Μητσοτάκης-ΝΔ διαχειρίζονται τα προβλήματα της επιτυχίας - Free Sunday
Μητσοτάκης-ΝΔ διαχειρίζονται τα προβλήματα της επιτυχίας

Μητσοτάκης-ΝΔ διαχειρίζονται τα προβλήματα της επιτυχίας

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την άνετη πρωτιά της «γαλάζιας» παράταξης.

Η δημοσκοπική, πολιτική απόσταση που κάλυψε η ΝΔ επί ηγεσίας Μητσοτάκη είναι τεράστια. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε τη ΝΔ σε φάση ηττοπάθειας και εσωστρέφειας και την έχει κάνει πολιτικά αξιόμαχη. Η ΝΔ έχασε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ με 8 μονάδες διαφορά και προτού συμπληρώσει ο κ. Μητσοτάκης δύο χρόνια στην ηγεσία της καταγράφει άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι διψήφιο.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, της εταιρείας Marc στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, αναδεικνύουν τη μεγάλη ποσοτική και ποιοτική υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Marc, η ΝΔ προηγείται με 26,4% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγράφει ποσοστό 16%. Η μέτρηση της πρόθεσης ψήφου επί των έγκυρων απαντήσεων (χωρίς άκυρο, λευκό, αποχή) δίνει μια ισορροπία δυνάμεων 30,3% για τη ΝΔ και 18,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόμοιο συσχετισμό δυνάμεων δίνει και η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τη ΝΔ να καταγράφει ποσοστό 31% και τον ΣΥΡΙΖΑ 18%.

Το προβάδισμα της ΝΔ είναι σταθερό και άνετο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αποτελούν συμβόλαιο με την εξουσία. Υπάρχουν πάντα πολιτικά γεγονότα και κοινωνικές εξελίξεις οι οποίες μπορεί να αλλάξουν τη δυναμική των δημοσκοπήσεων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να διευρύνουν το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και να σφραγίσουν την αυτοδυναμία της με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου που δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, μπορεί όμως και να «ψαλιδίσουν» το προβάδισμα της ΝΔ, προετοιμάζοντας μια περίοδο πολιτικών ανακατατάξεων και αστάθειας. Το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περάσει από τη δεύτερη στην πρώτη θέση έχει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες πραγματοποίησης. Αυτό φαίνεται και στη συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών, τα περισσότερα από τα οποία αντιπολιτεύονται την αντιπολιτευόμενη ΝΔ, δείχνοντας με τη στάση τους ότι προεξοφλούν την επικράτησή της και την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η λεγόμενη παράσταση νίκης είναι συντριπτικά υπέρ της ΝΔ, εφόσον 65%-70% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Εντυπωσιακό είναι επίσης το προσωπικό πολιτικό πλεονέκτημα του κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ισχυρότερα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά από τον πρωθυπουργό. Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 37% των ερωτηθέντων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Τσίπρα είναι 22%. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στην αντίληψη της κοινής γνώμης «πιο πρωθυπουργικός» από τον πρωθυπουργό πριν μπούμε στην τελική ευθεία προς τις βουλευτικές εκλογές. Το πλεονέκτημα του κ. Μητσοτάκη στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις οικονομικές του απόψεις και προτάσεις, τις οποίες εμπιστεύονται περίπου διπλάσιοι, σε ποσοστό, από αυτούς που εμπιστεύονται τις απόψεις και τις προτάσεις του κ. Τσίπρα.

Από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι βασικοί συνεργάτες του κάνουν καλή δουλειά και έχουν καλύψει τεράστια δημοσκοπική, πολιτική απόσταση, μετατρέποντας τη ΝΔ στη δύναμη που θα κυριαρχήσει στις μελλοντικές εξελίξεις.

Η άγνωστη κεντροαριστερά

Η επιτυχία φέρνει νέες υποχρεώσεις, ιδιαίτερα σε ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο είναι εξαιρετικά σύνθετο.

Οι δυνάμεις που θεωρούνται κεντροαριστερές αθροίζουν στις δύο δημοσκοπήσεις ποσοστά 8%-9%. Έχει τεράστια σημασία για την πολιτική προοπτική της ΝΔ το αποτέλεσμα της μάχης για την ηγεσία που βρίσκεται σε εξέλιξη στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται μια ισχυρή κεντροαριστερά, για να μπορέσει να ισορροπήσει καλύτερα και να μη δημιουργηθεί χώρος για την ανάπτυξη του αριστερού λαϊκισμού τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα μεγάλο στοιχείο αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά και τον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ. Θα πρέπει πρώτα να μάθουμε ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης, ποια θα είναι η πολιτική στην οποία θα δεσμευτεί η υπό διαμόρφωση παράταξη και εάν τελικά οι διεργασίες που γίνονται θα οδηγήσουν στη δημοσκοπική άνοδο ή σε δημοσκοπική καθίζηση. Σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος, θα αυξηθούν κι άλλο τα ποσοστά της ΝΔ, εφόσον θα αναζητήσουν σε αυτήν πολιτική στέγη ψηφοφόροι με φιλελεύθερες, μεταρρυθμιστικές αναζητήσεις σε ευρωπαϊκά πλαίσια. Από την άλλη πλευρά, ενδεχόμενη αποτυχία του κεντροαριστερού πειράματος που βρίσκεται σε εξέλιξη θα στερήσει από τη ΝΔ την πιθανή συνεργασία με ένα αξιόλογο κόμμα ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ενίσχυση προς τα δεξιά

Η ΝΔ αντιμετωπίζει μια πρόκληση παρόμοια με εκείνη που αντιμετώπισαν τα κεντροδεξιά κόμματα σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στην Αυστρία. Έχει ενισχυθεί δημοσκοπικά, εκλογικά ο χώρος της σκληρής και της άκρας Δεξιάς. Στην Ελλάδα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής –η οποία είναι πολιτικά απομονωμένη από τα κόμματα της σκληρής και άκρας Δεξιάς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών– περιορίζουν τις δυνατότητες ανάπτυξής της. Ένα κόμμα με το οποίο αρνείται να μιλήσει η κ. Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας και η ηγεσία των ακροδεξιών κομμάτων της Αυστρίας και της Ολλανδίας είναι πολιτικά στιγματισμένο. Παρ’ όλα αυτά, η Χρυσή Αυγή καταγράφει ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις, με κεντρικό εκλογικό σενάριο ένα ποσοστό της τάξης του 8%, χωρίς να αποκλείεται να πλησιάσει το 9,5%. Εάν προσθέσουμε τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, τους ψηφοφόρους μικρότερων σκληρών δεξιών ή ακροδεξιών κομμάτων αλλά και ένα τμήμα των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια δεξαμενή ψηφοφόρων της τάξης του 12%-15% οι οποίοι κινούνται για διάφορους λόγους και με διάφορους τρόπους στα δεξιά της ΝΔ. Είναι φανερό ότι η ΝΔ πρέπει να βρει τρόπους να απευθυνθεί σε αυτούς, χωρίς όμως να χαλάσει την ευρωπαϊκή, κεντροδεξιά της εικόνα που έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια δύσκολη πολιτική άσκηση, γιατί από τη μια πλευρά η ΝΔ πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, ιδιαίτερα αυτούς που εμπιστεύτηκαν το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη πρέπει να συμπιέσει τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στα δεξιά της.

Δημιουργική ανανέωση

Ένα σημαντικό τμήμα της εκλογικής βάσης της ΝΔ εμφανίζεται προβληματισμένο και εξαιτίας της αδυναμίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιβάλει επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει σταθερή, με βασικό κίνητρο την παράταση της παραμονής στην εξουσία και της νομής της. Παράλληλα, δεν έχει δημιουργηθεί κοινωνική δυναμική υπέρ της διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εφόσον πολλοί πολίτες επιθυμούν να ολοκληρωθεί η απομυθοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης ΝΔ μπορεί να μην οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης.

Η ηγεσία της ΝΔ προχωράει σε ανανέωση των στελεχών του κόμματος και των συμβούλων που στηρίζουν την πολιτική της. Παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις τριβές μεταξύ «παλιών» και «νέων» και θα πρέπει να δοθεί μια δημιουργική διάσταση στην ανανέωση, ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό και να βελτιωθεί η προοπτική της ΝΔ χωρίς σοβαρές αντιδράσεις.