Η πολιτική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων - Free Sunday
Η πολιτική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων

Η πολιτική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων

«Tα Κράτη-μέλη πρέπει να θεσπίσουν ή να επανεξετάσουν τις διαδικασίες νομικής αναγνώρισης του φύλου με στόχο τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος των διεμφυλικών ατόμων στην αξιοπρέπεια και τη σωματική ακεραιότητα»

Αυτό το απόσπασμα από ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επικαλείται η εισηγητική έκθεση για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Το ψήφισμα δεν απευθύνεται ούτε σε κόμματα, ούτε σε κυβερνήσεις, απευθύνεται στα κράτη μέλη και αφορά ένα θέμα δικαιωμάτων, αφορά αλλαγές σε κοινωνικά δεδομένα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι σε αυτά τα θέματα αναζητούνται ευρύτερες συναινέσεις. Είναι υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης, που παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες, να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις, διότι τέτοια θέματα ξεπερνούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αφορούν ζωές ανθρώπων που ζουν δίπλα μας.

Τη βάση σε τέτοιους είδους συναινέσεις την παρέχει η επιστημονική κοινότητα -ιατρική και νομική- διότι ενδέχεται να προκύψουν κοινωνικές και νομικές συνέπειες. Από την εισηγητική έκθεση δεν καθίσταται σαφές αν είχαν αναζητηθεί οι απόψεις αυτών των φορέων, καθώς η μόνη παραπομπή που γίνεται είναι σε μία απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Αυτός ο διάλογος έγινε στην ανοιχτή διαβούλευση και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου δεν προέκυψε η εικόνα της συναίνεσης. Τα κόμματα μίλησαν λίγο, πλην ΚΚΕ και ΑΝΕΛ, που δεν έδειξαν πολύ σύμφωνα.

Αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης θεωρούσε πρωτεύον στοιχείο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων, θα αναζητούσε τρόπο να μεταφέρει το θέμα στο επίπεδο των δικαιωμάτων, για να εξασφαλίσει την ουσιαστική συναίνεση κάποιων τουλάχιστον από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να σέρνονται στο κατ' αρχήν «ναι».

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα δικαιώματα, αλλά για εκλογική πελατεία, καθώς ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι το θέμα είναι αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία και αποκλειστικά δική του διαχείριση, στην οποία θα υποταχθούν εκούσαι ακούσαι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις:

«Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από το διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού», σχολίασαν κύκλοι του Μαξίμου την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, η οποία ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές», προσέθετε το βράδυ της Παρασκευής το Μαξίμου κι αφού πρωί της ίδιας ημέρας είχε φλερτάρει με μία σύγκρουση με την Εκκλησία, αλλά μετά το μετάνοιωσε.

«Με θρησκευτικό δογματισμό και από τη θέση της “δεξιάς του κυρίου” αντιδρά η Ιερά Σύνοδος και στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου αρνούμενη ή αδυνατώντας να αντιμετωπίσει νέα ζητήματα με έναν σύγχρονο τρόπο», είχε γράψει η “Αυγή”, κάνοντας το ζήτημα κεντρικό της θέμα. Την επόμενη ημέρα η εξίσου φιλοκυβερνητική “Εφημερίδα των Συντακτών” έκανε λόγο για «Ωμές παρεμβάσεις της Εκκλησίας», αλλά βαθιά στο κάτω μέρος του πρωτοσέλιδου.

Θα ήταν εύλογο να ζητηθεί από την Εκκλησία να δώσει εξηγήσεις, όχι για την θέση της κατά του νομοσχεδίου, που όπως είπε το Μαξίμου είναι σεβαστή, αλλά για την αναφορά στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία «πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες δεν διακρίνει το ενδιαφέρον για τον ταλαιπωρημένο και αδικημένο συνάνθρωπο, αλλά την ύπαρξη ισχυρών ομάδων, με αποτέλεσμα τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την πνευματική νέκρωση του ανθρώπου».

Το Μαξίμου έκανε ότι δεν το πρόσεξε...