Η υπερήφανη δέσμευση μιας πλακέτας - Free Sunday
Η υπερήφανη δέσμευση μιας πλακέτας

Η υπερήφανη δέσμευση μιας πλακέτας

Ήταν 15 Ιουνίου του 2017, πριν 4 μήνες δηλαδή, που υπερήφανος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον ισραηλινό ομόλογο του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης έβριζε καθημερινά, επέδειξαν δημοσίως -στο Μέγαρο Μουσικής και όχι στον προβλεφθέντα χώρο- την πλακέτα της κατασκευής του μουσείου του ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Κι όχι μόνο επέδειξαν την πλακέτα αλλά ο κ.Νετανιάχου αποδέχτηκε πρόταση του κ.Τσίπρα να εγκαινιάσουν μαζί το μουσείο.

Σύμφωνα με τα πολιτικά ήθη αυτό σημαίνει εντός της τρέχουσας θητείας. Οι εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2019 το αργότερο, ενώ στο Ισραήλ μέχρι 5 Νοεμβρίου 2019.

Δηλαδή το Μουσείο θα κατασκευαστεί λογικά εντός διετίας, διότι όλα είναι μία χαρά:

-Η ΓΑΙΟΣΕ παραχώρησε τον χώρο

-Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας έδωσε 10 εκ. ευρώ

-Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδωσε άλλα 10 εκ. ευρώ

Με τζάμπα τη γη και 1000 ευρώ κόστος το τετραγωνικό χτίζεις 20.000 τετραγωνικά. Αν το κόστος φτάσει τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό, χτίζεις 2.000 τετραγωνικά. Σε ένα οκταόροφο κτίριο, όπως ονειρεύονται το μουσείο, πάνω από 1000 τετραγωνικά δε χτίζεις. Άρα λογικά τα λεφτά επαρκούν.

Ευλόγως λοιπόν η πρόσκληση Τσίπρα στον Νετανιάχου, ο οποίος έχει ήδη κλείσει οκτώ χρόνια ως πρωθυπουργός, θα μπορούσε να υλοποιηθεί έως τότε, ειδικά από τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Την προηγούμενη Πέμπτη, κατά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Όπως είναι γνωστό, το προεδρικό διάταγμα δεν χρειάζεται για να γίνει το μουσείο, αλλά για να μπορεί να χτίσει η περιοχή. Και χωρίς δυνατότητα κατασκευής, ουδείς θα δώσει λεφτά.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της συζήτησης για το μουσείο και τέσσερις μήνες μετά την επίδειξη της πλακέτας για την κατασκευή του μουσείου, δεν υπάρχει καν η δυνατότητα κάποιος να χτίσει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αλλά αυτό βρίσκεται στην τελική ευθεία...

Πρακτικά, για να μην κοροϊδευόμαστε, είναι πιθανότερο να κατασκευάσει ο Τσίπρας το μουσείο ως πολιτικός μηχανικός παρά να το εγκαινιάσει ως πρωθυπουργός.

Άλλωστε στη Θεσσαλονίκη γνωρίζουν ότι ο Μπουτάρης τα επτά χρόνια που είναι δήμαρχος δεν κατάφερε να υλοποιήσει την επαγγελία του για ανάπλαση της πλατεία Ελευθερίας, έτσι ώστε να υπενθυμίζει το ξεκίνημα του μεγάλου ταξιδιού της εβραϊκής κοινότητας της πόλης στον αφανισμό. Κι ας κόστιζε πολύ λιγότερο και ας είχε επίσης “εξασφαλισμένη χρηματοδότηση...