στη ΝΑ Ευρώπη των εμπορευμάτων για τις διεθνείς και εγχώριες αγορές. Παρέχει υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, διακίνησης όλων των ειδών των φορτίων και εξυπηρέτησης της επιβατικής κίνησης, με αξιοπιστία και ασφάλεια όλο τον χρόνο.

Η ενίσχυση της θέσης του στον διαλιμενικό ανταγωνισμό της Ανατολικής Μεσογείου και η αύξηση του μεριδίου αγοράς στη ΝΑ Ευρώπη αποτελούν βασικές προκλήσεις, καθώς την τελευταία δεκαπενταετία οι εφοδιαστικές αλυσίδες για τα φορτία από την Ασία αλλά και άλλες περιοχές προς τη ΝΑ Ευρώπη και αντίστροφα έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά των εμπορευμάτων.

Υψηλή κερδοφορία

Η ΟΛΘ Α.Ε., διαχειριστής του Λιμένα Θεσσαλονίκης, είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, παρουσιάζει υψηλή κερδοφορία και έχει σημαντικά αποθεματικά, ρευστότητα και μηδενικό δανεισμό.

O κύκλος εργασιών της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανήλθε σε 27.955.756 ευρώ έναντι 21.167.064 ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2016, σημειώνοντας αύξηση 32,07%. Ειδικότερα, καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) κατά 29,33%, του Συμβατικού Λιμένα κατά 37,98%, του Επιβατικού κατά 0,58% και της Εκμετάλλευσης Χώρων κατά 23,24%.

Για το 2016 τα μεικτά κέρδη ανέρχονται στο 46,13%, ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στο 49,68%, τα κέρδη προ φόρων στο 43,86% και τα κέρδη μετά από φόρους στο 29,31%.

Ρεκόρ δεκαετίας στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

Σημαντική αύξηση της διακίνησης φορτίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρατηρείται το πρώτο εξάμηνο του 2017, καθώς διακινήθηκαν 188.306 εμπορευματοκιβώτια έναντι 141.900 το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Η αύξηση στη διακίνηση συμβατικού φορτίου το πρώτο εξάμηνο του 2017 υπερβαίνει το 50%.

Οι δείκτες ενισχύουν την εκτίμηση ότι το 2017 ο Λιμένας Θεσσαλονίκης θα έχει την υψηλότερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων της τελευταίας δεκαετίας και μία από τις υψηλότερες στο συμβατικό φορτίο της τελευταίας πενταετίας.

Η φετινή ανοδική πορεία στη διακίνηση φορτίων συνδέεται κυρίως με την αύξηση των εξαγωγών και της εμπορικής δραστηριότητας στην ενδοχώρα του λιμένα, αλλά και με τη στενή συνεργασία της ΟΛΘ Α.Ε. με τους πελάτες της, καθώς και με τη διαρκή διαβούλευση με τους φορείς της λιμενικής κοινότητας, της πόλης και της περιφέρειας.

Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό αποτελεί την κινητήρια δύναμη της εταιρείας.

Στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης

Η ΟΛΘ Α.Ε. έχει εγκρίνει το MasterPlan (2016-2040), στο οποίο αποτυπώνεται ο στρατηγικός στόχος της αναβάθμισης του λιμένα σε μεσαίας κατηγορίας στην παγκόσμια κατάταξη. Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιηθούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της τοποθεσίας του στον χάρτη των θαλάσσιων και συνδυασμένων μεταφορών. Η αναβάθμιση αυτή συνδέεται με την αύξηση της δυναμικότητας για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου μεγέθους πλοίων και την προσέλκυση μεγαλύτερου όγκου φορτίων.

Η ΟΛΘ Α.Ε. μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητά της με την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που να περιλαμβάνουν:

  • Την επέκταση του 6ου προβλήτα σε βαθύτερα κρηπιδώματα, τουλάχιστον 16 μ., ώστε να μπορεί να υποδεχτεί μεγαλύτερα πλοία και να εφαρμόζει ευέλικτες πολιτικές προσέλκυσης ναυτιλιακών γραμμών.
  • Την προμήθεια συστημάτων πληροφορικής και μηχανολογικού εξοπλισμού χειρισμού φορτίων υψηλών δυνατοτήτων.

Οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν το «κλειδί» για την ανάπτυξη του Λιμένα Θεσσαλονίκης και θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξή του σε κύριο διαμετακομιστικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης.

Βαρύτητα δίνεται, επίσης, στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας, καθώς και στη δημιουργία υδατοδρομίου, από την οποία θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη για τον λιμένα, την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Για την ανάπτυξη του Λιμένα της Θεσσαλονίκης απαιτείται η ολοκλήρωση των έργων για την οδική και σιδηροδρομική σύνδεσή του με τα κεντρικά δίκτυα μεταφορών.

Εξέλιξη σε Smart Port

Κεντρική επιδίωξη της διοίκησης είναι η σταδιακή εξέλιξη του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε Smart Port με βασικά χαρακτηριστικά τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα. Υλοποιείται ένας φιλόδοξος επενδυτικός σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και των πληροφοριακών συστημάτων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του λιμένα.

Η ΟΛΘ Α.Ε. εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες ασφάλειας και υγείας στην εργασία για το προσωπικό. Έχει και διατηρεί σε ισχύ όλες τις πιστοποιήσεις διαχείρισης λιμενικών λειτουργιών (ISO 9001), περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO 14001), καθώς και ασφάλειας και υγείας στην εργασία (OHSAS 18001).

Το 2017 εξελίσσεται σε μια χρονιά-ορόσημο για την ΟΛΘ Α.Ε., η οποία διατηρεί ισχυρή τη θέση της στη λιμενική αγορά και διαμορφώνει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μία σταθερά ανοδική πορεία.